Haakon Magnus

Faktaboks

Haakon Magnus
Født
20. juli 1973, Oslo
Levetid - kommentar
Bror av prinsesse Märtha Louise (1971–); far til prinsesse Ingrid Alexandra (2004–)
Virke
Norges kronprins
Familie
Foreldre: Daværende kronprins Harald (1937–; se Harald 5) og kronprinsesse Sonja (1937–). Gift 25.8.2001 med Mette-Marit Tjessem Høiby (1973–; se Mette-Marit).
Haakon Magnus

Foto september 2001

Haakon Magnus
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Kronprins Haakon har vært tronarving siden farfaren, Olav 5, døde 1991. Han har markert seg som en reflektert og åpenhjertig ung mann, som ikke legger skjul på at han har egne og sterke meninger om mange spørsmål det ellers ikke har vært vanlig at kongelige tar offentlig stilling til.

Prins Haakon Magnus – eller Haakon, som har vært hans “offisielle” navn siden myndighetsdagen 1991 – vokste opp sammen med sin to år eldre søster Märtha Louise på kronprinsparets eiendom Skaugum i Asker. Barna gikk i Føyka barnehage i Asker og siden på Smestad skole i Oslo. Deretter tok begge videregående skole på Kristelig Gymnasium i Oslo, hvor kronprins Haakon tok eksamen 1992.

Som barn blir Haakon beskrevet som en gutt med stort temperament og sterk vilje. Samtidig var han en filosofisk anlagt gutt, som stilte vanskelige og kritiske spørsmål til de voksne. Denne grublende holdningen har han beholdt inn i voksen alder.

Stortinget vedtok 1990 en endring av Grunnlovens § 6, som innebærer at kvinner og menn har lik arverett til tronen, men endringen er ikke gjort gjeldende for kong Haralds barn. Haakon var tidlig klar over at han var født inn i rollen som fremtidig konge, og han fikk innføring i hva dette innebærer både av sin farfar og sin far. Kong Olav var hans rollemodell som konge. For Haakon var det ikke nok å akseptere sin skjebne som tronarving. Som tenåring stod det stadig klarere for ham at han måtte ha følelsen av å gjøre et valg, at han selv måtte velge å akseptere sin fremtid som Norges konge. Kronprinstittelen fikk han ved kong Olavs død januar 1991, og fra sin 18-årsdag i juli s.å. har han rett til å delta i statsråd og fungere som regent for sin far, kong Harald, ved behov.

Kronprinsen har gjennomført en omfattende utdannelse for å møte de kravene denne rollen stiller. Skolegangen har gått greit, til tross for at kronprins Haakon, i likhet med sin farfar, har hatt en del lese- og skrivevansker. I videregående skole gikk han inn for spesialfag som media, bedriftsøkonomi og rettslære. Han dyrket også sin interesse for teater, særlig for Henrik Ibsen, og var instruktør for en skoleoppsetning av En folkefiende.

Kronprins Haakon har i det hele tatt vært en kulturinteressert ung mann. Hans interesse for musikk har vært stor helt siden tenårene, både som utøver på elektrisk gitar og som konsertgjenger. Kronprinsen har en mangfoldig smak, men moderne retninger innen rock-musikken ligger hans hjerte aller nærmest. Det er ikke tilfeldig at han har vært en sterkt eksponert gjest ved den årlige Quart-festivalen i Kristiansand, et arrangement som har markert seg med band som ligger i front når det gjelder nye stilarter.

Kronprinsen er en ivrig leser, en interesse som ble vakt gjennom høytlesning da han var liten, ikke minst av norske folkeeventyr. Selv fremholder han romaner av Jens Bjørneboe, Franz Kafka og Fjodor Dostojevskij som sine største leseopplevelser. Film er også en sterk interesse. Kronprinsen er beskytter både for filmfestivalen i Haugesund og Ibsen-festivalen ved Nationaltheatret i Oslo.

Kronprins Haakon har åpent fortalt om sin moralske tvil foran den omfattende utdannelsen innen Forsvaret som ble forventet av ham som tronarving. Etter å ha gjennomgått befalsskole 1992–93 valgte han likevel å ta tre års utdannelse på Sjøkrigsskolen i Bergen 1993–96. Når det gjelder fysisk utfoldelse, har kronprinsen først og fremst markert seg innen idretter som elvepadling, paragliding og alpint, der telemarkkjøring er favorittgrenen.

1996 begynte kronprins Haakon å studere statsvitenskap ved University of California i Berkeley i USA. Det treårige amerikaoppholdet ble et fruktbart møte med et tradisjonsrikt studiested; dessuten fikk kronprinsen for første gang oppleve å ferdes offentlig som et anonymt menneske. Her kunne han bevege seg uanstrengt i et internasjonalt miljø som støttet opp om hans egne ideer om toleranse og rettferdighet som bærende samfunnsverdier.

Etter B.A.-eksamen i Berkeley 1999 fulgte kronprins Haakon forelesninger i statsvitenskap og jus ved Universitetet i Oslo et års tid. Fra høsten 2000 gjennomførte han det ettårige aspirantkurset i Utenriksdepartementet. Kronprinsen har gitt uttrykk for at han gjerne vil ha et meningsfullt og nyttig arbeid i tiden frem til han skal overta tronen, og utenrikstjenesten er åpenbart en arena som virker fristende. 2003 tok kronprinsen en mastergrad i internasjonal politikk ved London School of Economics. Fra 2003 er Haakon goodwill-ambassadør for FNs utviklingsprogram UNDP.

Medieoppmerksomheten rundt kronprins Haakon har vært stor, ikke minst etter at han selv bekreftet nyheten om at han hadde fått en kjæreste, Mette-Marit Tjessem Høiby fra Kristiansand. Kronprinsen har gjort det klart at kjærligheten er et anliggende der han ikke vil akseptere kompromisser, og han fortalte åpent at hans utkårede tidligere hadde tilhørt et houseparty-miljø preget av “utagerende” festing. Det vakte oppsikt både at kronprinsens kjæreste var alenemor og at de to valgte offentlig å bli samboere tre måneder før de forlovet seg 1. desember 2000. Kronprins Haakons valg av livsledsager bidrog til å utløse en debatt om det norske monarkiet, en debatt som imidlertid syntes å avta i forbindelse med bryllupet i Oslo domkirke 25. august 2001. Paret har to barn, prinsesse Ingrid Alexandra, født 21. januar 2004, og prins Sverre Magnus, født 3. desember 2005.

Kilder og litteratur

  • F. Wandrup: Haakon – et portrett av Kronprinsen som ung mann, 1998