Mette-Marit

Faktaboks

Mette-Marit
Født
19. august 1973, Kristiansand, Vest-Agder
Virke
Norges kronprinsesse
Familie
Foreldre: Journalist Sven Olaf Bjarte Høiby (1936–2007) og bankfunksjonær Marit Tjessem (1937–). Gift 25.8.2001 med kronprins Haakon (1973–).

Artikkelstart

Kronprinsesse Mette-Marit er vår tids Askepott, den vanlige, moderne ungjenta som gjennom sitt ekteskap med kronprins Haakon ble Norges kronprinsesse.

Mette-Marit Tjessem Høiby vokste opp på Slettheia i Kristiansand som den yngste av fire søsken. Familien førte et aktivt friluftsliv, der hytta i Setesdal og sjøen rundt hjembyen stod sentralt. Men da Mette-Marit gikk i 4. klasse, ble foreldrene separert, og Mette-Marit ble boende hos moren. Etter ungdomsskolen 1990 begynte hun på Oddernes videregående skole, men var skoletrett og snakket ofte om å prøve seg som utvekslingsstudent i utlandet. Etter ett år på Oddernes drog hun til Australia, til Wangaratta High School og vertsfamilien Green, der hun stortrivdes. Tilbake i Norge fullførte hun videregående på Kristiansand katedralskole 1994.

1995 hadde Mette-Marit fått en kjæreste på Østlandet. Etter et år med “utagerende festing”, der hun ifølge eget utsagn “testet ut en del grenser”, gjorde hun det slutt og flyttet inn i et kollektiv i Oslo. For å forbedre karakterene begynte hun å ta opp fag på Bjørknes privatskole, og ved siden av studiene var hun servitør på en restaurant på Aker Brygge. Den våren hadde hun en ny venn, og etter en tid ble hun gravid. Sønnen Marius ble født 13. januar 1997, og samme år flyttet Mette-Marit tilbake til hjembyen, til en liten leilighet i nærheten av sin mor. Hun tok examen philosophicum ved Agder distriktshøgskole 1997.

Sommeren 1999 traff Mette-Marit kronprins Haakon på Quart-festivalen i Kristiansand. De to hadde også møttes gjennom felles kjente under Quart-festivalen tre år tidligere. De fant fort tonen og utviklet raskt et nært vennskap. I begynnelsen prøvde de å holde forholdet hemmelig. Mette-Marit var alenemor og hadde en fortid som “partyprinsesse”, ikke den beste bakgrunn for en kongelig romanse. Utover vinteren og våren 2000 kom pressen med stadig nye avsløringer, og det gikk så langt at kronprins Haakon til slutt valgte å snakke åpent om sitt forhold til Mette-Marit i et fjernsynsintervju. Det vakte enorm oppsikt. Da paret samme høst ble offisielle samboere, gikk diskusjonen om monarkiets fremtid høyt i norsk og utenlandsk presse.

Fredag 2. desember 2000 ble Mette-Marits forlovelse med kronprins Haakon offentliggjort. Stemningen begynte å snu allerede under forlovelsesintervjuet på Slottet. Gjennom de representasjonsoppdrag Mette-Marit hadde i forlovelsestiden, viste hun vilje til å ta sine nye plikter alvorlig og evne til å komme folk i møte, og hun vant mange for seg. Bryllupsdagen 25. august 2001 ble en folkefest.

I sin tale til brudeparet under vielsen i Oslo domkirke kommenterte biskop Gunnar Stålsett bl.a. brudens rolle som alenemor og sa: “Kjære Mette-Marit, du viser mot og tro når du i dag sier ja til en ukjent framtid. Du begynner et nytt kapittel med blanke ark. Du gjør det med verdighet. [...] Du har gitt morskjærlighet et ømt og kjærlig ansikt. Som alenemor har du vist vei for andre.” Og i sin tale til bruden måtte kronprins Haakon ta et nytt ord i bruk for å beskrive sitt forhold til henne: “Jeg tror ikke jeg har vært så adrenalin-sint på noen som på deg. Jeg tror ikke jeg har vært så svak og aldri så sterk som når jeg har vært sammen med deg. Jeg tror ikke jeg har vært så fylt av kjærlighet som sammen med deg. Du får fram hele spekteret. Når vi kommuniserer, føler jeg meg som et helt menneske.”

Høsten 2002 flyttet kronprinsparet og Marius til London, der kronprinsen studerte ved London School of Economics og Mette-Marit ved School of Oriental and African Studies (SOAS). Paret er nå bosatt på Skaugum og har to barn, prinsesse Ingrid Alexandra født 21. januar 2004, og prins Sverre Magnus, født 3. desember 2005.

Mette-Marit har et sterkt sosialt engasjement, og i forbindelse med bryllupet deltok hun i opprettelsen av Kronprinsparets Humanitære Fond. Hun er også interessert i kunst og kultur, særlig litteratur og musikk.

Kilder og litteratur

  • Kongehusets hjemmesider på Internett (www.kongehuset.no)
  • H. Melnæs: Mette-Marit. Prinsesse mot alle odds. En uautorisert biografi, 2001
  • A. Grosvold og A. Diesen: Norges førstedamer. Fem portretter, 2002