Faktaboks

Jon Skolmen
Født
1. november 1940, Oslo
Død
28. mars 2019
Virke
Skuespiller, artist og revyforfatter
Familie
Foreldre: Lærer John F. Skolmen og Astri Jensen. Gift 1966 med Kirsti Elisabeth Halvorsen (1945–94). Morbror til Hege Schøyen (1957–).
Jon Skolmen

Dobbeltportrett

Jon Skolmen
Av /NTB Scanpix ※.

Siden sin debut som programmedarbeider i Fjernsynet i 1960-årene har Jon Skolmen utviklet seg til å bli en av landets mest folkekjære artister. Hans humor er preget av hjertevarme, menneskekunnskap og musikalitet og er aldri ondskapsfullt utleverende.

Skolmen er oppvokst i Oslo, og allerede i skoletiden syntes yrkeskarrieren staket ut for ham. Ifølge ham selv ble han tidlig hele klassens klovn og kom med kvikke replikker i tide og utide. 1960 debuterte han på scenen i russerevyen til Einar Schanke, uten at det førte til alvorlige ambisjoner om å bli komiker. Etter en kort karriere som lærervikar – gymlærer – ble Skolmen ansatt som innspillingsleder i NRK Fjernsynet 1963. 1967 ble han programmedarbeider i Barne- og ungdomsavdelingen samme sted og 1970 i Underholdningsavdelingen. Siden 1980 har han arbeidet frilans som skuespiller, revyartist og -forfatter.

Fra sine tidlige år i Barne- og ungdomsavdelingen vil Skolmen kanskje særlig bli husket for sine bravader ved skrivemaskinen, men han ble også en kjær lekeonkel for de minste i flere utgaver av Lekestue. Han laget Playschool, Excuse me!, en serie for BBC, og Kirsti, Jon, Brian and Jon, som var en samproduksjon mellom BBC og NRK.

Blant de mange underholdningsprogrammer han var ansvarlig for, har flere vunnet priser ved den internasjonale fjernsynsfestivalen i Montreux, deriblant The International Wall-to-Wall Show (sammen med Trond Kirkvaag og Andreas Diesen, 1974), The Nor-Way to Broadcasting (sammen med Trond Kirkvaag, 1976) og Toget (sammen med Knut Aunbu og Johnny Bergh, 1977). Også senere har han medvirket i en rekke stort anlagte fjernsynsshow for så vel NRK som svensk fjernsyn.

Skolmen debuterte som filmskuespiller 1980 i Selskapsreisen, der han samarbeidet med Lasse Åberg, og dette samarbeidet har fortsatt i Selskapsreisen 2 (1985), S.O.S. – En selskapsreise (1988), Den ufrivillige golferen (1991) og Helsereisen – en smal film (1999). Ellers har han medvirket i Sølvmunn (1981), Men Olsenbanden var ikke død (1984), Plastposen (1986; manus, hovedrolle og regi), Folk og røvere i Kardemomme by (1988) og Hodet over vannet (1993).

Som revyskuespiller er Skolmen kjent og elsket. Han har turnert i Norge og Sverige sammen med Dizzie Tunes, og 1999 hadde han premiere på sitt stand-up show Mitt liv som Jon – et Jon-man-show med Skolmen, der han selv hadde både idé og manus. Han har også erfaring fra komedie- og musikalroller og fikk strålende kritikker for sin rolle som den jødiske frukthandleren Schultz i musikalen Cabaret på Oslo Nye Teater 2000. 1986 medvirket han i den norske musikalen Alexander på Chateau Neuf i Oslo. Han gjorde også lykke som herr Frosch i Flaggermusen 2001 og har spilt tittelrollen i Riksteatrets landsomfattende turné med forestillingen Dr. Dyregod. Han har dessuten medvirket på flere plateinnspillinger for barn.

Da Skolmen fylte 60 år, uttalte han: “Jeg har valgt ikke å ha noe forhold til å bli eldre. Femtiårene, det er alderdommens pubertet, så nå er jeg liksom på vei ut av puberteten. Det er nesten som om det begynner nå. Først i 1999 torde jeg å gjøre mitt eget enmannsshow. Det er kanskje litt på grunn av alderdom at jeg tør mer? Det begynner å haste litt, å få gjort unna ting.”

Ellers er Jon Skolmen kjent som jazzentusiast og har medvirket som konferansier ved en rekke jazzkonserter, blant annet ved Oslo Jazzfestival.

Verker

    Film

  • Plastposen (manus og regi), 1986

    Stand-up-forestilling

  • Mitt liv som Jon – et Jon-man-show med Skolmen, 1999

Kilder og litteratur

  • Dagsavisen 1.11.2000
  • Dagbl. 11.11.2000
  • NRKs arkiv
  • Norsk Film DataBase
  • opplysninger fra Jon Skolmen