Egil Danielsen

Faktaboks

Egil Danielsen
Født
9. november 1933, Hamar, Hedmark
Virke
Friidrettsutøver
Familie
Foreldre: Rørlegger Tor Danielsen (1910–48) og Dagny Pedersen (1912–96). Gift 7.12.1957 med Kari Sæther (20.12.1938–).
Egil Danielsen

Egil Danielsen under de olympiske leker i Melbourne 1956

Egil Danielsen
Av /NTB Scanpix ※.

Egil Danielsen var Norges fremste spydkaster i 1950-årene og huskes særlig for sin verdensrekord og gullmedalje i de olympiske leker i Melbourne 1956.

Danielsen er født, oppvokst og har hatt sitt tilhold i Hamar gjennom hele livet. Etter eksamen fra teknisk aftenskole 1953 var Hamar Brannvesen hans faste arbeidsplass i mer enn 30 år. Også idrettslig sett har det vært små svingninger i den rotekte hedmarkingens virksomhet. Spydet har vært hans “våpen” og Hamar Idrettslag hans sikre base gjennom alle år.

Han var bare 15 1/2 år gammel da han vakte oppsikt ved å bli nr. 2 i spydkonkurransen under junior-NM 1949 i Hønefoss. Selv om han “bare” kastet 52,87 m, var man klar over at et talent var funnet. Året etter ble det gull i juniormesterskapet og bronse i seniorenes oppgjør. Så gikk det jevnt og systematisk fremover, slik at det ble NM-sølv 1952. Før han var fylt 20 år, hadde han vunnet det første av sine fem norgesmesterskap – de kom som perler på en snor i årene 1953–57, og det var aldri noen tvil om hvem som var 1950-årenes spydkaster i Norge.

Også rekordlisten til Egil Danielsen kom etter hvert til å bli imponerende. Hans første norgesrekord ble satt 1953 og lød på 70,77 m, som i ettertid kan virke ganske beskjedent. Men det var stadig fremgang å spore, og den aller siste av hans i alt 11 norgesrekorder huskes av enhver friidrettsentusiast. Seierssifrene 85,71 fra de olympiske leker i Melbourne 1956 er et av de mest kjente tall i norsk idrettshistorie. Danielsens forgjenger på rekordlisten var for øvrig klubbkameraten Odd Mæhlum, slik at Hamar Idrettslags medlemmer stod på den norske spydtronen i 10 år.

Men tross nasjonale mesterskap og rekorder vil hans navn først og fremst være uløselig knyttet til innsatsen i Melbourne-lekene. Da Danielsen var klar til å ta fatt på spydkastkonkurransen, var det 36 år siden Norge sist hadde vunnet et olympisk friidrettsgull – det skjedde i Antwerpen 1920, da Helge Løvland vant den dramatiske tikamp-konkurransen. På den annen side hadde Audun Boysen sikret seg bronsemedaljen på 800 m fem minutter før Danielsen skulle begynne å kaste for alvor.

Men det var lite som tydet på at Boysens bragd hadde inspirert Danielsen. Det så nemlig slett ikke lyst ut for ham i innledningen av det olympiske oppgjøret. De tre første kastene var mer eller mindre mislykte, men når nøden er størst, er jo hjelpen nærmest. Og hjelpen kom i form av en smule flaks, idet Danielsen kvalifiserte seg for finaleomgangene med et nødskrik. Han var nemlig den sjette og siste som fikk være med i de tre avgjørende omgangene.

Og da skjedde det. Den snaut 23 år gamle hamargutten sendte spydet av gårde slik at publikum, konkurrenter og mediafolk bare måpte. Selv den norske radioreporteren holdt et øyeblikk på å bli helt stum. 85,71 m landet spydet på, og fortalte alt folket at den gamle olympiske rekorden var slått med praktisk talt 12 meter, verdensrekorden var forbedret med 2,05 m og Danielsen hadde kastet 2,14 m lengre enn han selv noensinne hadde prestert tidligere. Og det aller viktigste og kanskje mest imponerende var at han hadde kastet 5,73 m lengre enn sin nærmeste konkurrent. 85,71 ble stående som olympisk rekord i 12 år, til sovjetrusseren Janis Lusis fikk avlivet den i Mexico City 1968.

For bragden i Melbourne ble Egil Danielsen belønnet med Fearnleys olympiske ærespris, Morgenbladets gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett (alle 1956).

Den olympiske bragden er imidlertid langt fra det eneste Danielsen kan vise til fra de internasjonale oppgjør. Høyt rager hans sølvmedalje fra europamesterskapet 1958, da Janusz Sidlo var den eneste som maktet å beseire ham. Hans deltakelse i 31 landskamper i friidrett representerer også en ganske unik karriere. I olympiaåret 1956 vant han sin gren i samtlige landskamper som Norge utkjempet.

En statue av Egil Danielsen er reist utenfor Hamar Olympiahall, slik at også kommende generasjoner vil bli minnet om byens store spydkaster.

Verker

  • Til topps med spydet (sm.m. F. Norstrøm), 1957 (2. utg. 1977)

Kilder og litteratur

  • Per Jorsetts arkiv

Portretter m.m.

    Kunstneriske portretter

  • Statue (bronse) av Gunnar Janson, 1993; ved Hamar Olympiahall, Hamar