Ulf Thoresen

Faktaboks

Ulf Thoresen
Ulf Sverre Thoresen
Født
12. februar 1946, Larvik, Vestfold
Død
11. juli 1992
Virke
Travtrener
Familie
Foreldre: Skredder og kjøpmann Sverre Thoresen og Mary Elisabeth Frantzen. Gift 1969 med frisør Liv Haldis Andersen (7.6.1948–16.11.2002), ekteskapet oppløst 1985; samboer fra 1985 med Cathrine Quille (5.2.1964–), datter av Arild Quille (1943–) og Siw Elisabeth Jensen.

Det har vært mange tobente personligheter som sammen med gode travhester har vært verdifulle for norsk travsports utvikling gjennom tidene. Men den største og mest betydningsfulle på verdensbasis er utvilsomt Ulf Thoresen.

Thoresen var født og oppvokst i Larvik og begynte som helt ung skolegutt i stallen hos travtrener Ole Østby i Tjølling, senere hos Trygve Diskerud på Bjerkebanen i Oslo. Her kjørte han sine første løp som amatør i slutten av 1960-årene. Hans talent som løpskjører ble fort synlig. Etter eksamen på Norsk Trenerskole etablerte han seg 1969 som travtrener og markerte seg raskt i toppsjiktet blant travtrenerne. Allerede 1971 overtok han tronen som landschampion etter Karsten Buer, for så å bli på toppen i en uavbrutt årrekke fremover. I alt erobret han 16 landschampionat.

1973 gikk Ulf Thoresen til topps som både europamester og verdensmester, og han gjentok VM-triumfen flere ganger senere. Han var oppdaget av verden og fikk tilnavnet “Mr. Goldfinger”. Hans styrke lå i at han kunne vinne løp med tilsynelatende håpløse hester. Men mange stjernetravere ble også loset først over mål av Ulf Thoresen; en av disse var vidunderhesten Alm Svarten, som for ettertiden vil være den hest som først og fremst er knyttet til Ulf Thoresens navn.

I norsk travsports gullår 1986 vant Thoresen verdensmesterskapet for travhester i USA med den norskeide hesten Habib. Kort tid i forveien hadde han vunnet med hesten Nuclear Kosmos i selveste Hambletonian Stake, som er det mest prestisjetunge løp i USA. Det er et mesterstykke som ingen annen norsk travkusk har prestert.

Ulf Thoresens navn nådde langt utenfor travsportens indre kjerne. Han var et “ja-menneske” og var alltid like blid mot alle. Han gav travsporten alt, faktisk også sitt liv – vil mange hevde – da han døde 1992, bare 46 år gammel. I alt vant Ulf Thoresen 4006 seirer, men han presterte i tillegg en rekke seirer i utlandet som ikke har blitt registrert i Norge. Det siste travløpet Thoresen vant, var på Klosterskogen 2. juli 1992 med hesten Troll Sokken.

Det var et stort slag for ham da datteren Madeleine, som lå i barnevogn, i slutten av 1980-årene ble påkjørt av en lastebil i Larvik-området. Hun ble sterkt skadet og blind. Thoresen forsøkte alle muligheter, bl.a. i USA, for at datteren på sikt kunne få synet igjen. Dessverre lyktes det ikke.

Jarlsberg Travbane var regnet som Ulf Thoresens hjemmebane i største delen av hans eventyrlige karriere. Et av banens største løp er omdøpt til Ulf Thoresens minneløp, og her deltar kjente travtrenere fra både inn- og utland for å ære hans minne. På banen er det også reist en bronsestatue av Ulf Thoresen i full størrelse, laget av den lokale kunstner Brit Sørensen.

Straks før Ulf Thoresen døde, skjenket han sin store premiesamling – som han hadde vunnet over hele verden – til Jarlsberg Travbane. Den står utstilt i et av banens representasjonslokaler.

Verker

  • Trollmann med tømmene (sm.m. B. Myrvang), 1977
  • Kryss og vinn med Ulf Thoresen i V6 rikstoto (sm.m. E. Kolstad), 1983
  • Travspill, travsport (sm.m. L. Grini og C. J. Berg), 1988

Kilder og litteratur

  • B. Myrvang: Trollmann med tømmene. Ulf Thoresen forteller til Bjørn Myrvang, 1977
  • HEH 1984
  • R. Bryhn og K. A. Tvedt (red.): Kunnskapsforlagets Idrettsleksikon, 1990

Portretter m.m.

  • Bronsestatue, 1997, utført av Brit Sørensen; Jarlsberg Travbane