Faktaboks

Sverre Holm
Sverre Olav Holm Oppr. Gundersen
Født
24. juli 1931, Drammen, Buskerud
Død
17. mars 2005, Larvik, Vestfold
Virke
Skuespiller
Familie
Foreldre: Haakon Wilhelm Gundersen (1905–79) og Olga Marie Mathiesen (1906–2000). Gift 1) med Marit Gulbrandsen, ekteskapet oppløst/avsluttet; 2) 1963 med skuespiller Sissel Juul (1939–87); 3) 1990 med bedriftssykepleier Kari Anne Harnes. Navneendring til Holm 1965.
Sverre Holm

Sverre Holm, alias Benny i Olsenbanden

Sverre Holm
Av /NTB Scanpix ※.

Sverre Holm var en allsidig kunstner, særlig kjent fra scenen og fra fjernsyn og filmlerret. Han var også forfatter og petitskribent og i de senere år også billedkunstner.

Som ung forlot Holm hjembyen Drammen, opprinnelig for å studere malerkunst, men han ble mer og mer opptatt av teater og begynte på privat teaterskole, drevet av Walt Rosenberg. Sin debut fikk han på Rogaland Teater 1953 som Julius i Oskar Braatens Ungen. Deretter var han 1955–58 ansatt ved Trøndelag Teater med et variert utvalg av roller.

Karrieren fortsatte ved Centralteatret 1958–59, Riksteatret og Edderkoppen 1959–60. Holm var med i Fjernsynsteatret fra starten 1960 og arbeidet der frem til 1962, i tillegg kom Chat Noir og ABC-teatret. 1964–68 var han tilbake på Rogaland Teater. Han var ansatt ved Det Norske Teatret 1968–71 og Oslo Nye Teater fra 1971. Holm hadde med andre ord mange arbeidsplasser og et utall av roller, bl.a. store operetteroller som Grev Danilo i Den glade enke og Leopold i Sommer i Tyrol. De seriøse utfordringene fikk han i moderne dramatikk som Athol Fugards Master Harold og Kollisjonen av Sverre Udnæs. Spesielt blir han forbundet med Oslo Nye Teater og forestillinger som 40 karat, Kiss me Kate og Stormen. Han deltok også i gjestespill i Danmark, Sverige og Finland.

Holm deltoki nærmere 30 spillefilmer, og han ble landskjent som Benny i filmene om Olsenbanden, som oppnådde stor popularitet. Blant andre filmer han spilte i er Bustenskjold, Hete septemberdager, Støv på hjernen og Kalde spor. Han gjorde seg særlig bemerket i Gråt, elskede mann etter Bjørg Viks roman. Blant hans mest populære skikkelser er utvilsomt stasjonsmester O. Tidemann i fjernsynsserien Sesam Stasjon, som til sammen strakte seg over mer enn 250 episoder.

Sverre Holm var en flittig skribent, flere år som spaltist i Aftenposten og som medarbeider i ulike medier. Han skrev noveller og bøker i den lette sjanger, bl.a. Bombe på gaffelen og annen mat med krutt i, Oslopollen rundt. Med pensel og penn og novellesamlingen Organisten som forsvant.

Sverre Holms fremste interesse gjennom mange år var likevel malerkunsten. Han holdt en mengde separatutstillinger og bidrog til kollektivutstillinger. Han hadde også galleri i hjemmet i Altea på Costa Blanca i Spania. Selv uttrykte han det slik: “Det er selve gleden ved å male som driver meg. Jeg greier simpelthen ikke å la være!”

Holm var tillitsmann for skuespillerne på Rogaland Teater og på Oslo Nye Teater, og han hadde verv innenfor Skuespillerforbundet.

Etter 1990 tilbrakte Sverre Holm mye tid i Spania, fra 1997 hadde han fast bosted der. Han døde i Larvik i mars 2005 etter et kort sykeleie.

Verker

    Utgivelser

  • Bombe på gaffelen og annen mat med krutt i, 1981
  • Oslopollen rundt. Med pensel og penn, 1996
  • Organisten som forsvant. Fortellinger, 1998

Kilder og litteratur

  • TFL,1991
  • HEH 1994
  • SNL, bd. 7, 1997
  • personlige opplysninger fra Sverre Holm