Faktaboks

Sverre Hassel
Sverre Helge Hassel
Født
30. juli 1876, Christiania
Død
6. juni 1928, Oppegård, Akershus, begr. på Vestre Gravlund i Oslo
Virke
Tolltjenestemann og polarfarer
Familie
Sønn av Martinius Pedersen Hassel (f. i Skotselv 7. februar 1851) og Elise Mathea Pedersen (f. i Oslo i 1855). Gift med Helene Topper (f. 1885).

Sverre Hassel var en av støttespillerne på to av Norges største polarekspedisjoner: Han var i fire år sammen med Otto Sverdrup på den annen Fram-ferd, og han var blant de fire som stod sammen med Roald Amundsen som de første på Sydpolen.

Hassel vokste opp i Kristiania. Han drog til sjøs i ung alder og tok både styrmanns- og skippereksamen. Otto Sverdrup valgte ham som altmuligmann til sin ekspedisjon med polarskuta Fram, som gikk til Nordvest-Grønland og øyene nord for Canada 1898–1902. Ekspedisjonen kartla ca. 150 000 km2 land på hundesledeturer, den største geografiske landevinning på noen polarekspedisjon på den tiden. Underveis lærte Hassel seg å bli en habil hundekjører.

Etter hjemkomsten ble Hassel konstabel i det Sjømilitære korps før han 1904 ble ansatt som assistent ved tolletaten i Kristiansand. Da Roald Amundsen 1909 bad ham være med på en ekspedisjon med Fram til Nordpolen, var det for at Hassel skulle ta seg av hundene. Hassel tenkte bare å være med et stykke på veien for å passe på hundene til de ankom Arktis. Før Fram nådde Madeira sommeren 1910, ble Hassel innviet i Amundsens plan om å dra til Sydpolen først, og etter et døgns betenkningstid aksepterte han å bli med. Det var viktig for Amundsen å få med seg en såpass erfaren hundekjører. Hassel førte en av sledene frem til Sydpolen og tilbake 1911–12.

Etter Antarktis-oppholdet takket Hassel nei til å bli med Amundsen videre til Nordpolen og gikk isteden tilbake til tolletaten, med arbeidssted i Kristiansand og Farsund. Vinteren 1913 holdt han over 100 foredrag i Norge om sydpolekspedisjonen. Oktober 1916 skrev han et detaljert brev til Fridtjof Nansen, der han foreslo å få Fram gjort om til museum. Det ble Otto Sverdrup som fra 1925 fikk fart i arbeidet for å bevare polarskipet.

1922 ble Hassel tollkontrollør og tollstedbestyrer i Grimstad. Han opprettholdt kontakten med Amundsen, og i begynnelsen av juni 1928 falt han død om av hjertesvikt mens han var på besøk og spaserte i hagen bak Amundsens hus. Amundsen selv omkom i en flyulykke bare 12 dager senere.

Sverre Hassel var en lavmælt og lojal støttespiller for Amundsen og representerte ham bl.a. i begravelsene til Hjalmar Johansen og Kristian Prestrud. Han ble beskrevet som “en sjelden dyktig og sympatisk mann og en sterk personlighet som hadde sine kamaraters beundring og tillit”. Mount Hassel i Antarktis er oppkalt etter ham.

Verker

    Etterlatte papirer

  • Dagbøker fra 2. Fram-ferd og fra sydpolekspedisjonen i Norsk Sjøfartsmuseum, Oslo

Kilder og litteratur

  • T. Bomann-Larsen: Roald Amundsen. En biografi, 1995
  • Norsk Polarinstitutts biografiarkiv
  • dokumenter i Tollmuseet, Oslo

Portretter m.m.

    Fotografiske portretter

  • Fotografier fra 2. Fram-ferd; Norsk Sjøfartsmuseum, Oslo
  • Fotografier fra sydpolekspedisjonen; Amundsen-samlingen, NBO