Faktaboks

Peter Opsvik
Født
25. mars 1939, Stranda, Møre og Romsdal
Virke
Industridesigner
Familie
Foreldre: Møbelfabrikant Nils Opsvik (1897–1979) og Anne Ringstad (1900–85). Gift 1967 med rådgiver hos Riksantikvaren Kari Vartdal (29.7.1942–), datter av fiskebåtreder Karl Vartdal (1900–64) og Signe Sætre (1903–87).
Peter Opsvik

Peter Opsvik sittende i hengestolen Sving, som er inspirert av mexikansk indianerkultur

Peter Opsvik
Av /NTB Scanpix ※.

Peter Opsvik er en allsidig og nyskapende formgiver, først og fremst av gjennomtenkte, ergonomiske sittemøbler, men også av originale, overskuddspregede objekter av ulike slag.

Med sterke familiebånd til møbelindustrien på Sunnmøre falt det naturlig for Opsvik å begynne ved Bergens Kunsthåndverksskole 1959. Han avsluttet med diplomeksamen ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole (SHKS) 1964 og studerte ergonomi hos Ulrich Burandt ved Volkvangschule für Gestaltung i Essen 1970. Før han etablerte seg som frilans møbeltegner samme år, arbeidet han seks år som designer ved Tandberg Radiofabrikk i Oslo.

Studier i ergonomi sammen med grundige observasjoner og evne til nytenkning danner basis for Opsviks innsats som designer. Sitt gjennombrudd fikk han 1972 med den regulerbare barnestolen Tripp Trapp, som kan tilpasses brukerne etter hvert som de vokser. Den ble en enorm suksess og er solgt i fem millioner eksemplarer (2006).

Opsviks posisjon som innovativ møbeltegner ble ytterligere befestet med Balans-stolene, som tilbød nye, alternative sittestillinger. Med fremoverhellende sete og stoppere for knær og legger brøt de med alle tidligere forestillinger om hvordan sittemøbler skulle utformes. Selve ideen ble unnfanget av Hans Christian Mengshoel, mens den i hovedsak ble realisert av tre unge møbeltegnere, i første rekke Opsvik. For dette banebrytende arbeidet ble de fire tildelt Jacob-prisen 1986. De første utgavene, som vakte internasjonal oppsikt, ble presentert 1979. Gjennom en årrekke gav Opsvik form til et stort antall modeller etter dette konseptet. Mest kjent er den lille, enkle Balans Variable, som nærmest er blitt en klassiker. Den illustrerer godt det som for Opsvik stadig er et overordnet mål: å skape sittemøbler som gir mulighet for bevegelse og variasjon.

Peter Opsvik har alltid hatt et tett samarbeid med produsentene Stokke Fabrikker og Håg. For Håg har han vesentlig utviklet kontorstoler. En av de første, Capisco, med sete formet som en ridesal, er beslektet med Balans-konseptet. Den avanserte Credo med “flytende vipp”, som første gang ble lansert 1982, kom i ny utgave 10 år senere. Omtrent like lang tid tok det fra prototyp til endelig løsning for kontorstolen H05 fra 2000, kanskje det mest omfattende utviklingsprosjekt i norsk møbelindustri noen gang. Som alle kontorstolene produseres den i en rekke varianter til ulik bruk.

Opsviks produkter faller i to hovedgrupper, som han arbeider med parallelt: møbler der funksjonen er det vesentligste, og objekter som appellerer til det emosjonelle og som ofte kan nærme seg friskulptur. Til siste kategori hører sitteredskaper utformet som “klatretrær” eller med sete og rygg opphengt i snorer. Lengst driver han det i Cylindra-objektene, især i ekspressive, folkekunstbeslektede stoler og skap formet som gjennomskårne sylindre.

Opsvik har spilt saksofon i Christiania Jazzband fra 1972. Som det lekende og musikalske menneske han er, har han utformet dekorative “lydbilder”, der treets vibrerende egenskap utnyttes til å skape lyd. Han har også laget trommer i tre med dyreskinn og treobelisker som kan brukes både til pryd og som lur. I hans frijazz CD Woodwork fra 1999 inngår bl.a. slike lydfrembringende objekter.

Opsvik er opptatt av de miljømessige aspekter i sitt arbeid, og sammen med Harald N. Røstvik har han utviklet, som prototyp, den første norske el-bil drevet av solenergi.

Peter Opsvik er representert i flere museer både i Norge og i utlandet. Han har hatt en rekke separatutstillinger hjemme og ute og har deltatt som grafiker på Høstutstillingen og Vestlandsutstillingen. Han har mottatt mange utmerkelser, blant dem Torsten og Wanja Söderbergs pris 2000.

Verker

    Møbler (et utvalg)

  • Tripp Trapp, barnestol, 1972
  • Balans variable, stol, 1979
  • Capisco, kontorstol, 1984
  • Credo, kontorstol, 1982
  • H05, kontorstol, 2000

    Musikk

  • Woodwork, CD-plate, 1999

Kilder og litteratur

  • S. R. Thue: biografi i NKL, bd. 3, 1986
  • Byggekunst nr. 8/1992 og nr. 4/1998
  • Movement. Peter Opsvik Exhibition, katalog UD, 1999
  • Norsk Husflid nr. 1/2000
  • L. Elton: Peter Opsvik, Norge. Torsten och Wanja Söderbergs pris, katalog Röhsska Museet, Göteborg 2000