Faktaboks

Owen H. Wangensteen
Owen Harding Wangensteen
Født
21. september 1898, Lake Park, Becker County, Minnesota, USA
Død
13. januar 1981, Minneapolis, Minnesota, USA
Virke
Norskamerikansk lege
Familie
Foreldre: Farmer og forretningsmann Owen Wangensteen (oppr. Ove Wangensten Torleivson Aabøle) (1857–1937) og Hanna Mathilda Hanson (1876–1905). Gift 1) 6.1.1923 med Helen Carol Griffin (23.9.1899–15.8.1955), datter av jernbanefunksjonær Griffin og hustru f. Lightner, ekteskapet oppløst 1953; 2) 1954 med tidskriftredaktør Sarah Anne (“Sally”) Davidson (21.6.1908–28.9.1994), datter av eiendomsmegler Davidson.

Owen Wangensteen var en av USAs mest fremtredende kirurger på 1900-tallet og bygde opp den kirurgiske avdelingen ved University of Minnesota til å bli en av landets fremste i sitt slag.

Wangensteen vokste opp på en farm ved Lake Park i nordvestlige Minnesota, som sønn av en norsk immigrant og en mor som var født i Minnesota av norske foreldre. Han hadde opprinnelig tenkt å bli farmer, men faren skjønte at gutten var eslet til noe annet og overtalte ham til å studere ved University of Minnesota i Minneapolis. 1918 begynte han på det medisinske studium og tok medisinsk embetseksamen (M.D.) 1922 og doktorgraden PhD. 1925. Etter noen års praksis i Minnesota og Sveits ble han 1930 utnevnt til sjef for kirurgisk avdeling på universitetsklinikken ved University of Minnesota, bare 31 år gammel. Her hadde han sitt virke som en av USAs mest fremragende kirurger til han pensjonerte seg 1967.

Som sjef for kirurgisk avdeling øvde Wangensteen stor innflytelse på utdannelsen av kirurger og forskning ved universitetsklinikken og bidrog til at University of Minnesota i hans tid vokste frem som en av de ledende universitetssykehus i USA. I hans ansettelsestid ble de årlige budsjettene flerdoblet mens staben ved kirurgisk avdeling økte fra tre til 167 personer. Han ofret seg for sitt universitet, sine studenter og sine pasienter uten tanke på personlig vinning og tok svært beskjedne honorarer på tross av sin status som landskjent kirurg.

Wangensteens profesjonalitet førte til endring og forbedring av den faglige opplæringen av kirurger ved klinikken bl.a. ved å øke forskningens betydning i utdannelsen der han lærte sine studenter at laboratoriet var viktigere enn operasjonsrommet. Til sammen lærte han opp over ett tusen praktiserende kirurger, flere av dem ble senere blant verdens ledende innen organtransplantasjon, bl.a. Christian Barnard, som 1967 gjennomførte den første vellykte hjertetransplantasjonen på et menneske, og Norman E. Shumway, som en periode var den mest anerkjente hjertekirurg i USA

Owen Wangensteen var svært produktiv på flere fronter. Han gav ut flere bøker innenfor sitt spesialfelt, bl.a. The rise of surgery: From Empiric craft to scientific discipline, og utallige bidrag til medisinske tidsskrifter. I mange år arbeidet han selv med å utvikle kirurgiske nyvinninger som i årenes løp kom opp i flere hundre, for det meste innen gastrokirurgi. Den mest kjente er “the Wangensteen tube”, en slange som fjernet luft og væsker fra magen til pasienter som skulle opereres.

Wangensteen mottok en rekke medisinske priser og æresdoktorater fra ulike universiteter, han ble hedret av ulike medisinske foreninger og organisasjoner i Europa og Sør-Amerika og var dessuten leder for flere nasjonale og regionale medisinske foreninger. 1964 ble han medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi. 1972 grunnla han The Owen H. Wangensteen Historical Library of Biology and Medicine ved University of Minnesota, og 1979 ble den 16 etasjer høye Phillips-Wangensteen-bygningen oppført samme sted.

Verker

Kilder og litteratur

  • Diverse artikler i Decorah-Posten, Minneapolis Posten, Minneapolis Tidende, Nordisk Tidende, Skandinaven, Sons of Norway Magazine og Budstikken, årg. 10, nr. 2, Granite Falls (Minnesota) 1979