Faktaboks

Leif Ove Andsnes
Født
7. april 1970, Karmøy, Rogaland
Virke
Pianist
Familie
Foreldre: Lektor Steinar Andsnes (1947–) og lektor Sidsel Austevik (1947–). Ugift.

Leif Ove Andsnes er en av Norges fremste pianister i 1990-årene, og har tross sine unge år allerede oppnådd en betydelig internasjonal posisjon.

Han fikk sin første klaverundervisning hos foreldrene, og fortsatte ved den lokale musikkskolen. Sin første klaveraften gav han i Haugesund 1984, 14 år gammel. Utover i 1980-årene var han flere ganger prisvinner i Ungdommens Pianomesterskap. 1986 ble han elev hos Jiri Hlinka ved Bergen Musikkonservatorium. Læreårene her medførte store fremganger som i første omgang kulminerte med bejublede debutkonserter i Bergen, Stavanger og Oslo 1987.

I mai 1988 vant Andsnes 2. pris ved Eurovisjonens konkurranse for unge musikere i Amsterdam. Uken etter spilte han Griegs a-moll konsert ved Festspillene i Bergen. Musikkretser i USA fattet snart interesse for den unge norske pianisten, og han gjorde sin amerikanske debut 1990 i New York, fulgt av konserter i Washington D.C. Året etter var han tilbake i USA og spilte for første gang med et amerikansk symfoniorkester i Cleveland. 1992 brakte flere høydepunkter: Først spilte han i Berlin, med byens berømte filharmonikere, og samme år inntok han Royal Albert Hall i London, i forbindelse med de berømte “Proms”-konsertene, der han senere har vært en årviss gjest.

Reiseruten ble ytterligere utvidet 1993, denne gang til Japan med Bergen Filharmoniske Orkester, og året etter kom han tilbake sammen med Los Angeles Philharmonic Orchestra. 1996 gav han sin første konsert i Paris, og samme år var han igjen i Japan, denne gang sammen med Oslo Filharmoniske Orkester. En europaturné 1998 med Schumanns klaverkonsert (sammen med Detroit Symphony Orchestra) omfattet konserter i Paris, Bergen, Berlin og London. I mellomtiden hadde han dessuten vært solist med orkestrene i New York, Boston, Philadelphia, Chicago og Los Angeles.

Samtidig med konsertturneene har Andsnes fått vise eminente administrasjonsevner som kunstnerisk leder for den årlige kammermusikkfesten i Risør, sammen med bratsjisten Lars Anders Tomter. Siden etableringen 1991 har dette arrangementet etablert seg som en av de største musikkattraksjonene i sommer-Norge. Her har Andsnes fått utvikle en annen side av sitt musikalske talent, kammermusikken.

På platefronten er han for tiden (1999) eksklusiv EMI-artist. Hans første plateinnspilling, på Vest-Norsk Plateselskap 1987, inneholdt verker av Beethoven, Smetana og Chopin. Senere har han for SIMAX spilt inn Prokofjevs 3. klaverkonsert og celloverker av Chopin og Schumann med Truls Mørk. Hans CD-debut, hos Virgin, inneholdt klaverkonserter av Grieg og Liszt, etterfulgt av Chopins tre sonater, klaververker av Janáček, kammermusikk av Brahms og Schumann (med Tomter), og en ren solo-CD med verker av Grieg og en kritikerrost utgivelse av Rakhmaninovs klaverkonsert nr. 3. Da Virgin ble overtatt av EMI, fulgte Andsnes med, og spilte inn et rent Carl Nielsen-program samt Schumanns sonate nr. 1 og Fantasi i C. Den siste brakte ham en Grammy-nominasjon og den tyske platekritikerprisen som han hadde vunnet en gang tidligere, for Janáček.

Han spilte Griegs a-mollkonsert på «Last Night of the Proms» i Royal Albert Hall i London 2002. Andsnes har i flere år hatt et fruktbart samarbeid med Det Norske Kammerorkester, og året 2004 brakte en meget bemerket CD med klaverkonserter av Mozart. Samtidig ble han, som den yngste utøver noensinne, tildelt sin egen Perspectives-serie i Carnegie Hall, New York, med 7 konserter 2004–05.

Andsnes' klaverstil er mest klassisistisk, med vekt på klarhet, stringens, form og struktur. Hans rikt varierte anslag, fundert på en høyt utviklet teknikk, og hans sterke formsans utnyttes nettopp ikke til å briljere, men til stadig å blottlegge nye sider ved musikken.

Andsnes har mottatt flere æresbevisninger, bl.a. den tyske Hindemith-prisen 1987, Levin-prisen og Musikkritikerprisen 1988 og Grieg-prisen 1990. 1992 mottok han The Dorothy Chandler Performing Arts Award i Los Angeles. 1997 ble han utropt som 1998 Gilmore Artist, en sjelden og meget eksklusiv hederspris. Samme år var han Bergensfestspillenes første Festspillmusiker. 2000 mottok han Gramophone Award sammen med Det Norske Kammerorkester. Han ble utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden 2002.

Verker

  Plateinnspillinger

 • F. Chopin: Sonate for cello og klaver (sm.m. Truls Mørk)/ R. Schumann: Adagio und Allegro, Stücke im Volkston, Fantasie-Stücke for cello og klaver, 1990
 • S. Prokofjev: Klaverkonsert nr. 3 i C-dur, 1990
 • E. Grieg: Klaverkonsert i a-moll, Lyriske stykker, op. 65 / F. Liszt: Klaverkonsert nr. 2 i A-dur, 1991
 • L. Janáček: Klaversonate 1.X.1905 og andre klaverstykker, 1991
 • F. Chopin: Klaversonater (nr. 1, 2 og 3), masurkaer og etyder, 1992
 • J. Brahms: Bratsjsonate / R. Schumann: Märchenbilder (sm.m. Lars Anders Tomter), 1993
 • E. Grieg: Klaversonate i e-moll, Lyriske stykker, op. 43 og 54 og andre klaverstykker, 1993
 • fiolinsonater av Janáček, Debussy, Ravel, Nielsen
 • S. Rakhmaninov: Klaverkonsert nr. 3 i d-moll, 1995
 • C. Nielsen: Chaconne og andre klaverstykker, 1996
 • Dan långje långje vettranåttæ (klaverstykker av Grieg, Tveitt, Monrad Johansen, Valen og Sæverud), 1997
 • R. Schumann: Klaversonate nr. 1, Fantasi i C-dur, 1997
 • J. Brahms: Klaverkonsert nr. 1 i d-moll, 1998
 • J. Haydn: Klaversonater, 1999
 • W. A. Mozart: Klaverkonser (sm.m. Det Norske Kammerorkester), 2004

Kilder og litteratur

 • Samtaler med L. O. Andsnes
 • opplysninger fra Andsnes' CV og plateomslag