Faktaboks

Knut Hamre
Knut Knutson Hamre
Født
3. mars 1952, Voss, Hordaland
Virke
Hardingfelespiller
Familie
Foreldre: Knut Johannesson Hamre (1917–89) og Marta Knutsdotter Rykkje (1917–84). Gift 1973 med turistvert Aud Laingen (16.1.1947–), datter av gårdbruker Bjørner Laingen (1915–84) og Anna Bruøygard (1916–94).
Knut Hamre
Knut Hamre
Av /NTB Scanpix ※.

Knut Hamre er en av våre aller fremste spillemenn på hardingfele, og ingen har vunnet landskappleiken flere ganger enn han. Samtidig er han en av de norske folkemusikkutøverne som er best kjent i utlandet.

Hamre begynte å spille hardingfele i 10-årsalderen og fikk sin første opplæring hos faren. Senere lærte han mye felespill av Håvard Kvandal og spesielt Anders Kjerland, men også av en rekke andre spillemenn i Hardanger og på Voss. I ungdommen hentet Hamre mange impulser fra hardingfeletradisjonen i Telemark, først og fremst gjennom Jens Amundsen i Bø. Amundsen hadde bl.a. en rik tradisjon etter Eivind Mo.

Knut Hamre har deltatt på en lang rekke kappleiker, og under landskappleiken på Oppdal 1974 ble han, 22 år gammel, den yngste felespilleren som til da hadde vunnet A-klassen i hardingfele. Han vant også på Fagernes 1978, og 1981 fikk han sin første kongepokal da han gikk til topps under landskappleiken i Oslo. Senere har han vunnet landskappleiken en rekke ganger, senest på Voss 2000.

Hamre drev flere år som småbruker og feier, og 1968–77 arbeidet han som murer på Voss. Siden 1984 har han vært knyttet til musikkskolen i flere kommuner i Hardanger, bl.a. Eidfjord, Granvin, Ullensvang og Ulvik. Samme år var han også med på å etablere Hardanger folkemusikksamling, som har som formål å samle inn og ta vare på folkemusikk- og folkedanstradisjoner i Hardanger. Arkivet ble lagt til Hardanger folkemuseum på Utne, og Hamre ble den første arkivaren der da han ble ansatt i delstilling 1984. Her arbeidet han bl.a. med å gi ut flere kassetter med opptak av lokale spillemenn, bl.a. Halldor Meland, samt en lærekassett med Anders Kjerland og Olav Kvammen. Fra 1992 gikk museet sammen med Hordaland fylke om å etablere to fylkesmusikerstillinger i folkemusikk med arbeidsplass på Hardanger folkemuseum, og Knut Hamre ble ansatt i den ene av stillingene.

Hamre har gjennom en årrekke vært aktiv i Hardanger Spelemannslag både som utøver og som medlem i styret. Han har også drevet et omfattende opplæringsarbeid på hardingfele i Hardanger og har fått frem en rekke svært lovende og dyktige felespillere. Blant disse kan nevnes Åse Teigland fra Utne og Heidrun Opedal fra Lofthus.

Spillet til Knut Hamre kjennetegnes ved en usedvanlig sterk innlevelse, og han besitter en formidlingsevne som få andre felespillere. Selv om det er det lyriske spillet som dominerer hos Hamre, har han også spilt mye til dans. På CD-platen Fargespel fra 1993 satte han søkelyset på det eldre tonespråket i felemusikken ved å fremføre en del slåtter av alderdommelig karakter, bl.a. etter spillemannen Trygve Hæve fra Voss. I 1980 gav han sammen med spillemannen Leif Rygg fra Voss ut LP-platen Nøringen, som inneholder slåtter fra Hardanger og Voss spilt solo og i samspill.

Knut Hamre har gitt en rekke konserter og reist på mange turneer både i Norge og i utlandet. Han har særlig vært ivrig til å knytte kontakter vestover, både til Shetlandsøyene og til Storbritannia. I tillegg har han vært i USA en rekke ganger og holdt kurs og gitt konserter, bl.a. i Metropolitan Museum of Art i New York 2000. Hamre har medvirket i en rekke radio- og fjernsynsprogrammer i både inn- og utland.

Verker

    Innspillinger

  • Nøringen (LP), Leif Rygg og Knut Hamre, hardingfele, Heilo 1980
  • Slik spelar Knut (MC), solo, Spelarhaugen u.å.
  • Norwegian folk songs and peasant dances from cp. 66 & cp. 12 (CD), Geir Botnen, piano, Knut Hamre, hardingfele og Reidun Horvei, sang, Simax 1993
  • Fargespel (CD), solo, Heilo 1994
  • Toneflaum (CD), Hallvard T. Bjørgum, Bjarne Herrefoss, Knut Hamre, hardingfeler, Sylvartun folkemusikk 1998
  • Å (CD), Knut Hamre and Steve Tibbetts, Hannibal 1999
  • Håstebøslåttar (CD), Heilo 1999
  • Trio Hardanger (CD), Knut Hamre, Åse Teigland og Frank Rolland, 2003

Kilder og litteratur

  • Teksthefte til CDen Fargespel,Heilo 1994
  • A. Borge: Spelemenn frå Voss og Hardanger,bd. 3, Voss 1996
  • A. Bjørkum, M. Myhren og B. Aasland: Folkemusikk og folkemusikkutøvarar i Noreg,bd. 2, 1996
  • A. Jordan m.fl.: Hardanger Spelemannslag 50 år. 1948–1998,Kinsarvik 1998
  • teksthefter til øvrige fonogrammer, se ovenfor under Verker

Portretter m.m.

  • Maleri (portrett) av Tore Sakshaug, 1999; Hardanger folkemuseum, Utne