Faktaboks

Kjell Hallbing
Kjell Kåre Hallbing Pseudonym Louis Masterson
Født
5. november 1934, Bærum, Akershus
Død
6. mai 2004, Tønsberg, Vestfold
Virke
Forfatter
Familie
Foreldre: Tømrer Kaare Hallbing (1910–85) og laborant Ingeborg Marie Bredesen (1908–75). Gift 1) 20.3.1965 med kontordame Grethe Nora Bergman, datter av elektriker Frank Bergman og kontordame Esther Olsen, ekteskapet oppløst 1979; 2) med sekretær Lise Prag (30.11.1942–).
Kjell Hallbing

Foto fra 1970-årene

Kjell Hallbing
Av /NTB Scanpix ※.

Kjell Hallbing var forfatteren bak Norges største litterære fenomen i 1970-årene, bokserien om western-helten Morgan Kane. Hallbing var også en av Norges mest produktive forfattere gjennom tidene, med ca. 150 boktitler bak seg, hvorav omtrent en femtedel er novellesamlinger. Gjennomsnittlig har en av tre nordmenn lest en av bøkene hans. Selv om det er mange som ikke har lest noen av bøkene, er det også mange som har lest alle, og for enkeltes vedkommende er Morgan Kane-bøkene de eneste bøkene de har lest i voksen alder.

Hallbing vokste opp i Bærum. Etter realskole og handelsskole begynte han som bankfunksjonær. Han var en flittig skribent allerede i skoledagene, skrev stiler for andre mot betaling, men selve forfattergjerningen begynte nærmest som en tilfeldighet; han måtte lære seg å skrive på maskin i jobben. Hans første roman, Riflen som synger, ble refusert på Gyldendal, som vel neppe var det rette forlaget for dette forfattertalentet.

Debutboken Ubåt-kontakt kom på Nasjonalforlaget 1961, men det var først 1966, etter at han fikk kontrakt med Bladkompaniet, at forfatterkarrieren virkelig skjøt fart. Til da hadde Hallbing utgitt 28 romaner på flere forskjellige forlag, under pseudonymer så vel som under eget navn. Fire av disse var romaner fra den annen verdenskrig, mens resten var westerns, hvorav fire om Texas-rangeren Morgan Kane.

Bladkompaniet bestemte seg for å satse stort på en serie om Morgan Kane, og etter et par år begynte bøkene om Kane virkelig å ta av salgsmessig. Serien var langt mer realistisk enn andre westerns på den tiden, hvor heltene skjøt og sloss seg gjennom bok etter bok, uten spesielle problemer. Kane selv var innesluttet, kynisk, svak for kvinner og alkohol, og hadde et aktivt seksualliv. Særlig tre kvinner betydde mye for ham, hans kone Linda, journalisten Kate Coleman og sykepleieren Edna Seibert. I tillegg lot Hallbing ham forflytte seg over hele USA og til land som Cuba og Bolivia for å skape variasjon.

Kjell Hallbing hadde alltid vært glad i jakt og friluftsliv, noe som tydelig skinte gjennom i romanene. En del av naturskildringene i bøkene er fremragende, det være seg villmark, ørken, jungel eller snødekte landskaper i Alaska. Noen av disse skildringene er å finne i boken På jakt med Kjell Hallbing. Dessuten røpet Morgan Kane-romanene det faktum at forfatteren hadde mer enn et vanlig kjennskap til våpen.

Hallbing hadde en blomstrende fantasi, og han syntes ikke å mangle ideer. Romanene kom på løpende bånd. 1968 begynte han også å skrive noveller, og i løpet av noen få år ble det et tresifret antall av slike, i tillegg til diverse faktaartikler om Det ville vesten for forskjellige magasiner, spesielt Western. Frem til 1969 hadde Hallbing hatt full jobb ved siden av skrivingen, men dette året droppet han bankkarrieren og ble forfatter på heltid. Dette betydde mer tid til å skrive, så samme år skrev han de første bøkene i serien Clay Allison – Sexy western for Williams Forlag, i tillegg til at han var redaktør for humorbladet En drøy halvtime på samme forlag. Med andre ord, en svært så produktiv tilværelse.

Flere helter dukket opp etter hvert, bl.a. Jesse Rawlins, en låghalt og stillferdig mann med hagle og derringer, og villmarkshelten Owen Metzgar. Dessuten pustet Hallbing liv i en av sine hardeste helter fra før Morgan Kane ble til, den døve El Sordo.

1971 startet Hallbing sitt eget forlag, hvor han for det meste utgav på nytt det han hadde skrevet utenom Morgan Kane. Han gjorde et forsøk på å utgi tegneserieheftet Louis Masterson-magasinet 1977, men dette gikk inn etter to numre.

Tidlig i 1970-årene begynte også pressen å interessere seg for fenomenene Hallbing og Morgan Kane. Det ble hevdet at bøkene var reaksjonære, kvinnefiendtlige og at Hallbing spekulerte i voldsskildringer, men alle var enige om at Hallbing behersket fortellerkunsten til fulle.

Som første norskskapte seriehelt oppstod det en industri rundt Morgan Kane. Det ble bl.a. laget tegneserier, beltespenner, T-skjorter og sukkertøy! Flere av bøkene er blitt utgitt som lydbøker både på kassett og CD. Sanger om Morgan Kane, Rawlins, Metzgar og El Sordo ble utgitt på plate med Benny Borg i begynnelsen av 1970-årene og ble til dels store slagere. Filmplaner om Morgan Kane eksisterte også, men ble aldri noe av.

Etter å ha skrevet nærmest en bok i måneden i flere år, trappet Hallbing ned utgivelseshyppigheten midt i 1970-årene. Det kom færre nye bøker, men de som kom, var svært så grundig gjennomarbeidet og var både historisk og geografisk korrekte, ned til den minste detalj. Men hans tidligere utgivelser kom i stadig nye opplag.

Bokserien Diablito startet 1978. Her hadde Kanes sønn Paco Galán hovedrollen, og handlingen var lagt til det tidlige 1900-tallet og den meksikanske revolusjonen. Denne ble en kjempesuksess, også hos kritikerne, men det kom bare tre bøker. Hallbing både skrev og utgav to mer faktaorienterte bøker om den samme revolusjonen, Diablito dokument.

1982 kom Den siste jakten, som skulle bli den aller siste Morgan Kane-romanen, i et opplag på 110 000, et av de største førsteopplag i Norge noensinne. 1985 kom en novellesamling, og med den var den 83 bøker lange serien om Morgan Kane slutt. Da hadde hans liv blitt skildret i bokform fra han ble født på Santa Fé-veien 1855 til han ble tvunget til å dra fra Mexico tidlig på 1900-tallet; et liv som ungdommelig villstyring, Texas Ranger, U.S. Marshal og Special Agent.

Hallbing ble etter hvert også akseptert i snevrere litterære kretser. 1976 utgav Gyldendal boken Solen stod stille over Little Bighorn, og 1982 ble romanen Der ørnene dør utgitt i Den Norske Bokklubben.

I 1980-årene kom bøkene fra Hallbings hånd sjeldnere og sjeldnere. Det ble sagt han hadde skrevet seg tom, men 1991 kom det første av fire bind i serien El Diablo. Her møtte Morgan Kane sin sønn Paco, og handlingen er lagt både til Mexico, Europa og USA.

Ved årtusenskiftet regnet man med at det var solgt rundt 15 millioner bøker av Hallbing i Europa, og bøkene kommer i stadig nye opplag. Hallbing er oversatt til bl.a. svensk, dansk, finsk, islandsk, engelsk, tysk, nederlandsk, spansk, fransk og polsk. Verken Norge eller det ville vesten hadde vært det samme uten ham.

Verker

  Et utvalg

 • El Sordo, 1962
 • Død over Malta, 1962
 • Cimaron, 1963
 • Morgan Kane – Texas Ranger, 1965
 • En rangers ære (Morgan Kane), 1966
 • Apache! (Morgan Kane), 1969
 • En grav av gull (Clay Allison), 1970
 • Der ørnene dør (Morgan Kane), 1972
 • Yukons onde ånd (Morgan Kane), 1973
 • Lenken og Fanen (Diablito), 1978
 • Den siste jakten (Morgan Kane), 1982
 • J. Hansen (red.): På jakt med Kjell Hallbing, noveller, 1999

Kilder og litteratur

 • W. Dahl: Morgan Kane fra Norge,Bergen 1976
 • F. Arnesen: Fra Rudolf Muus til Margit Sandemo,1991
 • Willy B.: Vakre damer og blodig død,1994
 • J. Hansen: Kjell Hallbings forfatterskap,upubl