Joachim Rønneberg var en av lederne for tungtvannsaksjonen på Vemork 1943. I etterkrigstiden har han gjennom en menneskealder vært en markant radiojournalist ved NRKs distriktskontor i Møre og Romsdal.
Rønneberg vokste opp i Ålesund. Etter examen artium på reallinjen 1938 reiste han til Oslo og tok eksamen ved Oslo Handelsgymnasium 1939, og deretter fulgte praksis i en fiskeeksportbedrift frem til februar 1941.
Tidlig i 1941 bestemte Rønneberg seg for å ta del i frihetskampen fra Storbritannia og reiste over Nordsjøen med skøyta Sigurd, som etter en dramatisk ferd kom til Lerwick på Shetland. I Storbritannia ble Rønneberg nokså snart fanget opp av Kompani Linge, og han fikk grundig trening ved flere av den britiske Special Operations Executives (SOE) treningssentra i Skottland og England. Allerede i juli 1941 ble han hjelpeinstruktør for rekrutter til kompaniet, og i august var han instruktør ved Meoble Lodge i Skottland, et av de tallrike SOE-sentrene. Få uker senere gikk turen til Arisaig i lignende tjeneste. Februar 1942 begynte han som instruktør ved SOE-skolene Drumintoul, Glenmore og Forest Lodge rundt Aviemore i det skotske høylandet. Her hadde han bl.a. ansvar for trening av nye mannskaper i sabotasje og sprengingsteknikk.
Høsten 1942 ble Rønneberg trukket inn i planleggingen av aksjoner mot tungtvannsproduksjonen på Vemork ved Rjukan. Han ble utpekt som leder for sabotasjegruppen som skulle forsøke å sprenge selve anlegget etter at et britisk forsøk (Freshman) hadde slått feil i november 1942. Et forparti – Swallow/Grouse – var allerede sendt over for å forberede aksjonen, og midt i februar 1943 hoppet Rønneberg og resten av gruppen Gunnerside ut over Hardangervidda. Her møtte de forpartiet og gjorde klar for det endelige fremstøt mot anlegget på Vemork.
Natten mellom 27. og 28. februar ledet fenrik Rønneberg selve angrepet. Etter en dristig fremrykning under vanskelige forhold kunne ladningene festes og luntene tennes. Eksplosjonen satte anlegget ut av drift i flere måneder. Den godt planlagte og dristig gjennomførte aksjonen fikk en viktig symboleffekt og resulterte i et dryss av norske og allierte dekorasjoner for Rønneberg og de andre deltakerne. Han er innehaver av Krigskorset med sverd, St. Olavsmedaljen med ekegren, Deltagermedaljen, den britiske Distinguished Service Order (D.S.O.), den franske Æreslegionen og den amerikanske Medal of Freedom med palme.
Etter aksjonen drog Rønneberg og deler av gruppen i full uniform på ski tvers over Sør-Norge til Sverige. Ferden på om lag 450 km tok 14 dager og foregikk i temperaturer ned mot -20 °C. Fra Sverige kom de raskt tilbake til Storbritannia. Nyheten om aksjonen gikk over hele den frie verden uten at betydningen av den kunne avsløres i full bredde.
Etter noen måneder i Storbritannia ble Rønneberg gitt nye oppgaver i Norge, denne gang atskillig nærmere hjemtraktene, som leder for operasjon Fieldfare. Planleggingen startet i oktober 1943, og målet var å bryte jernbaneforbindelsen gjennom Romsdal til Åndalsnes. Med base i Tafjordfjellene skulle Rønneberg og to andre, Birger Strømsheim fra Gunnerside og Olav Aarsæther, rette angrep mot Raumabanen. Gruppen ble sluppet i mars 1944 og tilbrakte nesten et år i fjellet før de sprengte Stuguflåten bro i begynnelsen av januar 1945. Tre ukers stopp på Raumabanen ble resultatet.
Fra frigjøringen 1945 var Joachim Rønneberg et års tid engasjert ved Statens innkjøpskontor i London. Mars 1948 begynte han som journalist ved NRKs distriktskontor i Ålesund, hvor han skulle forbli resten av sitt yrkesaktive liv. Programsekretær ble han 1954, og da han gikk av 1987 etter 10 år som redaksjonssjef, var han en kjent radiostemme. Han fortsatte med beredskapsplanlegging for NRK frem til 1990, noen måneder etter egentlig pensjonsalder.
Joachim Rønneberg er opptatt av forsvarssaken og har holdt et stort antall foredrag i inn- og utland med basis i sine krigsopplevelser. Han har også vært en drivende kraft i forbindelse med oppbygging av en krigshistorisk utstilling ved Aalesunds Museum samt gjenreising og restaurering av “Fieldfare-hytta” i Tafjordfjellene, overført som gave til Ålesund-Sunnmøre Turistforening. Han var mangeårig styremedlem og til dels formann i Aalesund Skiklubb, hvor han også er æresmedlem. Han mottok Sunnmørspostens hederspris Årets navn 1995 og Ålesund kommunes hederspris 1998.