Faktaboks

Harald Zwart
Harald Johan Zwart
Født
1. juli 1965, Leiden, Nederland
Virke
Filmregissør, -produsent og manusforfatter
Familie
Foreldre: Lege Dick-Jan Zwart (1935–2019) og lege Kirsti Begby (1935–78). Gift 1997 med filmprodusent Veslemøy Ruud (22.3.1967–), datter av direktør Gunnar Ruud (1924–94) og Anne Sauar (1936–).

Harald Zwart har spilt en viktig rolle som filmregissør i Norge og internasjonalt siden begynnelsen av 1990-årene. Han begynte med kortfilm og fremstod som en unorsk og leken regissør med stor sans for stilisert fantastikk og heftige effekter, foruten evne til fortellermessig nytenkning og stilsikker filmlek. Zwart er en av de første norske filmregissørene med en internasjonal filmkarriere, og han var den første norske regissør som ble medlem av The Directors Guild of America.

Zwart ble født i Nederland, men familien flyttet til Norge 1968, og Harald vokste opp i Fredrikstad. Han tok examen artium ved Frydenberg videregående skole 1984, og etter et års studier ved Universitetet i Oslo ble han tatt opp ved filmskolen The Dutch Film Academy 1985. Eksamensfilmen i regi ved skolen var kortfilmen Gabriel's Surprise (1989).

Allerede i eksamensfilmen var Zwarts særegne stil og tone tydelig. I Gabriel's Surprise skildres hvordan den døde Alexander får besøke sin familie, som usynlig observatør, før engelen Gabriel henter ham til himmelen, og dette skaper mange pussige forviklinger. Etter kortfilmdebuten arbeidet Zwart med reklamefilm og musikkvideo, i både London og Norge, og regisserte kortfilmer mellom de andre oppdragene. I filmene Hamlet og Parents, begge fra 1991, viderefører han en handlingsmettet og stilsikker regi. Kortfilmene Gull og grønne skoger og Hytta er burleske kammerspill med sterkere skuespillerinnsatser og en mer alvorlig undertone. Den førstnevnte vant flere internasjonale priser.

I disse årene ble Zwart en ettertraktet og prisbelønnet reklamefilmregissør med oppdrag for en rekke store firmaer, men 1997 tok han steget over i spillefilmformatet med Hamilton. Dette var en stor internasjonal produksjon, basert på Jan Guillous bøker om den svenske etterretningsagenten Hamilton. Filmen ble en vellykket thriller med høy underholdningsverdi, og den ble Zwarts inngangsbillett til Hollywood.

1999 regisserte han sin første amerikanske spillefilm, den burleske komedien One Night At McCool's, med Michael Douglas, Matt Dillon og Liv Tyler i hovedrollene. Dette er en oppfinnsom og morsom forviklingskomedie om forholdet mellom en mann og en kvinne. Agent Cody Banks, Zwarts andre amerikanske spillefilm, er en morsom og effektspekket ungdomsfilm, om en ungdomsagent som får et overraskende oppdrag. Cody Banks er en slags klønete ungdommelig James Bond, og Zwart var også medforfatter av manus til den mindre vellykkede oppfølgeren Agent Cody Banks 2 (2004).

Ved siden av arbeidet med spillefilm har Zwart laget en lang rekke prisbelønnede reklamefilmer og musikkvideoer. Mest oppsikt vakte hans musikkvideo Velvet for gruppen a-ha, som ble laget i forbindelse med One Night at McCool's. Her viste han bandmedlemmene som døde, noe som førte til strålende kritikk fra mange journalister, men også til krasse reaksjoner fra flere hold, bl.a. biskop Gunnar Stålsett.

Zwart har, etter at selskapet Zwart Arbeid ble etablert 1994, arbeidet med både filmproduksjon og talentutvikling, også gjennom selskapene Motion Blur Inc. Los Angeles, som ble opprettet 1998, og Motion Blur A/S Oslo (2002). I 2006 hadde Zwart gjennom Zwart Arbeid stor suksess som produsent med filmen Lange.flate ballær, i regi av Bjørn Fast Nagell. Denne burleske og oppfinnsomme komedien ble en publikumssuksess, og den var samtidig en hyllest til Zwarts hjemby Fredrikstad.

Verker

Kortfilmer

  • Gabriel's Surprise, 1989
  • Mat. 18,20, 1990
  • Hamlet, 1991
  • Parents, 1991
  • Gull og grønne skoger, 1993
  • Hytta, 1995

Spillefilmer

  • Hamilton, 1997
  • One Night at McCool's, 1999
  • Agent Cody Banks, 2003

Kilder og litteratur

  • Opplysninger fra den biograferte og hans familie