Faktaboks

Frode Alnæs
Født
3. mars 1959, Kristiansund, Møre og Romsdal
Virke
Gitarist og komponist
Familie
Foreldre: Disponent Kaare Arnulf Alnæs (1928–) og lærer Turid Pillgram-Larsen (1931–).

Frode Alnæs er en svært allsidig musiker som har markert seg på mange områder og innenfor en rekke sjangere, spesielt rock og jazz. I 1980- og 1990-årene hadde han stor suksess med rockgruppen Dance With a Stranger.

Etter fullført gymnas i Kristiansund gikk Alnæs på musikklinjen ved Nordmøre Folkehøgskole i Surnadal 1978–79. Deretter studerte han i Trondheim 1979–82, bl.a. sammen med Tore Brunborg og Nils Petter Molvær. Han var i det første kullet som ble uteksaminert på jazzlinjen ved Trøndelag Musikkonservatorium, der han fikk beste karakter i gitarspill.

Siden han flyttet til Oslo 1982, har Frode Alnæs vært profesjonell musiker og artist. 10 år senere flyttet han tilbake til Trondheim, for deretter å slå seg ned i sin fødeby Kristiansund 1996. I hjembyen Kristiansund har han bygget opp og restaurert en gammel, verneverdig bydel på Innlandet. Han drev i mange år Dødeladen Café og Kultursted, Tollboden og Tahitibrygga. Alnæs er også grunnlegger av den årlige Tahitifestivalen.

Alnæs' hjertebarn var i mange år gruppen Dance With a Stranger, som han var med på å danne 1984, og som etter en trang fødsel fikk sitt store gjennombrudd under Spellemannpris-showet 1988. Sammen med vokalisten Øyvind Elgenes, trommeslageren Bjørn Jenssen og bassisten Yngve Moe har Alnæs gitt ut 7 CDer med Dance With a Stranger; all musikken på disse CDene er skrevet av Alnæs. Samarbeidet i gruppen lå nede i noen år fra 1995, men ble midlertidig tatt opp igjen med CDen Happy Sounds 1999. Alnæs gav 1996 ut sin eneste solo-CD, Frode, der han også er vokalist. Sammen med Arild Andersen og Stian Carstensen har han gitt ut CDene Sommerbrisen og Julegløggen.

Alnæs har skrevet en rekke bestillingsverk. 1997 stod han for det årlige verket til Vossajazz, som han kalte Til Voss. Tidligere hadde han skrevet musikalen Klæppfesk, som ble oppført i Kristiansund 1986, og et verk til Rosendal Musikkfestival 1993. Reise ved hav til Nordkapp-festivalen kom 2003.

I tillegg til sine egne prosjekter har Alnæs vært komponist og låtskriver for artister som Lynni Treekrem, Ole Edvard Antonsen, Odd René Andersen, Bjelleklang, Sissel Kyrkjebø, Brazz Brothers og Eikanger Bjørsvik Brass. Han har også vært bidragsyter til plateselskapet Kirkelig kulturverksted og har skrevet vignetter og musikk til radio- og fjernsynsprogrammer i NRK og TV2.

Alnæs har også medvirket på en rekke plater, bl.a. Arild Andersens Sagn, jazzbandet Ahas Keep Nose in Front, Masqualeros Aero, Morten Harkets Wild Seed og Poetenes Evangelium, Anne Grete Preus' Fullmåne, Bjørn Eidsvågs Dansere i natten og Vertigo, Ole Edvard Antonsens Tour de Force, samt på fire album med Ketil Bjørnstad. Han har også spilt med bl.a. Henning Sommerro, Ray Charles, Dee Dee Bridgewater, Kjetil Bjerkestrand, Magne Furuholmen, Ian Hunter, Bjørn Alterhaug, Kristin Skaare, Sissel Kyrkjebø, Gustav Lorentzen, gitarkvartetten 4G og Jan Erik Vold.

I 8 år har Alnæs vært programleder for den humanitære organisasjonen Plan Norges innsamlingsaksjon Ei hand å holde i på TV2. Han har ledet film- og fjernsynsbransjens prisutdelingsshow Gullruten, og han har hatt sin egen programserie fra Dødeladen i Kristiansund, Live fra Tahiti. Programmet Tahiti – en øy i Norge ble tatt opp samme sted. Alnæs er også mye benyttet som konferansier ved større arrangementer i norsk næringsliv.

Frode Alnæs har hatt mer enn 4000 konserter rundt om i Norge og Europa, dels som soloartist, dels med Dance With a Stranger eller andre band og artister. Han har dessuten spilt på de fleste store rock- og jazzfestivalene i Norge og har i mange år turnert for Rikskonsertene.

Alnæs har vunnet en rekke priser; i tillegg til at han har vunnet Spellemannprisen tre ganger, er han også blitt Årets Spellemann. Han har fått Kreditkassens kulturpris, Fylkeskulturprisen i Møre og Romsdal, COOP Norges Musikkpris 2001, Orkidéprisen 2002, Kristiansund-prisen 2002 og Fortidsminneforeningens Bevaringspris for 2002 for Dødeladen og Tollboden i Kristiansund, og han er kåret til Årets Medmenneske – Røde Kors 2001 og til Årets Gromgutt i Møre og Romsdal.

Verker

  Bestillingsverker (et utvalg)

 • Klæppfesk, musikal, 1986
 • Til Voss, til Vossajazz, 1997
 • Reise ved hav, til Nordkapp-festivalen, 2003

  Plateinnspillinger (CD)

 • Med Dance With a Stranger: Dance With a Stranger, 1988
 • To, 1989
 • Atmosphere, 1991
 • Look What You've Done, 1994
 • Unplugged Hits, 1994
 • The Best of DWAS, 1997
 • Happy Sounds, 1999
 • soloinnspilling: Frode, 1996
 • med Arild Andersen og Stian Carstensen: Sommerbrisen, 1998
 • Julegløggen, 2003

Kilder og litteratur

 • SNL.no, 2005
 • stoff fra Musikkinformasjonssenterets nettsted www.mic.no
 • hjemmeside på Internett: www.frodealnaes.no