Friedrich Barthel

Faktaboks

Friedrich Barthel
Friedrich el. Fredrik Anton Barthel El. Bartel
Levetid - kommentar
Født 1818 i Braunschweig, Tyskland; Dødsdag og -sted ukjent. Gravlagt i Braunschweig, Tyskland
Virke
Sirkusdirektør, gjøgler og tivolieier
Familie

Foreldre ukjente. Gift med Susanna Stommer (1831–?).

Artikkelstart

Friedrich Barthel er første ledd i den norske sirkusfamilien Berny, som startet Norges eldste sirkus. Det er ikke mye vi vet om ham før han kom til Norge. Han var tysk og gift med Susanna Stommer, en pike av adelig familie. Forbindelsen ble ikke sett på med blide øyne av hennes familie, så hun valgte å bryte med familien for å rømme med sin tilkommende mann.

De kom til Norge første gang 1834 og slo seg ned med et tomasters sirkustelt i Holmestrand, senere i Namsos. De første årene av familien Barthels virksomhet i Norge er dessverre visket ut av historien, men det er grunn til å tro at de reiste mellom Tyskland, Sverige og Norge på jakt etter publikum til sine kunster. Det var vanlig i de tider at små familiesirkus og tivolier ble drevet utelukkende av familiens medlemmer, som gjorde alt selv, fra å reise telt og male vogner til i neste øyeblikk å selge godterier – og ikke minst være artister og opptre.

Selv om Susanna aldri hadde noe mer med sin familie å gjøre, var de i Braunschweig i Tyskland sommeren 1855 da den eldste sønnen, Julius, ble født. Men allerede to år etter var de tilbake i Christiania, der Friedrich var engasjert som «troldmand» og fugleimitator hos restauratør Baltzersen i Øvre Vognmannsgate. 1875 finner vi dem i Bodø, der Fredrik Bartel, som han ble kalt i Norge, var «magisk Kunstner og Spisevært». I tillegg til de to eldste sønnene Julius og Frederich, kalt Fritz, hadde de to døtre og en sønn, Wilhelm. Ved å se på barnas fødested kan vi danne oss et bilde av familiens omflakkende tilværelse. Datteren Henriette var født i Tyskland 1858, Anna i Sverige 1864 og Wilhelm i Christiania 1868. Men Friedrich Anton Barthel og hans hustru er begge gravlagt i Braunschweig. De kom hjem til slutt.

Både Julius og Fritz ble boende i Norge, og Julius fortsatte i sirkusbransjen. Hans sønn Rudolf Berny Barthel (1881–1944) var i 1920 i gang med sirkusvirksomhet og ble kjent som «Norges sterkeste mann»; en tittel han for øvrig delte med Karl Norbeck, en annen norsk sirkuslegende. Rudolf Barthel kalte sitt første sirkus Cirkus Britannia. Cirkus Berny så dagens lys våren 1929. I sitt tredje ekteskap var Rudolf Barthel gift med den svensk-norske linedanserinnen Elvira Hoffmann fra Gjøvik. Hun kom fra en gammel tradisjonsrik sirkusfamilie som hadde vært i bransjen siden en gang på 1600-tallet. Cirkus Berny bygde således sin virksomhet på solide tradisjoner.

Kilder og litteratur

  • Folketellingen 1875
  • personlige meddelelser fra Vivi Elisabeth Løken 1998
  • Cirkus Bernys programhefte 1984
  • J. R. Ødegaard: Den store tivoliboka, 1986
  • Cirkusforum,temahefte 2, 1997
  • J.-Kr. Jørgensen og F. Jor: I livets manesje,1998