Faktaboks

Bjørn Sand
Født
19. september 1928, Oslo
Virke
Revyforfatter, artist og kringkastingsmann
Familie
Foreldre: Ole Paulsen Sand (1897–1954) og Valborg Rostad (1898–1952). Gift 25.6.1955 med skuespiller Unni Bernhoft (4.3.1933–), datter av revyforfatter og sanger Tobias (“Bias”) Brodtkorb Bernhoft (1902–86) og Margit Haug (1908–98). Halvbror av Rolf Sand (1921–).
Bjørn Sand
Bjørn Sand
Av /NTB Scanpix ※.

Bjørn Sand har vært en sentral forfatter og bakmann i norsk revy og underholdning fra midten av 1950-årene. Han er kanskje mest kjent som Stutum, en treffende parodi på fordomsfulle og kulturløse nordmenn på det skrekkeligste.

Unge Sand debuterte 1951 som skuespiller i Jens Book Jenssens sommerturné Hoppla-hei, men fant fort ut at han heller ville skrive. Etter de halvprofesjonelle Heming-revyene arbeidet han med Einar Schanke og Alfred Næss og debuterte profesjonelt 1957 som revyforfatter og produsent med Chat Noir-revyen Ferske Fjes, som inneholdt hans tekst Gressenkemenn på by'n til Schankes melodi. Før det hadde han mer beskjedent bidratt med tekster til revyene I tykt og tynt (1955) og Med vinger på (1956) og som medforfatter til komedien Bare jatt me'n (1956), der han skapte Leif Justers Måsadotten. Komedien ble senere filmet som Fjols til fjells.

1957 innledet han samarbeidet med svigerfaren Bias Bernhoft. De skrev sentrale viser og sketsjer for Chat Noir og Edderkoppen, som klassikerne Ticketen for Arve Opsahl og Torhild Lindal, Mannfolk og Stewardessen for Kari Diesen, Nordpolreisen for Leif Juster og Omatt og Omatt for Elisabeth Granneman. Deres Uteliggerne, skrevet for og fremført av Kari Diesen og Arvid Nilssen, er et unikt grensesprengende eksempel på finstemt kleinkunst for revyscenen. Med Sverre Bævre og Alf Hartmann var de ansvarlige for etterkrigstidens kanskje største revysuksess, Hoppla vi bor (1959).

1966 ble Sand programsekretær i NRK og har siden bare sporadisk skrevet for scenen, men var ansvarlig for Elsa Lystads I hui og hast fra Kjære lille Norge (1972), igjen i samarbeid med Bernhoft. Sammen skrev også Sand og Bernhoft sangtekster og manus til filmene Operasjon Løvsprett (1962) og Operasjon Sjøsprøyt (1964) og fjernsynsserien Kontorsjef Tangen (1966). Bjørn Sand skrev sangtekster og manus til Arne Bendiksens familiemusikal Davy Crockett på Chat Noir (1962).

I radio og på fjernsyn har Sand særlig markert seg som en original og aktuell satiriker, helt fra den kontroversielle serien Underholdningsmaskinen sent i 1960-årene. Han var også medansvarlig for to av NRKs fremste Montreux-suksesser, Buffalo Bløff/The International Wall to Wall Show og Norway, Home of Giants. Hans stemme til animasjonsskikkelsen Torvald var et populært innsalg i aktualitets- og underholdningsserien Ukespeilet (1975). Fra 1994 til han gikk av med pensjon, var Sand nestsjef i Underholdningsavdelingen. 1972 spilte han hovedrollen som den plagede “nybyggeren” Olav Femte i filmkomedien Norske Byggeklosser.

Mest kjent er nok Sand som den rabiate Stutum (av Stut-dum) i heftig debatt over telefon med Totto Osvold om hverdagens og offentlighetens små og store tildragelser. I hovedsak var Stutum en radioskikkelse, særlig hyppig forekommende som kranglevorent avbrudd i Nitimen. Sand og Osvold mottok Spellemannprisen for én av de fire bestselgende Stutum-platene i årene 1973–76. Det beste fra disse ble 1995 samlet på Stutums verste.

Den fordomsfulle gjennomsnittsnordmannen Stutum hevder med bravur alle oppfatninger den radikale Bjørn Sand tar avstand fra, og det plaget ham til tider at enkelte ikke oppfattet satiren og identifiserte skikkelsen som en slags folkets sannsiger. Sand forlot skikkelsen 1998 og savner ham ikke. “Han var bare en bitte liten del av meg, akkurat som han faktisk var en liten del av alle nordmenn. Sannheten er at når vi lo av Stutum, var det oss selv vi lo av. Mange har kanskje litt vanskelig for å akseptere det. Når jeg tenker etter, tror jeg faktisk at Stutum har emigrert til Spania nå. Der holder han det nok gående på ekte langtidsferierende nordmenns vis.”

Som pensjonister driver ekteparet Bjørn Sand og Unni Bernhoft tobakksforretningen Majoren på Majorstuen i Oslo, en familiebedrift arvet etter Bias Bernhoft.

Verker

  Revy-, skuespill og filmmanus

 • Medforf. Bare jatt me'n, komedie, 1956 (filmet som Fjols til fjells)
 • medforf. Hoppla vi bor, revy 1959
 • Operasjon Løvsprett, film (sm.m. B. Bernhoft), 1962
 • Operasjon Sjøsprøyt, film (sm.m. B. Bernhoft), 1964
 • Kontorsjef Tangen, fjernsynsserie (sm.m. B. Bernhoft), 1966

Kilder og litteratur

 • O. Bang-Hansen: Chat Noir og norsk revy, 1961
 • opplysninger fra Bjørn Sand, Alfred Næss og Andreas Diesen, 1996
 • I.-J. Alstad: “Nå er han bare seg selv. Bjørn Sand 75 år”, i Aftenp. 19.9.2003
 • NRKs musikkarkiv
 • Arne Bendiksens arkiv
 • International Movie Data Base (IMDB) på Internett
 • opplysninger fra Simen Sand, 2004