Faktaboks

Birgit Strøm
Birgit Målfrid Strøm
Født
9. august 1931, Oslo
Død
11. januar 2007, Oslo
Virke
Skuespiller og dukketeaterskaper
Familie
Foreldre: Skuespiller Julian Tidemann Strøm (1901–92) og lærer Selma Hanna Johnsgård (1901–89). Gift 1971 med redaktør Kaare Fr. Lyng (23.8.1925–30.7.1979), sønn av apoteker Martin Lyng (1863–1931) og sykepleier Margit (“Meg”) Jacobsen (1895–1980).
Birgit Strøm

Birgit Strøm mottar Teskjekjerringprisen for 1979 i selskap med Titten Tei

Birgit Strøm
Av /NTB Scanpix ※.

Birgit Strøm ble tidlig fanget inn av dukketeaterets egenart og muligheter. Hennes far Julian Strøm hadde bygd opp og ledet Folketeatrets Dukketeater, og hun overtok og førte videre hans livsverk. Som programsekretær i NRK – Barne- og Ungdomsavdelingen 1970–95 fikk hun hele Norge som publikum gjennom dukkefigurene og seriene hun skapte der. Barn og voksne tok dem til sitt hjerte. Personligheter som Kalle Kra, Titten Tei, Triola da Gamba, bamsen Teodor og Smula, den siste sammen med Erik Bye, hadde noe å si til alle, uansett alder.

Etter studier av figurteater i Praha 1952–53 var hun 1953–59 ved Folketeatrets Dukketeater og deretter til 1968 ved Oslo Nye Dukketeater, de tre siste år som leder. Hun arbeidet parallelt som skuespiller, dramaturg, oversetter, instruktør og som markedsfører av denne teaterformen, som var ny for mange. Hun var også på mange og lange samarbeidsturneer med Riksteatret og gjestet de faste teatrene i Bergen, Trondheim og Stavanger med dukketeaterets forestillinger.

Fra 1955 medvirket hun dessuten i NRK Radioteatret og underholdningsavdelingen som skuespiller, programleder og skribent, og i NRK Fjernsynet var hun med helt fra begynnelsen. Bl.a. dramatiserte hun flere serier bygd over norske folkeeventyr, som Det var en gang og Gjete kongens harer.

Et gjennomgående trekk ved Birgit Strøms kunst var måten hun bygger bro på mellom barn og voksne. I Titten Teis samtaler med “Sjonkel Rolf”, hans voksne kamerat Rolf Kirkvaag, tar dukkefiguren opp emner som alle kan forholde seg til, med barnets åpne og fordomsfrie sinn, og skaper kunst på høyt plan. Fjernsynsserien Hva med fremtiden, sjonkel Rolf? satte miljøet på barnas dagsorden, og viste hvor viktig fjernsynet kan være når det brukes til å skape positivt engasjement hos barn og unge.

Birgit Strøm dramatiserte flere fortellinger, som Teskjekjerringa på teater, bygd på Alf Prøysens tekster og laget på bestilling fra Riksteatret, og eventyrforestillingen Teodor og reven. Dessuten spilte hun inn mange plater, hvor hun synger med sin uforlignelige guttestemme. Enkelte av dem er blitt klassikere som stadig høres, som Pappa'n til Tove Mette, sammen med Rolf Just Nilsen, og Brev fra leier'n med baksiden Gøy på landet. Dessuten gav hun ut bøkene Dukketeater i Norden, Hva med fremtiden, sammen med Rolf Kirkvaag og Inger Næss, og Eventyret om Teodor og tingene hans. 1995 ble hun frilanser, startet egen turnévirksomhet og laget programmer for NRK Fjernsynet, som God Jul, sjokedorisei – hilsen Vaktmester'n og Titten Tei og Titten Tei og det hjerteløse trollet.

Strøm var president i Nordisk Dukketeaterselskap 1968–70, medlem av presidiet i Union Internationale de la Marionette 1968–72, medlem av Oslo kommunes kunstutvalg i 1960-årene, og hun var en av initiativtakerne til Norsk Dukketeaterakademi, hvor hun satt i styret 1990–96. Vinteren 2004 fullførte hun dokumentasjonsarbeidet Dukketeatrets historie, med støtte fra Oslo kommune og i samarbeid med Anne Helgesen.

Birgit Strøm mottok mange priser. 1960 fikk hun under Den internasjonale figurfestivalen i Bucureşti 1. pris for kunstnerisk tolkning av rollen som samegutten Mikko-Matti. Hun er tildelt Bærum kommunes kulturpris (1971), Teskjekjerringprisen (1979), Oslo Bys kunstnerpris (1980), Kongens fortjenstmedalje i gull (1995) og Kunstnerforeningens Pareliusstipend (1998).

Verker

    Bøker

  • Red. Dukketeater i Norden, 1973
  • Hva med fremtiden? (sm.m. R. Kirkvaag og I. Næss), 1990
  • Eventyret om Teodor og tingene hans, 1991

    Offentlig tilgjengelige lyd- eller billedpresentasjoner

  • NRKs arkiver

Kilder og litteratur

  • HEH 1994
  • samtaler med Birgit Strøm

Portretter m.m.

    Kunstneriske portretter

  • Byste av den tsjekkiske billedhuggeren Faltus, 1953; utstilt i Praha 1954, kopi i Birgit Strøms eie
  • To portretter av Gösta Hammarlund, trykt i Dagbl. i forbindelse med intervjuer
  • To malerier av Olaf Tangen, ca. 1976; i Birgit Strøms eie