Børge Ousland

Faktaboks

Børge Ousland
Børge Michael Jangaard Ousland
Født
31. mai 1962, Oslo
Virke
Polfarer, fotograf og forfatter
Familie
Foreldre: Odd Ousland (1931–) og Ingrid Jangaard (1932–). Fra 1983 samboer med homøopat Wenche Elisabeth Spange (1.9.1956–).
Børge Ousland

Børge Ousland planter det norske flagget på Nordpolen i 1994

Børge Ousland
Av /NTB Scanpix ※.

Med enmannsekspedisjoner til både Sydpolen og Nordpolen samt krysning alene av både Antarktis og Arktis fra kyst til kyst er Børge Ousland etablert som en av vår tids største eventyrere. Han har maktet å gjennomføre sine ekspedisjoner ikke minst som følge av grundige forberedelser, med vekt på trening, bearbeiding og utvikling av utstyret samt riktig sammensatt ernæring.

Ousland vokste opp på Nesodden utenfor Oslo. Etter videregående skole tok han utdannelse som dykker og arbeidet 1984–93 som metningsdykker i Nordsjøen. Dette var et svært krevende og til tider risikofylt arbeid. 1986 deltok han i et eksperiment som simulerte et dykk ned til 360 meter under havflaten. 1989–91 var Ousland tilknyttet Marinejegerkommandoen.

Sammen med dykkerkollegaene Agnar Berg og Jan Morten Ertsaas gikk Børge Ousland på ski over Grønland 1986. På 37 dager gikk de fra Angmagssalik (nå Tasiilaq) på østkysten til Umanak (Uummannaq) på vestkysten. I luftlinje er distansen 800 km. På den tiden var det få som hadde gått over innlandsisen etter at Fridtjof Nansen og fem ledsagere først gjorde det 1888.

Neste ekspedisjon (1990) var å gå over polisen fra Ellesmere Island i Canada til Nordpolen, uten å motta forsyninger underveis. Med på denne ekspedisjonen var Geir Randby og Erling Kagge. Randby måtte hentes ut etter en skade, slik at det var Kagge og Ousland som sammen gjennomførte turen på 58 dager. Ingen hadde tidligere gjort en slik tur, som i luftlinje var på 800 kilometer.

Om turen til Nordpolen hadde vakt oppmerksomhet både i Norge og i utlandet, var det for intet å regne i forhold til oppmerksomheten Ousland ble gjenstand for etter hans soloekspedisjon uten etterforsyninger til Nordpolen 1994. Han startet fra Kapp Arktichesky i Nord-Sibir 2. mars og kom frem til Nordpolen 52 dager senere, 22. april. Siden denne turen har Ousland på heltid arbeidet med ekspedisjoner og oppgaver knyttet til disse.

Neste utfordring var å bli den første som alene og uten støtte krysset Antarktis fra kyst til kyst, via Sydpolen. 1995 måtte Ousland som følge av en frostskade gi tapt etter at sydpolpunktet var passert. Imidlertid ble han med dette den første som hadde gått alene og uten etterforsyninger til begge poler. 1996–97 maktet han å gjennomføre krysningen, alene og uten etterforsyninger. Starten var 15. november på Berkner Island i Weddelhavet, med avslutning i McMurdo ved Rosshavet 17. januar. Da hadde han vært underveis i 64 dager og hadde tilbakelagt en distanse på 2845 kilometer. Laveste temperatur underveis var minus 56 °C. Ved starten veide pulken 178 kilo. Høydeste punkt lå på ca. 3400 meter over havet.

Ingen hadde heller klart å gå alene tvers over Arktis, fra Sibir til Canada via polpunktet, før Ousland gjennomførte turen på 82 dager 2001. Ousland er også fjellklatrer; to ganger har han klatret til over 8000 meters høyde i Himalaya. Han besteg Cho Oyo 1999, men måtte snu like under toppen av Mount Everest våren 2003. August samme år la Ousland og Thomas Ulrich ut på en ny ekspedisjon; denne gang er målet å krysse innlandsisen i Patagonia i Argentina/Chile.

Mellom ekspedisjonene lever Ousland av å holde foredrag. Han tilhører den eksklusive “stallen” til National Geographic Speakers Bureau, som er en del av National Geographic Society.

Verker

  • Umanak. Nordsjødykkere 800 kilometer på ski over Grønland, 1987
  • Nordpolen. En mann og isen, 1994
  • Alene over Antarktis, 1997
  • Alene over Nordpolen, 2001

Kilder og litteratur

  • Ouslands egne bøker (se ovenfor, avsnittet Verker)
  • nettsted: www. ousland.no