Faktaboks

Anne Marit Jacobsen
Født
7. november 1946, Oslo
Virke
Skuespiller
Familie
Datter av billedhugger Thorbjørn Sigurd Jacobsen (1912–67) og operasanger Randi Heide Steen (1909–90). Ugift. Datterdatter av Harald Martinius Steen (1886–1941; se NBL1,bd. 14); søsterdatter av Harald Heide Steen (1911–80) og Kari Diesen (1914–87); kusine av Harald Heide-Steen jr. (1939–).
Anne Marit Jacobsen

Rollebilde

Anne Marit Jacobsen
Av /NTB Scanpix ※.

Anne Marit Jacobsen hører til teaterdynastiet Heide-Steen. Hun har vært ansatt ved Nationaltheatret siden 1970, har også virket ved Teatret på Torshov og i NRK Fjernsynet og er en glimrende sanger og entertainer.

Anne Marit drømte tidlig om å stå på scenen. Hun var stadig på Chat Noir og Edderkoppen revyteater og så sin tante Kari Diesen more publikum, og hun tenkte i sitt stille sinn at “dette vil jeg gjøre når jeg blir stor”. Hun ble med i skolerevyer på gymnaset og viste at hun hadde et enormt komisk talent.

Sin skuespillerutdannelse fikk Anne Marit Jacobsen ved Statens Teaterskole, hvor hun i skoletiden blant annet spilte en av hovedrollene i en uforglemmelig jenteversjon av Becketts Mens vi venter på Godot. Hun gikk ut fra Teaterskolen 1970, året etter at hun hadde sin profesjonelle scenedebut på Nationaltheatret som Rikke i Narren og hans hertug av Stein Mehren. 1970 ble hun fast ansatt ved Nationaltheatret. Og på Nationaltheatret har hun forblitt – og medvirket i rundt 75 forskjellige oppsetninger. 1973 gjestet hun Den Nationale Scene som Inger i Kaj Munks Ordet.

I den første perioden fra 1977 var Anne Marit Jacobsen fast ved Nationaltheatrets nyskapning Teatret på Torshov. Her spilte hun så forskjellige roller som Fru Linde i Et Dukkehjem, tittelrollen i Shakespeares Johan uten land og Rosa i Dario Fos Promp og prakt, og igjen briljerte hun med sitt komiske talent.

Men Anne Marit Jacobsens dramatiske talent skulle også fort bli oppdaget. Hun hadde sitt store kunstneriske gjennombrudd i en gripende tolkning av Hedvig i Arild Brinchmanns sagnomsuste oppsetning av Vildanden i Fjernsynsteatret 1970.

Jacobsen er en allsidig kunstner som favner alt fra revy og komedier til musikkspill og klassisk drama. På Nationaltheatret har hun med like stor scenesikkerhet medvirket i musikkspill som Bloody Mary (1979) og Din egen vri (1969), tragikomedier som Yvonne, prinsesse av Burgund (1972), store moderne problemdramaer som Kolbes reise (1986), klassiske komedier som Holbergs Den vegelsinnede (1986) og Jeppe (1992) eller Gogols Revisoren (1997).

1989 fremførte Anne Marit Jacobsen for første gang enkvinnesforestillingen Lilli Valentin av Willy Russel, en kjempesuksess av en forestilling som hun senere har tatt opp igjen med jevne mellomrom. I den store fjernsynsfestivalen i Montreux har hun deltatt flere ganger, først 1980 med slankekomedien Slim Sala Bim og deretter 1986 i det prisbelønnede Hilde?, på TV?!, som var bygd opp rundt hennes mangfoldige talent og til fulle viste hennes allsidighet. Hun trives best når hun kan karikere og raljere med mennesketyper.

Anne Marit Jacobsen har medvirket i et halvt dusin revyer i Oslo og Bergen, blant annet for Ole Paus og Tom Sterri, hvor hun viste oss den optimale Landsmoder Gro-parodi i revyen Festrevy for Norge på ABC-teatret. Hun utleverte sider ved Gro Harlem Brundtland på en så festlig måte at selv statsministeren måtte innrømme at hun var tatt på kornet.

Anne Marit Jacobsen filmdebuterte 1965 i novellefilmen 4 x 4. Senere har hun blant annet spilt tittelrollen i Marikkens bryllup (1972) og Petrine i Reisen til Julestjernen (1976). Fra fjernsynet huskes hun kan hende best for den gripende tolkningen av rollen som Anna Nedrebø i NRKs store familieepos Vestavind.

Kilder og litteratur

  • TFL, 1991
  • SNL, bd. 8, 1997