Faktaboks

Tom Sandberg
Født
6. august 1955, Mo i Rana, Nordland
Virke
Skiløper
Familie
Foreldre: Mekaniker Jens Ole Sandberg (1931–) og Ester Marie Krokstrand (1934–). Gift 1981 med lærer Ragnhild Monsen (24.4.1956–), datter av lærer Robert Monsen (1925–) og hjelpepleier Ida Solveig Monsen (1932–).

Tom Sandberg er en av de beste skiløpere vi noen gang har hatt i disiplinen nordisk kombinasjon. Da han som junior suste inn som en komet i verdenseliten, skapte det ikke så lite av en sensasjon. 11 år senere hadde han 9 norske seniormesterskap, flere enn noen annen kombinertløper hittil, foruten en olympisk gullmedalje og ett verdensmesterskap.

Da tvillingene Jim og Tom kom til verden, hadde de allerede en storebror. Mor og far la grunnlaget for at gutteflokken i meget ung alder ble gode skiløpere. Kørvrennet (kørv er dialekt for “gutt”) var den store utfordringen for unger i Mo. Allerede i fem–seksårsalderen begynte tvillingene å jage hverandre i løyper og bakker. Tom hoppet støtt og sikkert 20 meter som seksåring, som 12-åring hoppet han over 80 meter i Fageråsbakken.

Ofte ser man at gode kombinertløpere hentes fra hoppernes rekker og stimuleres til å trene langrenn, men Sandberg var like god i begge disipliner. 1972 kom han på Skiforbundets rekruttlag og tok sitt første norske juniormesterskap. Året etter deltok han som 17-åring i Holmenkollen. Han var uerfaren i internasjonal sammenheng og hadde ikke særlig hjelp og støtte før start og endte på en 27. plass.

1974 tok Tom Sandberg, som fortsatt var junior, steget inn i den internasjonale eliten da han kvalifiserte seg til VM i Falun. Der hersket kaos rundt treski og kunststoffski, og Sandberg havnet på en 16. plass. Senere i måneden tok han sølvmedalje i junior-VM, og i Holmenkollen var han atskillig mer erfaren enn året før. Det var en sensasjon da han vant det kombinerte hopprenn og også gikk et godt langrenn dagen etter. Kongepokalen var hans! Bare 18 år gammel var han tidenes yngste kombinertvinner i Kollen. Ikke rart publikum var i ekstase, det var den første norske seier på 12 år i vår gamle paradegren.

Året etter ble det seier i junior-EM og hans første norske seniormesterskap. I de kommende sesonger deltok Tom Sandberg for fullt, på hjemmebane var han eneren, men han kjempet mot sterke utlendinger og fikk det ikke helt til å klaffe i store internasjonale mesterskap.

1981 giftet Sandberg seg med Ragnhild Monsen, og begge studerte ved Norges Idrettshøgskole. 1982 skulle Norge ha VM i Holmenkollen. Sandberg hadde fått trent bra, og de første rennene i sesongen hadde vært oppløftende. Midt i februar dreide alt seg om rennene i Oslo. Kombinerthopprennet, som gikk i Midtstubakken, ble ingen fullklaff for Sandberg. For å få en plass på pallen måtte han gå styggfort i sporet dagen etter. Men fighteren Tom Sandberg greide det utrolige og avgjorde et av de mest spennende renn i skihistorien til sin fordel. Dette var på den tiden det fortsatt var enkeltstart i kombinertlangrennet, og Sandberg ble klokket inn til gullmedalje – med en margin på 27/100 sekund og 97/100 foran tredjemann!

Et av hans største mål som idrettsmann var nådd. Han begynte så smått å se enden på en 10 år lang karriere. I tillegg ventet familien sitt første barn, men VM-seieren gav ham inspirasjon til å fortsette frem mot det neste store mesterskap i Sarajevo. 1984 var Sandbergs siste sesong på internasjonalt plan. Han vant det olympiske kombinert-hopprennet, og langrennsformen var stabilt god. Han var større favoritt enn noen gang før, men finnen Jouko Karjalainen gikk et sensasjonelt godt langrenn og truet Sandberg, som nok en gang samlet seg og tok sin siste store seier.

Etter aktiv karriere har Tom Sandberg vært idrettslærer i Mo og bidratt til å så skiglede hos nye generasjoner.

Kilder og litteratur

  • Snø og ski. Foreningen til skiidrettens fremme. Årbok, 1973–85
  • T. Jacobsen: Gull-Tom, 1984
  • R. Bryhn og K. A. Tvedt (red.): Kunnskapsforlagets idrettsleksikon, 1990
  • opplysninger fra den biograferte