Tom Lund

Faktaboks

Tom Lund
Tom Arne “Tommy” Lund
Født
10. september 1950, Skedsmo, Akershus
Virke
Fotballspiller
Familie
Foreldre: Fabrikkarbeider Kjell Lund (1925–) og syerske Eva Bjørg Nyberg (1929–). Gift 1970 med kontordame Solveig Langset (30.10.1951–).

Artikkelstart

Toppen på en strålende fotballkarriere kom da Tom Lund i 1981 ble kåret til årets beste norske idrettsutøver av landets sportsjournalister. Blant “kanarifuglene”, som fotballspillerne i Lillestrøm Sportsklubb (LSK) populært blir kalt, var kapteinen imidlertid den eneste fuglen som ikke ville fly. Han hadde flyskrekk og foretrakk å holde seg på bakken da karrieren for alvor var i ferd med å ta av. En lukrativ fremtid i utlandet ble vraket til fordel for LSK, en klubb han gjennom hele karrieren viste en urokkelig lojalitet.

Tommy var navnet foreldrene ønsket å gi sin sønn. Det ble han også hetende, men i kirkeboken står det Tom Arne. Presten godtok ikke Tommy. Fotballen kom tidlig inn i Tommys liv. Fra barnevognen så han sin far og onkel i aksjon på trening og i kamper. Men morsarven har trolig betydd like mye. Moren spilte håndball og drev med friidrett. Tommy ble en ener også i disse idrettsgrenene, best i tikamp og stavsprang. Han var et multitalent, spilte på A-laget både i ishockey og bandy og oppnådde gode resultater i skøyteløp.

“Kanarifuglene” ble klekket ut på løkkene i Furuskogen på Lillestrøm. Men Tommy hadde i tillegg sin egen “løkke”, hagen hjemme der 9 epletrær var motspillere. I timevis stod Tommy og trente på å skru ballen mellom trærne eller nyttet dem som rundingsbøyer når han løp med ballen. Hans lange steg ble et varemerke, og evnen til å ta presise frispark og skru ballen direkte i mål et fryktet våpen både på klubb- og landslag.

Liten, tynn og veik het det lenge om den nye LSK-rekrutten. Det han de første årene manglet av fysikk ble likevel mer enn oppveid av andre kvaliteter, bl.a. en enorm seiersvilje. Tommy var dessuten flink til å bruke også innsiden av hodet. Etter en sesong på lilleputtlaget til Fram kom han som åtteåring til Lillestrøm og Åråsen. Mens han ennå var guttespiller, ble han i 1966 norgesmester for junior. Året etter kom han på LSKs A-lag og debuterte på juniorlandslaget i en nordisk turnering i Lahti. Samme år scoret han på Råsunda da juniorene for første gang slo Sverige.

Tom Lund bidro sterkt til at LSK klarte å spille seg opp fra tredje- til førstedivisjon, og han scoret seiersmålet da LSK vant serien i 1976. Fristende tilbud fra andre klubber takket han konsekvent nei til. 20 år gammel debuterte han på A-landslaget og scoret sitt første landslagsmål i 1972 mot Island. Norge var på denne tiden ingen fotballstormakt, men Tommy utmerket seg. Proffagenter stod snart i kø på Åråsen: Real Madrid, Leeds, Middlesborough, Feyenoord, Bayern München m.fl. ønsket alle kanarifuglen på laget. Ajax ville ha ham som erstatter for selveste Johan Cruyff. Samtlige fikk avslag fra Lillestrøm-patrioten.

Etter skader og operasjoner som ødela to sesonger, kom Tommy tilbake på banen i 1981, bedre enn noensinne. Han bidro sterkt til at Norge slo England på Ullevaal i VM-kvalifisering og var kaptein da LSK vant sitt tredje cupmesterskap (også 1977–78). Han ble i tillegg seriemester to ganger (1976–77) og fikk 11 juniorlandskamper, én U-landskamp og 47 A-landskamper. Som trener ledet han LSK til cupmesterskap 1985 og seriegull 1986 og sølv 1988.

I en tid da fotball i Norge ennå var amatøridrett, skaffet Tommy seg et levebrød ved å ta handelsutdannelse og starte sitt eget firma, Tom Lund Sport AS.

Kilder og litteratur

  • J. Haaland: Tommy, 1982

Portretter m.m.

  • Bronsestatue “Steget” av Bjørn Sørvang Hansen, 1990; utenfor Åråsen stadion, Lillestrøm