Tom Lund

Fotballspiller. Foreldre: Fabrikkarbeider Kjell Lund (1925–) og syerske Eva Bjørg Nyberg (1929–). Gift 1970 med kontordame Solveig Langset (30.10.1951–).

Faktaboks

Også kjent som
Tom Arne “Tommy” Lund
Født
10. september 1950
Fødested
Skedsmo, Akershus

Toppen på en strålende fotballkarriere kom da Tom Lund i 1981 ble kåret til årets beste norske idrettsutøver av landets sportsjournalister. Blant “kanarifuglene”, som fotballspillerne i Lillestrøm Sportsklubb (LSK) populært blir kalt, var kapteinen imidlertid den eneste fuglen som ikke ville fly. Han hadde flyskrekk og foretrakk å holde seg på bakken da karrieren for alvor var i ferd med å ta av. En lukrativ fremtid i utlandet ble vraket til fordel for LSK, en klubb han gjennom hele karrieren viste en urokkelig lojalitet.

Tommy var navnet foreldrene ønsket å gi sin sønn. Det ble han også hetende, men i kirkeboken står det Tom Arne. Presten godtok ikke Tommy. Fotballen kom tidlig inn i Tommys liv. Fra barnevognen så han sin far og onkel i aksjon på trening og i kamper. Men morsarven har trolig betydd like mye. Moren spilte håndball og drev med friidrett. Tommy ble en ener også i disse idrettsgrenene, best i tikamp og stavsprang. Han var et multitalent, spilte på A-laget både i ishockey og bandy og oppnådde gode resultater i skøyteløp.

“Kanarifuglene” ble klekket ut på løkkene i Furuskogen på Lillestrøm. Men Tommy hadde i tillegg sin egen “løkke”, hagen hjemme der 9 epletrær var motspillere. I timevis stod Tommy og trente på å skru ballen mellom trærne eller nyttet dem som rundingsbøyer når han løp med ballen. Hans lange steg ble et varemerke, og evnen til å ta presise frispark og skru ballen direkte i mål et fryktet våpen både på klubb- og landslag.

Liten, tynn og veik het det lenge om den nye LSK-rekrutten. Det han de første årene manglet av fysikk ble likevel mer enn oppveid av andre kvaliteter, bl.a. en enorm seiersvilje. Tommy var dessuten flink til å bruke også innsiden av hodet. Etter en sesong på lilleputtlaget til Fram kom han som åtteåring til Lillestrøm og Åråsen. Mens han ennå var guttespiller, ble han i 1966 norgesmester for junior. Året etter kom han på LSKs A-lag og debuterte på juniorlandslaget i en nordisk turnering i Lahti. Samme år scoret han på Råsunda da juniorene for første gang slo Sverige.

Tom Lund bidro sterkt til at LSK klarte å spille seg opp fra tredje- til førstedivisjon, og han scoret seiersmålet da LSK vant serien i 1976. Fristende tilbud fra andre klubber takket han konsekvent nei til. 20 år gammel debuterte han på A-landslaget og scoret sitt første landslagsmål i 1972 mot Island. Norge var på denne tiden ingen fotballstormakt, men Tommy utmerket seg. Proffagenter stod snart i kø på Åråsen: Real Madrid, Leeds, Middlesborough, Feyenoord, Bayern München m.fl. ønsket alle kanarifuglen på laget. Ajax ville ha ham som erstatter for selveste Johan Cruyff. Samtlige fikk avslag fra Lillestrøm-patrioten.

Etter skader og operasjoner som ødela to sesonger, kom Tommy tilbake på banen i 1981, bedre enn noensinne. Han bidro sterkt til at Norge slo England på Ullevaal i VM-kvalifisering og var kaptein da LSK vant sitt tredje cupmesterskap (også 1977–78). Han ble i tillegg seriemester to ganger (1976–77) og fikk 11 juniorlandskamper, én U-landskamp og 47 A-landskamper. Som trener ledet han LSK til cupmesterskap 1985 og seriegull 1986 og sølv 1988.

I en tid da fotball i Norge ennå var amatøridrett, skaffet Tommy seg et levebrød ved å ta handelsutdannelse og starte sitt eget firma, Tom Lund Sport AS.

Kilder og litteratur

  • J. Haaland: Tommy, 1982

Portretter m.m.

  • Bronsestatue “Steget” av Bjørn Sørvang Hansen, 1990; utenfor Åråsen stadion, Lillestrøm

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg