Faktaboks

Stein Johnson
Stein Jean Johnson
Født
20. oktober 1921, Bergen
Død
28. april 2012
Virke
Friidrettsutøver og trener
Familie

Foreldre: Jean Oskar Walther Johnson (1894–1973) og Odlaug Jenny Dahl (1896–1972).

Skilt.

Stein Johnson i aksjon i diskos under en friidrettslandskamp mot Finland på Bislett stadion i 1952.
Stein Johnson i aksjon i diskos under en friidrettslandskamp mot Finland på Bislett stadion i 1952.
Stein Johnson
NTB.

Stein Johnson var en av Norges fremste diskoskastere i årene etter andre verdenskrig, men for de fleste var han kjent som en suksessrik trener innen mange idretter.

Særlig gjorde han seg bemerket som trener for norske skøyteløpere (1962–1963), padlere (blant annet «gullfireren») og syklister (blant andre Knut Knudsen og Dag Otto Lauritzen).

Johnson representerte klubben IK Tjalve fra Oslo.

Tidlige år

Johnson vokste opp i en meget aktiv idrettsfamilie i Bergen. Faren ble norgesmester og kongepokalvinner i frisvømming i 1918, men emigrerte uten familien til USA noen få år senere. Steins bror Bjørn ble norgesmester i boksing tre ganger (én gang før og to ganger etter andre verdenskrig), med blant annet en kongepokal som belønning. Innimellom var også Stein Johnson musiker og komponist – han dannet i 1938 Bergens Munnspillorkester sammen med blant andre Kurt Foss og Reidar Bøe.

Høsten 1939 – før han hadde fylt 18 år – ble Stein Johnson nummer fire i juniormesterskapet i Diskos i Skien – som medlem av Nøstet IL og med forholdsvis beskjedne 39,87 m som resultat. På grunn av andre verdenskrig gikk det dessverre sju år til han neste gang kunne delta i en mesterskapskonkurranse.

NM, EM og OL

I 1946 gikk han helt til topps under norgesmesterskapet, som ble arrangert i hjembyen Bergen, men nå var Johnson blitt medlem av osloklubben Tjalve. Han vant senere norgesmesterskapet i diskos tre år på rad (1950–1952) etter at han i en treårsperiode hadde levd noe i skyggen av Ivar Ramstad, som i disse årene vant de nasjonale mesterskapene med Johnson på sølvplass.

Under europamesterskapet på Bislett i 1946 ble han nummer fem i diskos, fire år senere nummer fire under EM i Brussel – bare 14 cm fra bronsemedaljen. Han fikk også gleden av å delta i to olympiske leker, med åttende plass fra London i 1948 som beste plassering. Han vant også diskos i til sammen åtte landskamper.

Topptrener

Stein Johnson
Stein Johnson med "gullfireren": Jan Johansen, Tore Berger, Egil Søby og Steinar Amundsen.
Av /DEXTRA Photo/Norsk Teknisk Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0
Stein Johnson
Et knippe av Stein Johnsons elever var samlet da Johnsons biografi ble lansert i 2006. Sittende f.v.: Per Ivar Moe, Stein Johnson og Knut Knudsen. Bak f.v.: Finn Stoveland, Egil Søby, Tore Berger, Dag Otto Lauritzen, Knut "Kuppern" Johannesen og Erik Kvalfoss.
Stein Johnson
Av /NTB.

Skøyter

Etter endt aktiv karriere tok Stein Johnson fatt på en omfattende virksomhet som trener og instruktør. Han begynte med friidrett, som han kjente så godt, men virkelig blest om hans navn ble det først i 1963 da hele landets skøyteelite nærmest «gikk gjennom lydmuren» etter at Johnson høsten før hadde tatt hånd om treningen. Det går ennå frasagn om landskampen mot Sovjetunionen på Bislett da fire nordmenn gikk under Boris Sjilkovs verdensrekord på 5000 meter, og «hele» Norge gikk i lykkerus da det ble firedobbelt norsk seier under EM i Göteborg noen dager senere.

«Gullfireren»

I 1967 fikk Stein Johnson oppgaven med å føre en norsk kajakk-firer frem til suksess under de olympiske leker i Mexico året etter, et arbeid som lyktes til fullkommenhet. Det ble fremholdt at han var spesialist på systematiske opplegg, slik at hans disipler mistet respekten for konkurrentene. Og det var det våre fire padlere klarte i de harde OL-oppgjørene som endte med at fire jublende gullmedaljevinnere kunne kaste sin læremester i vannet før seiersseremonien.

Sykkel-gull

Men det kom nye utfordringer til Stein Johnson. I 1972 trente han syklisten Knut Knudsen frem til OL-gull i München. Denne gangen bidro han til å føre en norsk idrettsmann til topps i en øvelse som faktisk ikke ble drevet i Norge – forfølgelsesritt på bane.

Også skihopperen Toralf Engan, skiskytteren Eirik Kvalfoss og de norske kvinnelige langrennsløperne har hatt nytte av å ha Johnson som trener. I alt tolv særforbund har benyttet ham som trener.

Folkeopplysning

Stein Johnson møter kong Harald
Kong Harald hilser på Stein Johnson under mottakelsen på Slottet da Johnson ble tildelt Kongens Fortjenstmedalje i gull.
Stein Johnson møter kong Harald
Av /NTB.

I tillegg drev han et utstrakt folkeopplysningsarbeid, ikke minst gjennom fjernsynsserien «Bøy og tøy», som besto av hele 30 programmer. Johnson var i 34 år idrettskonsulent i Oslo og ledet idrettsskoler med om lag tusen deltakere fra Oslo-skolen hvert år.

Stein Johnson har mottatt Norges Friidrettsforbunds gullmedalje og bragdmerke, og han er også hedret for sin trenergjerning. Han fikk Kongens fortjenstmedalje i gull i2005, og i 2006 ble han tildelt Idrettsgallaens hederpris.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Per Jorsett: Norsk biografisk leksikon 2
  • S. Kvalheim: «Supertrener Stein Johnson: Fullt mulig å lage norgesmester av en middelhavsfarer», i Trim & trening nr. 1/1982, s. 4–7

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg