Faktaboks

Solveig Kringlebotn
Internasjonalt Kunstnernavn: Kringelborn
Født
4. juni 1963, Frogn, Akershus
Virke
Sanger
Familie
Foreldre: Forsker og politiker Ivar Kringlebotn (1930–2007) og kontorfullmektig Randi Dahl Nielsen (1930–97). Gift 13.8.1988 med avismann Bjørnar Borlaug (3.5.1962–), sønn av lærer og førstekonsulent Kristen Tuxen Borlaug (1925–) og Lovise Aaberge (1923–).
Solveig Kringlebotn
Solveig Kringlebotn
Av /NTB Scanpix ※.

Solveig Kringlebotn er en av Nordens ledende sopraner. Etter debuten 1987 har hun feiret triumfer på en rekke internasjonale operascener.

Hun startet tidlig å synge i kor, og allerede som 8-åring fikk hun solooppgaver. Fra hun var 12 år gammel tok hun sangundervisning hos Randi Helseth, 1982–84 studerte hun ved Norges Musikkhøgskole, med Kari Frisell som lærer, og 1985–88 ved Operahögskolan i Stockholm under Hjördis Schymberg. Undervisningen hos Helseth var helt avgjørende for Kringlebotns tekniske og kunstneriske utvikling. Helseth gav henne et repertoar hun kunne mestre teknisk, og teksten var alltid utgangspunktet i innstuderingsarbeidet. Hos Helseth ble hun bl.a. kjent med Griegs sanger, som siden er blitt en viktig del av hennes eget repertoar.

Læreårene hos Schymberg kom også til å bety mye for hennes kunstneriske utvikling. Kringlebotns gode grunnteknikk var en solid basis for studiet ved operahøyskolen, og i løpet av studietiden innstuderte hun ca. 20 operaroller i det lyriske stemmefaget på originalspråk. Allerede under oppholdet i Stockholm fikk hun engasjementer, noe skolen la til rette for og støttet. Etter studiene i Stockholm har hun jevnlig tatt sangtimer med David Harper i London.

Kringlebotn fikk sin debut ved operaen i Stockholm 1987 som Papagena i Tryllefløyten, og ved Den Norske Opera samme år som Musetta i La Bohème. Viktige roller ved Den Norske Opera har vært Adele i Flaggermusen og Mimi i La Bohème 1990 (Kritikerprisen), tittelrollen i Jenufa 1991 og Elizabeth i Don Carlos 1997.

1991 sang hun ved en Proms-konsert i London ved uroppførelsen av Witold Lutosławskis Chantefleurs et Chantefables. Dette ble hennes internasjonale gjennombrudd. Verket er dedisert til henne, og hun har senere fremført det en rekke ganger rundt i verden.

Solveig Kringlebotn er en av vår tids fremste sangerinner i Skandinavia. Hun har særlig hatt stor suksess innenfor det såkalte tyske operafaget og har, under kunstnernavnet Solveig Kringelborn, bl.a. sunget Pamina i Tryllefløyten ved Wiener Staatsoper, Zerlina i Don Giovanni ved Bolsjojteateret i Moskva, Antonia i Hoffmanns eventyr, Tatjana i Eugen Onegin og Donna Elvira i Don Giovanni ved Bastilleoperaen i Paris, Susanna i Figaros bryllup ved Deutsche Oper i Berlin, Fiordiligi i Cosi fan tutte og Marenka i Den solgte brud ved operafestivalen i Glyndebourne, Donna Elvira i Don Giovanni og Senta i Den flygende hollender ved Covent Garden i London, grevinne Almaviva i Figaros bryllup ved operaen i San Francisco og ved Bayerische Staatsoper i München, Marie i Wozzeck ved operaen i Zürich, samt Donna Elvira i Don Giovanni og Tatjana i Eugen Onegin ved Metropolitan Opera i New York. 2001 gjestet hun Metropolitan som Eva i Mestersangerne.

Hun har medvirket på en rekke CD-innspillinger. 1999 kom solo-CDen Black Roses, som hun fikk Spellemannprisen for, og to år senere solo-CDen Solveigs Sang. 1999 mottok hun Anders Jahres kulturpris (sammen med Leif Ove Andsnes og Truls Mørk).

Solveig Kringlebotn arbeider mye ut fra det sangtekniske, og legger stor vekt på innsikt i det tekstlige bakgrunnsmaterialet og den musikalske stil, slik at dette kan gi næring til en rik og nyansert interpretasjon. Hun trives foran publikum og er en storartet formidler.

Kilder og litteratur

  • SNL, bd. 9, 1997
  • intervju med Solveig Kringlebotn juli 2001