Siv Jensen

Faktaboks

Siv Jensen
Født
1. juni 1969, Oslo

Artikkelstart

Økonom og politiker. Foreldre: Selvstendig næringsdrivende Tore Jensen (1926–89) og selvstendig næringsdrivende Monica Kjelsberg (1939–). Ugift.

En rappkjeftet 28-åring ble 1997 valgt inn på Stortinget for Oslo Frp. Noen uker senere satt hun midt i det som er Stortingets tøffeste jobb – forhandlinger om statsbudsjettet. I dag er Siv Jensen formann i et av landets største partier, og hun kan bli Norges neste statsminister.

“Hun får svømme eller synke,” tenkte sjefen hennes, daværende partiformann Carl I. Hagen, da han kastet Siv Jensen til ulvene i finanskomiteen. Hun viste seg å være en glimrende politisk svømmer, og etter kort tid i rikspolitikken ble hun av mediene utropt til Frps nye kronprinsesse. – Selv sier hun det politiske engasjementet startet da bestevenninnen på Marienlyst skole i Oslo ble med i Sosialistisk Ungdom. Siv Jensen kunne ikke fordra SU-erne. Hun snublet inn i Unge Høyre, men det var først da moren introduserte henne for Fremskrittspartiet at Siv Jensen fant utløp for sitt politiske engasjement.

Siv Jensen vokste opp på Oslos vestkant som den eldste i en søskenflokk på tre. Foreldrene drev en skobutikk sammen på Majorstua inntil de ble skilt 1979/80 og faren flyttet til Sverige, hvor han bodde til sin død 1989. Moren flyttet til Ullern med barna og slet med å forsørge familien med flere strøjobber. Etter hvert startet hun sin egen virksomhet med stryking og pressing av klær.

Da Siv Jensen var 18 år gammel, meldte hun seg inn i Frp, og ganske raskt fikk den unge og dyktige jenta flere verv i partiet i Oslo, bl.a. i bydelsutvalget på Ullern. Samtidig som hun tok utdanning som diplomøkonom ved Norges Handelshøyskole brukte hun mye av fritiden til partiarbeid. Fra 1994 ble politikken mer enn hobby, da hun ble tilsatt som gruppesekretær for partiets bystyregruppe i Oslo (som hun selv var medlem av 1995–99). Samme år herjet en bitter politisk strid i partiet, mellom de hovedsakelig unge og ytterliggående liberalistene på den ene siden og partiformann Carl I. Hagen på den andre. Det toppet seg på landsmøtet på Bolkesjø, hvor Siv Jensen stod på formannens side.

1997 ble Siv Jensen valgt inn på Stortinget, og det var denne høsten at nordmenn flest ble kjent med henne. Med fargerike drakter og langt blondt hår markerte hun seg i flere fjernsynsdebatter som Frps finanspolitiske talskvinne. To år senere kom hun inn i partiledelsen som 1. nestformann, og da Carl I. Hagen varslet sin egen avgang i Frp, var hun en selvskreven arvtaker. På landsmøtet 2006 ble hun valgt med trampeklapp til partiets første kvinnelige formann. I mellomtiden hadde hun avansert til leder av finanskomiteen i Stortinget og hatt en periode som nestleder i partiets stortingsgruppe.

Siv Jensen fikk en ripe i lakken da en rekke sexskandaler rammet partiet i 2001. Daværende nestformann Terje Søviknes prøvde først å lyve seg unna å ha hatt seksuell omgang med en 16 år gammel jente i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), men måtte etter hvert innrømme forholdet. Da saken raste i mediene, støttet en gråtkvalt Siv Jensen opp om Søviknes' historie. Om Siv Jensen visste at hennes kollega løy om det seksuelle forholdet, er uklart.

Siv Jensen har foreløpig ikke markert seg med noen spesiell hjertesak i politikken. Mange har spådd at Frp ville bli mer moderat med henne ved roret, men foreløpig er det lite som tyder på at hun har tenkt å endre partiets hovedkurs. Hun holder seg lojalt til partiets program i den politiske debatten.

Det gjenstår fortsatt å se hva som vil bli stående som Siv Jensens politiske hovedverk og om hun klarer å lose Frp fra å være et opprørsk opposisjonsparti til å bli et voksent maktparti. De første skritt er allerede tatt: Det var mye takket være hennes initiativ at det vinteren 2007 kom i gang samtaler med Høyres leder Erna Solberg, med det mål å danne en bred borgerlig regjering dersom de får flertall sammen ved stortingsvalget 2009.

Kilder og litteratur

  • M. Aurdal: Siv – portrett av en formann, 2006
  • E. Skarsbø Moen: Profet i eget land. Historien om Carl I. Hagen, 2006
  • Siv Jensens CV på www.stortinget.no
  • www.frp.no