Rune Bratseth

Faktaboks

Rune Bratseth
Født
19. mars 1961, Trondheim

Rune Bratseth var aktiv fotballspiller på toppnivå fra midten av 1980-årene til 1994, fra 1986 som proffspiller i utlandet ved siden av 60 kamper på det norske landslaget.

Han begynte i trondheimsklubben Nidelv før han 1983 gikk over til naboklubben Rosenborg. For den sistnevnte vant han sitt eneste norske seriemesterskap i 1985.

Han debuterte på landslaget vinteren 1986 i en privatlandskamp mot Grenada. Bratseths spillerkarriere skjøt virkelig fart da han ble profesjonell i den vest-tyske klubben Werder Bremen i 1986. Han spilte seg raskt til en fast plass på laget og ble en av klubbens store profiler i de neste sju sesongene, til han la opp som aktiv. Med Werder Bremen spilte han 229 kamper og scoret 12 mål. Han ble tysk mester ved å vinne den tyske Bundesliga i henholdsvis 1988 og 1993. Han spilte fire tyske cupfinaler og var med på å vinne to av dem, 1991 og 1994. I 1992 var han som første nordmann med på å vinne en europacuptittel, da klubben hans vant europacupen for cupvinnere. Bratseth er således den norske fotballspilleren som har vunnet flest internasjonale titler.

I Norge er det som landslagsspiller og vellykket utenlandsproff Bratseth er kjent. Hans debut på landslaget i 1986 var riktignok ikke bemerkelsesverdig. Men gradvis inntok han en mer og mer sentral posisjon på landslaget der han spilte i alt 60 kamper. Han var den selvskrevne kaptein da det norske landslaget begynte sin internasjonale fremgang under den nye treneren Egil “Drillo” Olsen i 1990-årene. I denne rollen bidrog han til at landslaget for første gang på 56 år kvalifiserte seg til et verdensmesterskap. Bratseth la opp som spiller på toppnivå etter VM-sluttspillet i USA 1994, der Norge ble slått ut etter innledende runder. Han hadde da spilt til sammen 37 landskamper med kapteinsbindet rundt armen.

Bratseth var nesten 25 år da han debuterte på landslaget, og hadde i det hele tatt en rolig start på sin fotballkarriere. I ungdommen drev han friidrett og var keeper på fotballbanen. Som tjueåring spilte han i fjerdedivisjon som midtbanespiller uten alvorlige ambisjoner. Først da han begynte i Rosenborg, ble treningen mer målrettet. Han klarte likevel å kombinere fotball med lærerutdanning. I Rosenborg-tiden fant også Bratseth sin posisjon på banen som forsvarsspiller. I Tyskland ble han etter hvert kjent som en plasseringsdyktig og fremfor alt hurtig midtstopper som var sterk i hodespill og i tillegg hadde evnen til å score mål. Her fikk han tilnavnet "elgen", og et omdømme som en relativt fairspillende forsvarsspiller som behersket både en markeringsstopper- og en libero-posisjon.

Etter at han la opp som aktiv spiller i Tyskland, flyttet han tilbake til Norge og Trondheim for å begynne i en nyopprettet stilling som sportsdirektør i Rosenborg Ballklubb. I Bratseths direktørperiode har laget vært dominerende i Norge og også hevdet seg meget godt internasjonalt gjennom stadig kvalifisering til og deltakelse i den gjeveste av europacupene, Champions League. Rosenborg har således befestet sin ledende posisjon i Norge, både sportslig og økonomisk.

Bratseth var lærerstudent i sin norske aktive periode, men har hittil hatt en mager praksis i yrket. Hans praktiske erfaring som profesjonell kombinert med et bredt ervervet internasjonalt kontaktnett kvalifiserte ham i stedet for jobben som klubbdirektør. Utenfor banen har Bratseth tilkjennegitt et uttalt kristent livssyn, og har enkelte ganger vært nær konflikter med kommersielle interesser i fotballens og idrettens verden, f.eks. i forbindelse med øl- og alkoholreklame m.m., uten at dette har ført til alvorlige konfrontasjoner. Bratseth ble 1994 tildelt St. Olavsmedaljen for sin innsats for norsk fotball.

Kilder og litteratur

  • Opplysninger fra Rune Bratseth
  • E. Olsen, A. Scheie, P. Jorsett og O. Ulseth: Landslaget, 1997
  • Drillo, J. Holm, Ø. Larsen, S. Natvig og E. Sigmundstad: Eventyret Drillos, 1998