Faktaboks

Rune Larsen
Født
8. august 1948, Bergen
Virke
Artist, journalist, plateprodusent og kringkastingsmann
Familie
Foreldre: Portør Joachim Harald Larsen (1920–) og Berta Elsa Nilsen (1923–). Gift 5.7.1969 med sykepleier Edle Tornes (18.4.1947.

Rune Larsen har gjort karriere både som sanger og som programleder i radio og fjernsyn. Han er en av Norges mestselgende kristne artister, med rundt 700 000 solgte plater.

Rune vokste opp i “Hødden”, et typisk arbeiderstrøk oppunder Fløyfjellet i Bergen. Sine første “snopepenger” tjente han ved å synge for naboer og kjente i Gjeble Pederssøns gate. Faren var en habil bokser, og allerede som 10-åring stiftet Rune og tre venner bokseklubben “Jack Dempsey”. Interessen for boksing har han beholdt, selv om han senere i livet har hatt ikkevoldfilosofen Mahatma Gandhi som sitt store ideal.

Popmusikeren Rune Larsen er et ektefødt barn av rock'n roll og musikken fra 1950- og 1960-årene. Han viste seg første gang på skjermen 1964 i programmet Popcorn på NRK som lokalt talent fra bergensområdet. Platedebuten kom etter et skjebnesvangert møte med innspillingssjef Per W. Kilde fra plateselskapet Philips i garderobetrappen til Konsertpaleet. Rune og kompisen Kjell var på vei til å snike seg gratis inn på en konsert med gruppen Hootenanny Singers. I trappen støtte de på Kilde, som hadde allerede merket seg talentet fra Bergen. Der og da fikk han sitt første tilbud om platekontrakt. Debutplaten inneholdt to låter – a-sidens Cinderella og b-sidens Y'arriva; bergensbandet The Teen Beats akkompagnerte. Platen fikk pen omtale og brukbar plassering på listene.

Gjennombruddet kom da Rune Larsen ble vokalist i byens mest populære “shadowband”, The Stringers. Rune sang sammen med Helge Nilsen og The Stringers, og de var dominerende på Vestlandet i midten 1960-årene. Det store gjennombruddet kom 1966 med sølvplaten (25 000 solgte) Per Spellemann i rocka versjon.

1968 kom Rune Larsen inn i det kristne miljøet i KFUM i Bergen, og han ble en bekjennende kristen 1969. Med sin bakgrunn fra arbeiderbevegelsen hadde han et sterkt engasjement for den sosialetiske siden i kristendommen: “Jeg var vel en mer 'ekte2 kristensosialist enn mange av dem som hadde akademisk bakgrunn,” sier Rune i dag. Han forlot popmusikken og gikk inn i arbeidet som korleder for ungdomskoret Gospel i Biskopshavn menighet i Bergen. Koret debuterte på fjernsyn i NRK 1972, og dermed var Larsen i gang med en lang og fremgangsrik fjernsynskarriere som formidler av kristen sang og gospel. Neste program var Gospelkveld, med kvartetten Frisk Luft (mot åndelig forurensing), og 1975 fikk Rune Larsen sitt definitive gjennombrudd med programmet Hele menigheten synger.

Gjennom hele 1970-årene var Rune Larsen landets mest solgte kristne plateartist. Han arbeidet som KFUM-sekretær i Trondheim 1974–76 og greide å få til et stort miljø for barnegospel i byen. Tilbake i Bergen arbeidet han aktivt med fornyelse av Ten-sing-bevegelsen i Norges Kristelige Ungdomsforbunds miljø. Han arbeidet dessuten som journalist i Bergens Arbeiderblad 1967–73 og i Bergens Tidende 1978–1981. Deretter startet han plateselskapet Noah, som stod for lanseringen av Sissel Kyrkjebø og gav ut hennes tre første plater – Sissel, Glade jul og Soria Moria. Alle tre satte salgsrekorder i det norske platemarkedet. Karoline Krüger var også artist i Larsens selskap.

Rune Larsen trappet ned driften av plateselskapet 1989 og fikk samme år sitt gjennombrudd som programleder i popsjangeren. “NRK-produsent Knut Midttun i Bergen kom og bad oss om å lage fire programmer under vignetten 'Lollipop' – det ble tretti,” forteller Larsen om sin andre store suksess på skjermen. Gjenhør med den melodiøse og rytmiske musikken fra 1950- og 1960-årene fikk enorm respons hos fjernsynspublikum, og Lollipop hadde jevnt over en million seere. Etter en gjesteopptreden i TV2 med 10 programmer i serien Casablanca 1992, ble Rune igjen hanket inn som programleder i NRK og ledet suksesser som Scala, Noteknekk, Absolutt norsk og Larsen Spesial. Dessuten var han programleder for sendingene fra Momarkedet i fire år i begynnelsen av 1990-årene, og flere juleprogrammer var også signert Rune Larsen. På norsk fjernsyn har han vært en av de sikreste publikumsfavoritter, med et gjennomsnittlig seertall på 800 000.

Kilder og litteratur

  • Opplysninger fra Rune Larsen, 2005