Faktaboks

Randi Stene
Født
12. april 1963, Trondheim, Sør-Trøndelag
Virke
Operasanger
Familie
Foreldre: Gårdbruker Jarle Stene (1930–) og Else Kristmar Risstad (1938–). Gift 26.6.1993 med musiker Henrik Brendstrup (17.1.1960–), sønn av musiker Mogens Brendstrup (1924–) og Aase Elisabeth Petersen-Bach (1927–).
Randi Stene
Randi Stene
Av /NTB Scanpix ※.

Mezzosopranen Randi Stene er en av våre ledende opera- og konsertsolister og har siden 1989 vært knyttet til Det Kongelige Teater i København. Hun har et meget stort repertoar, som innbefatter både de klassiske mezzorollene og atskillige nyskrevne og sjeldent spilte verker.

Hun er oppvokst på gården Stene på Byneset sørvest for Trondheim. Hun spilte klaver fra 8-årsalderen, sang i gospelkor fra hun var 12 og ble tidlig med i skolekorpset, hvor hun spilte trompet. Hun tok musikklinjen på Heimdal videregående skole og fikk her sin første sangundervisning. Stene debuterte i konsertsammenheng allerede 1981, 18 år gammel, som solist i Heinrich Schütz' Musikalische Exequien under Olavsfestdagene i Trondheim. Året etter flyttet hun til Oslo og begynte på Norges musikkhøgskole; her hadde hun Olav Eriksen, Karsten Ekornes og Gunnar Martinsen som pedagoger og tok for alvor fatt på mezzosopranrepertoaret.

Randi Stene operadebuterte 1984 som Maddalena i Verdis Rigoletto på Rosendal Teater i Trondheim. 1987 fikk hun plass på Operaskolen ved Det Kongelige Teater i København; hennes viktigste pedagog her ble Susanna Eken, som hun fortsatt går hos. 1988 debuterte hun på Det Kongelige Teater som 1. gutt i Mozarts Tryllefløyten, og året etter ble hun fast engasjert. Hun sang Dorabella i Cosi fan tutte, Orfevs i Glucks Orfevs og Evrydike og Gertrude i Hamlet av Ambroise Thomas. 1993 giftet hun seg med cellisten Henrik Brendstrup, og de har siden fått to barn.

1993 fikk Randi Stene et internasjonalt gjennombrudd med den kritikerroste rollen som Octavian i Rosenkavaleren på Chatelet-operaen i Paris. Her har hun senere sunget Hans i Humperdincks Hans og Grete, og på Bastille-operaen har hun vært Olga i Tsjaikovskijs Eugen Onegin og Varvara i Janaceks Katia Kabanova. Hun debuterte på Covent Garden-operaen i London 1995 som Cherubino i Figaros bryllup og har siden sunget Silla i Palestrina av Hans Pfitzner både her og i oppsetningens gjestespill på Metropolitan-operaen i New York. Hennes Carmen har vært bejublet i København, Stockholm og Brussel; den er også hennes foreløpig eneste rolle på Den Norske Opera. På repertoaret står ellers Clairon i Richard Strauss' Capriccio og Charlotte i Massenets Werther, og 1997 tok hun fatt på Wagner med rollen som Brangäne i Tristan og Isolde på Det Kongelige Teater. Hun synger også Magdalene i Mestersangerne i Nürnberg og Fricka i Der Ring des Nibelungen, sistnevnte i Det Kongelige Teaters nyoppsetning som føres over til det nye Operahuset.

Randi Stene har sunget i det aller meste av det kirkemusikalske kjernerepertoaret og i flere mindre spilte verker. I konsertsammenheng har hun vært solist i Brahms' Altrapsodi, i Mahlers 2. og 3. symfonier, i Sibelius' Kullervosymfoni og en rekke andre kjente og mindre kjente orkesterverker. Hun prioriterer de mindre formatene like høyt som opera, og også her er hennes repertoar hentet fra mange århundrer, fra Dowland og Schütz til Weill, Britten og nyere komponister. Sentralt står Mahlers sangsykluser med orkester, foruten Brahms og Wolf, som hun i Norge oftest fremfører med pianisten Håvard Gimse.

Randi Stene interesserer seg sterkt for “glemt” repertoar og for ny musikk. Hun har tatt fatt i eldre norsk opera med rollen som Vølven i Grieg og Bjørnsons Olav Trygvason og tittelrollen i Hjalmar Borgstrøms Thora fra Rimol. Mai 2000 sang hun hovedrollen som Victoria Bachke i urfremførelsen på Ringve Museum av Bertil Palmar Johansen og Cecilie Løveids musikkdrama Hjerter Dame til Ringve, som var skrevet for henne.

Hun har vært en populær gjest ved bl.a. Festspillene i Bergen (festspillmusiker 1998), Olavsfestdagene i Trondheim (festspillmusiker 2000), Oslo Kammermusikkfestival og Risør Kammermusikkfest. Hun har medvirket ved Festspillene i Salzburg, ved Edinburgh-festivalen og ved BBCs promenadekonserter i Royal Albert Hall. På CD har hun blant annet spilt inn Sibelius med Gimse og Dowland med luttenisten Rolf Lislevand og Norsk Barokkorkester.

Av norske priser har Randi Stene bl.a. mottatt Kritikerprisen for 1997/98. I Danmark fikk hun 2004 det prestisjefylte Edith Brodersens æreslegat.

Kilder og litteratur

  • Intervju med Randi Stene 2004