Faktaboks

Petter Sundt
Petter Christian Grüner Sundt
Født
9. april 1945, Oslo
Død
28. november 2007, Oslo
Virke
Skipsreder
Familie

Foreldre: Hudlege Christian Grüner Sundt (1913–1972) og Helene Sophie Bergesen (1917–1980).

Gift i 1974 med Else Bjørge (1950–), datter av skipsreder og skipsmegler Karl Jørgen Bjørge (1912–1971) og Else Kaltenborn (1913–2003).

Dattersønn av Sigval Bergesen d.y. (1893–1980).

Petter Sundt

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Petter Sundt
Av /NTB Scanpix ※.

Petter Sundt var en norsk skipsreder.

Sundt ble utdannet som siviløkonom i USA. Han var ansatt som økonom og assuransesjef i rederiet Bergesen d.y. i 1970. I 1976 overtok han sammen med sin fetter Morten Sigval Bergesen ledelsen av rederiet etter Sigval Bergesen d.y., hans morfar. I 1986 ble Sundt og Bergesen rederiets hovedeiere med Sundt som styreleder, men i 2003 solgte de sine aksjeposter (cirka 40 prosent). Rederiet, som hadde utviklet seg til et av verdens største rederier, ble overtatt av World-Wide Shipping i Hong Kong.

Oppvekst

Som sønn av Sigval Bergesen d.y.s datter Helene og hennes mann, Christian Grüner Sundt, ble Petter Sundt født inn i landets fremste shippingdynasti. Familiens overhode, Sigval Bergesen d.y., var gift to ganger. Han fikk fem barn – fire døtre og én sønn. Ett av barna døde tidlig, mens de gjenlevende ble gift og skilt flere ganger. Så også Helene, som giftet seg ytterligere to ganger etter ekteskapet med Petters far.

For Petter Sundt ble barndommen preget av denne brokete familiesituasjonen. Morfaren var dominerende, men samlende: «Han var positiv, gavmild og rettferdig,» erindret Sundt. Andre legger vekt på at Sigval Bergesen til tider var en despot. Han la seg opp i barnebarnas oppdragelse og kunne ved enkelte anledninger insistere på at jul- og sommerferier ble holdt på familiens feriesteder på Roa nord for Oslo og i skjærgården i Kragerø.

Det siste året av realskolen bodde Petter hjemmefra – først hos en venn, så på hotell. I 1962 sørget Sigval Bergesen d.y. for at barnebarnet kunne dra til Storbritannia for å utdanne seg. Etter hvert begynte Petter på Concorde College i Kent, hvor han tok avsluttende eksamen. Fra 1965 til 1968 studerte han «business administration» ved Boston University i USA og avla det som tilsvarer en norsk siviløkonomeksamen.

Inn i familierederiet

Etter verneplikt i Marinen ble han 1. januar 1970 ansatt i morfarens rederi. Den da 24 år gamle Sundt begynte i assuranseavdelingen, som han etter hvert overtok ledelsen av. Omtrent samtidig begynte den fem år yngre fetteren, Morten Bergesen, i rederiet. De to spesialiserte seg i ulike retninger: Petter Sundt ble ekspert på finansielle spørsmål, mens Morten Bergesen satt nærmere den klassiske rederidriften. Denne arbeidsdelingen beholdt de til 1986 da Morten Bergesen ble administrerende direktør og Petter Sundt styreformann.

I hele sitt liv var Sigval Bergesen d.y. til tider både oppfarende og lunefull. I slike perioder var det lett for barna å havne i farens unåde. Verst gikk det ut over sønnen Berge Sigval Bergesen, som ble gjort arveløs i midten av 1960-årene. Fra 1970 ble gamlerederens helse stadig dårligere, og han fikk en alvorlig knekk da Berge Istra eksploderte og gikk ned i Stillehavet i romjulen 1975. Sommeren 1976 fikk han et hjernedrypp, og på senhøsten flyttet Petter Sundt og Morten Bergesen inn på hans kontor. Det var åpenbart at Sigval d.y. aldri ville komme tilbake på jobb, og han døde i 1980. Men barnas mange ekteskap, og de i alt tolv barnebarna, skapte en meget uryddig arvesituasjon.

Oppkjøpet av Bergesen

Petter Sundt (t.v.) og Morten Sigval Bergesen
Petter Sundt (t.v.) og Morten Sigval Bergesen fotografert under generalforsamlingen i Bergesen d.y. ASA i 2003.
Petter C. G. Sundt og Morten Sigval Bergesen
Av /NTB.

Det dramatiske vendepunktet kom sommeren 1986. Ledet av Petters bror, Jan Chr. G. Sundt, inngikk resten av familien avtale om å selge 49,7 prosent av rederiet til Jahre-familiens selskap Kosmos. I en storstilt operasjon klarte Petter Sundt og Morten Bergesen å få lånt penger, og benyttet sin forkjøpsrett til aksjene for 1,2 milliarder kroner. Medspillerne i denne operasjonen var meglerfirmaet Fondsfinans og industriselskapet Orkla. Slik ble en mektig finansiell maktblokk dannet, og de tre selskapene spilte senere hovedroller i industriselskaper som Kværner og Elkem.

De nye hovedaksjonærene hadde imidlertid ikke råd til å sitte med alle aksjene selv. Så da Bergesen d.y. ble børsnotert i 1986, solgte Sundt og Bergesen en del av sine aksjer videre. Etter denne operasjonen satt de to fetterne igjen med 39 prosent av aksjene og i praksis full kontroll over rederiet.

Verdens største gassrederi

Tradisjonelt var Bergesen sterkt innenfor oljetransport, men fra midten av 1970-årene satset man på gasstransport (LPG). Da konkurrenten, Astrup-familiens rederi Fearnley & Eger, gikk overende, overtok Bergesen deres bestilling på LPG-tankere. Utover i 1980-årene økte man satsingen. Oppbyggingen kulminerte med at Bergesen i 1996 overtok konkurrenten Havtor, og ble dermed verdens største gassrederi.

På begynnelsen av 2000-tallet gikk man inn i ytterligere en nisje, nemlig flytende naturgass (LNG). Omtrent samtidig ble det satset innen offshore. Først ble det bestilt et flytende produksjonsskip på spekulasjon, deretter ble tre supertankere ombygd til produksjonsskip og delvis satt inn på lange certepartier. I 2002 hadde Bergesen-gruppen 3500 ansatte over hele verden. Rederigruppen omsatte for rundt 5,5 milliarder kroner og var uten sammenligning landets største rederi. På det meste omfattet Bergesens flåte over 100 skip.

Salget av Bergesen

Omtrent samtidig begynte rederfamilien Sohmen i Hongkong å kjøpe opp aksjer i Bergesen. Fra starten kjøpte de aksjer angivelig som en ren finansiell plassering. Men etter hvert kjøpte familiens selskap, World-Wide Shipping, seg opp til å bli Bergesens nest største aksjonær etter Petter Sundt, og signalene om at Sohmen hadde alvorlige hensikter om å ta over ble stadig sterkere. Etter å ha vurdert å kjøpe rederiet selv, valgte de to fetterne i april 2003 å selge alle sine aksjer til World-Wide Group. Hongkong-rederiet kjøpte deretter ut resten av aksjonærene og overtok dermed Norges største rederi – og med det livsverket som Sigval Bergesen d.y. tok fatt på i 1935.

Petter Sundt tjente to milliarder kroner på salget og etablerte sitt eget investeringsselskap, Sundt AS, med kontorer på Dronningen i Oslo. Fra kontoret hadde han flott utsikt til sin praktfulle seilbåt, og med bedre tid og romslig økonomi fikk han god anledning til å pleie sin forkjærlighet for flotte båter og raske biler. Dette varte imidlertid ikke lenge – 28. november 2007 døde han etter lang tids kreftsykdom 62 år gammel.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Stavrum, Gunnar: Norsk biografisk leksikon 2
  • Borgen, Erling (1984): Huset Bergesen. Oslo: Cappelen
  • Jacobsen, Alf Reidar (1984): Dynastiet Bergesen: Berge Sigval Bergesen forteller til Alf R. Jacobsen. Oslo: Atheneum Forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg