Faktaboks

Peter Pete Sanstøl
Peter Olai Pete Sanstøl
Født
23. mars 1905, Moi (nå Lund), Rogaland
Død
13. mars 1982, San Pedro, California, USA
Virke
Bokser
Familie
Foreldre: Landhandler Jonas Sandstøl (f. 1864) og Elen Dorthea Nilsdatter (f. 1860). Ugift.
Peter Pete Sanstøl

Peter Sanstøl fotografert i New York 1931

Peter Pete Sanstøl
Av /NTB Scanpix ※.

I slutten av 1920-årene og begynnelsen av 1930-årene var Peter Sanstøl en av verdens aller fremste boksere i bantamklassen. Selv om han led poengnederlag i kampen om VM-tittelen mot amerikaneren Al Brown 1931 og deretter ikke var aktuell i matcher på det aller høyeste nivå, satte han sterkt preg på norsk boksehistorie.

Sanstøl var rogalending, født i Moi 1905. Han kom som ganske ung til hovedstaden og ble medlem av Kristiania Turnforening, hvor han straks vakte oppsikt i boksemiljøet. Allerede som 19-åring vant han sitt oppgjør i en landskamp mot Danmark, og året etter ble han norsk mester, i begge tilfeller i bantamklassen. Etter denne korte karrieren følte han seg dyktig nok til å ta ferden til USA for å kjempe profesjonelt, men før han drog, tok han med seg en proffkamp i Oslo og seks matcher i Paris. I USA ble først og fremst Brooklyn i New York hans hovedbase; der bokset han i alt 48 kamper og led bare ett eneste nederlag.

2. mai 1926 proff-debuterte Peter Sanstøl i Cirkus i Oslo mot Joe Gallard, en kortvarig match hvor nordmannen vant på knockout i første runde. Det er vanskelig å vurdere hvor dyktige Sanstøls motstandere var i denne første perioden av hans karriere, men det kan i hvert fall slås fast at han vant 22 av de 23 første kampene. Det ene nederlaget kom ved en diskvalifikasjon. Etter to uavgjorte kamper i begynnelsen av 1928 fortsatte seiersrekken, og først i kamp nummer 67 – 4 1/2 år etter proff-debuten – led han poengnederlag for Joey Scalfaro i en kamp i New York 3. oktober 1930. 25. august 1931 fikk han så tittelkampen mot Al Brown, som endte med at Sanstøl tapte på poeng etter 15 runder.

De to påfølgende sesongene bokset Sanstøl med vekslende hell, og 1934 utkjempet han én eneste kamp, for øvrig i Oslo. Den siste kampen 1935 var en revansjematch på Bislett i Oslo mot Al Brown, et oppgjør som Sanstøl vant, men som neppe ble tatt helt alvorlig av ekspertene og som fremfor alt var totalt uten tittelpreg. Men det kom 17 000 tilskuere — det høyeste tilskuertall på noen boksekamp i Norge. Etter fem matcher 1935 slo han seg til ro inntil han 1942 vant to poengseirer i Miami. Da var han godt over 37 år, men vant en kamp over 10 runder.

Av sine 111 kamper vant Peter Sanstøl 99, tapte seks og bokset uavgjort i seks. Det er ganske bemerkelsesverdig at han kom gjennom det store antallet kamper uten et eneste knockout-nederlag. Han ble hele tiden fulgt av et entusiastisk publikum her hjemme, og de norske avisene hadde alltid fyldige referater fra Sanstøls viktigste oppgjør.

Etter at Sanstøl forlot Norge i midten av 1920-årene, kom han bare sporadisk tilbake. Etter den annen verdenskrig hadde han et noe lengre opphold i Oslo, da han bl.a. arbeidet med en instruksjonsbok i boksing. Han fant seg imidlertid aldri helt til rette og reiste forholdsvis snart tilbake til USA igjen. Våren 1982 døde han i California, 77 år gammel.

Kilder og litteratur

  • Forfatterens eget arkiv
  • R. Bryhn og K. A. Tvedt (red.): Kunnskapsforlagets idrettsleksikon, 1990