Faktaboks

Per Ulven
Født
31. oktober 1925, Vang (nå Hamar), Hedmark
Død
15. desember 2009, Oslo
Virke
Travtrener
Familie
Foreldre: Travtrener Fin Ulven (1890–1971) og Margit Hovind (1889–1957). Gift 1950 med Birgit Lier (15.7.1925–), datter av gårdbruker Ole Lier (1886–1927) og Borghild Gjørvad (1891–1950).

Ulven-navnet har vært knyttet til Bjerkebanen i alle år. Per Ulven er den i den kjente travtrenerfamilien som har vunnet flest seirer i travsportens klassiske løp.

Faren, Fin Ulven, var kjent som en fremragende hestekar og deltaker ved travløp på Mjøsisen, på både Hamar- og Gjøviksiden i sine unge år, lenge før totalisatorens dager. Han vokste opp på farsgården Bjørke i Vang. Her ble det drevet oppdrett av både tyngre dølahest og “lettere kjørehest”. Den unge Fin ble særlig satt til å utvikle den lettere kjørehesten, som han deltok med i travstevnene vinterstid. Både hans far Even Ulven og onkelen Knut Knøsen fra Solør hadde vært styremedlemmer i Det Norske Travselskap. Da det 1926 var klart for anlegg av en moderne totalisatorbane på Bjerke utenfor Oslo, var både far og onkel pådrivere for at Fin skulle satse på travsporten. Han ble straks valgt inn i en anleggskomité og fikk innflytelse på banens utforming.

Men det var hesten som var Fin Ulvens spesialitet, og før banen åpnet 1928 hadde han etablert seg med trenerstall i banens nærhet. Da banen ble åpnet 24. juni 1928 var han den første løpsvinner og kongepokalvinner på banen med hesten Trøndergutten. Ellers er det helst varmblodstraveren Saint Protector som forbindes med Fin Ulven. Den ble importert fra USA til Norge 1939 og ble en sportslig attraksjon for publikum under den annen verdenskrig. Men størst betydning fikk den senere som avlshingst og stamfar til en rekke store travere i 1950- og 1960-årene. Fin Ulvens tre sønner Knut, Alf og Per gikk alle i farens fotspor og ble travtrenere på høyt nivå.

Per Ulven var den yngste av brødrene. Han var født i Vang, men fikk sin skolegang og oppvekst i Aker. 1942 ble han opptatt som elev ved Norsk Travtrenerskole, samtidig med bl.a. Karsten Buer og Johan Cedell. Ved eksamen våren 1944 fikk han beste karakter blant 13 elever, og 1943 tok han som 17-åring sine første to seirer med selveste Saint Protector.

Som sin far ble også Per Ulven anerkjent som en meget dyktig unghesttrener, noe som gav positive utslag i klasseløpene – Derby og Kriteriet. Ni ganger vant han Norsk Travderby og fem ganger Norsk Travkriterium. Gunnar Eggen tangerte 1995 rekorden med 9 seirer i Travderbyet.

Mange berømte travere har vært i Per Ulvens varetekt. Leif Protector var en av de mest kjente i 1950-årene, men fra senere år huskes kanskje særlig Arin Laud, “rikstotohesten”, som den populært ble kalt, og Toyota Moulin. Særlig 1985 var Toyota Moulin i særklasse og markerte seg internasjonalt. Først møtte ekvipasjen den daværende verdenselite på The Meadowlands i “Statue of Liberty Trot”. Dette løpet gikk over to starter med en ukes mellomrom. Stayerløpet var over halvannen engelsk mil. Etter et imponerende oppløp ble Toyota Moulin nummer tre med tiden 1.13,9. Uken etter ble det 7. premie i sprintløpet på 1.12,7. Senere på året gjaldt det “Elite-Rennen” i Gelsenkirchen i Tyskland, på en bane hvor løpene kjøres høyre om. Fra å være sist i feltet, angrep hingsten på oppløpssiden, noe som gav ham seieren. Tiden ble 1.16,9 over distansen 2500 meter.

Per Ulven sluttet sin trenervirksomhet 1989. Han fikk totalt 1750 seirer på norske travbaner og var Bjerkechampion 1972 og 1973. Hans erfaringer som hesteskjønner kom senere til nytte da han ble oppnevnt som dommer ved utstillingene.

Kilder og litteratur

  • R. Bryhn og K. A. Tvedt (red.): Kunnskapsforlagets Idrettsleksikon, 1990