Faktaboks

Peder Lunde
Født
9. februar 1942, Oslo
Virke
Seiler
Familie
Foreldre: Grosserer Peder Eugen Lunde (1918–2009) og Vibeke (“Babben”) Arneberg (1921–62). Gift 11.9.1971 med Aud Hvammen (31.5.1943–), datter av kjøpmann Gunnar Hvammen (1899–1958) og kjøpmann Guro Rogne (1908–85).

Peder Lunde er blant Norges fremste seilerprofiler. Bare 18 år gammel ble han olympisk mester, og i alt har han deltatt i fire olympiske leker, hver gang med en ny båttype.

Unge Peder måtte jo bli seiler. Hans bestefar – Eugen Lunde – ble olympisk mester i 6-meterklassen 1924, og da hans far – Peder senior – seilte inn til sølv med sin 5,5-meter under Helsingfors-lekene 1952, var mamma Vibeke med som mannskap. Faren vant 7 kongepokaler og gikk til topps bl.a. i Øresund-regattaen tre ganger, og bestefaren vant to gullpokalseilaser og triumferte i to Kattegat-regattaer og i fire oppgjør om Øresundpokalen. Her kan man virkelig snakke om å få sin spesialidrett inn med morsmelken!

Peder jr. var gymnasiast da han sammen med Bjørn Bergvall triumferte i Flying Dutchman-klassen under OL i Roma 1960. De to ungguttene innledet Roma-seilasene på en så dyktig måte at det mot slutten nærmest ble en parademarsj mot gullet. Under siste dags seilas hadde de bare én oppgave – å holde den danske båten bak seg. Det var en jobb de hadde små problemer med.

Peder Lunde jr. deltok ikke i Tokyo-lekene 1964, men kom sterkt igjen i Mexico fire år senere. Da startet han i Star-klassen med Per Olav Wiken som makker, og på ny leverte han en meget sterk innsats. Nå måtte imidlertid det norske paret finne seg i å bli slått av den amerikanske båten, samme skjebne som hans foreldre hadde lidd 16 år tidligere.

Men til tross for to olympiske medaljer var Peder Lunde jr. stadig lysten på flere laurbær. Under München-lekene 1972 var han på plass i Tempest-klassen med Aksel Gresvig som partner. Det endte med sjetteplass etter jevn, men ikke helt topp innsats, hvis det er tillatt å si noe negativt om en olympisk poengplass.

1976 satte Peder Lunde jr. punktum for sin olympiske karriere da han fikk en mer beskjeden 16. plass i Soling-klassen under Montreal-seilasene. Lunde var opprinnelig tatt ut som leder og reserve, men måtte steppe inn som rormann på grunn av sykdomsforfall. Men sin allsidighet som seiler fikk han bevist, og samtidig skrev han et betydelig stykke olympisk seilerhistorie.

Peder Lunde jr. har selvsagt også et rikt seilerliv utover det han har stått for på de olympiske regattabanene. Han har medaljer både fra EM og VM, og han minnes gjerne kappseilasen Jorden Rundt (Whitbread Round the World Race 1981–82) med Berge Viking, hvor han besatte en meritterende 8. plass i konkurranse med 33 andre deltakere. Lunde var prosjektleder og skipper under seilasen, da Norge for første gang deltok i den krevende 28 000 nautiske mil lange seilasen Jorden rundt i kamp mot kulde, storm, isfjell og hval.

Peder Lunde jr. har hele livet vært omgitt av idrettsutøvere. Hans kone Aud Hvammen har i alt vunnet fem norske seniormesterskap i alpin skisport og var olympiadeltaker 1968. Hun overgås imidlertid av deres datter, Jeanette, som er en av de 8 norske utøvere som har deltatt både i vinter- og sommerleker (alpint i 1994 og seiling i 2000). Dessuten kan nevnes av også hans mors søsken deltok i sommerlekene 1952; broren Tor som mannskap hos Finn Ferner, søsteren Else i dressurridning; hun deltok også 1956.

Peder var blant initiativtakerne til Gullklubben (en organisasjon hvor norske olympiamestere samles) og var klubbens første formann. For sin seier i Roma-lekene mottok han Fearnleys olympiske ærespris for beste norske prestasjon under disse lekene. Han er innbudt medlem av Kongelig Norsk Seilforening og æresmedlem av Bærum Seilforening.

Kilder og litteratur

  • Forfatterens eget arkiv
  • opplysninger fra den biograferte