Oddvar Brå

Faktaboks

Oddvar Brå
Født
16. mars 1951, Hølonda (nå Melhus), Sør-Trøndelag
Virke
Skiløper
Familie
Foreldre: Gårdbruker Birger Brå (1920–) og Oline Fuglås (1933–). Gift 1988 med Mette Estenstad (1959–), datter av Anders Estenstad (1932–) og Laila Næve (1937–).
Oddvar Brå

Oddvar Brå i Holmenkollen 1983

Oddvar Brå
Av /NTB Scanpix ※.

Oddvar Brå var en av de mest markante norske langrennsløpere i 1970- og de tidlige 1980-årene. I 1970-årene dominerte han norgesmesterskapene og verdenscupen fra den kom i gang. I 1980-årene vant han sine eneste internasjonale mesterskapstitler.

Brå representerte, sammen med sin jevnaldrende skiløperkollega Ivar Formo, en ny generasjons holdninger til langrenn som idrett. De skulle representere arvtakerne til langrennssportens “1968-generasjon” (gullvinnerne fra Grenoble-OL: Harald Grønningen, Ole Ellefsæter, Odd Marthinsen og Pål Tyldum). I motsetning til Formo, som kom fra Oslo, kom Brå fra et tradisjonelt skiløperdistrikt i Trøndelag, der han representerte klubben Leik, Hølonda. Brå og Formo trente hardt allerede som juniorer, slo igjennom tidlig, og hevdet seg som førsteårs seniorer i konkurranse med langt mer garvede konkurrenter. I en alder av 21 år vant Brå sitt første norske mesterskap på 50 km, en prestasjon han gjentok de to neste årene.

Til sammen vant Brå 16 individuelle norske mesterskap, mer enn noen annen langrennsløper hittil. Han har hele 34 plasseringer blant de tre beste i NM; to år på rad, 1978 og 1979, vant han alle tre distanser (15, 30 og 50 km). Han har fem kongepokaler. I våre naboland vant han fem seirer i Lahtispelen og to ganger i Svenska Skidspelen. I verdenscupen (World Cup) tok han tre sammenlagtseirer og 14 individuelle seirer.

Brå holdt det gående på topplan svært lenge. I løpet av 22 sesonger, fra 1968 til 1989, ble han uttatt til samtlige aktuelle internasjonale mesterskap i perioden, det vil si fire junior-europamesterskap, fem olympiske leker og seks verdensmesterskap. Bare to mannlige idrettsutøvere har deltatt i flere vinter-OL enn Brå.

Til tross for sin hjemlige og nordiske suksess hadde Brå lenge vanskelig for å gå helt til topps i internasjonale mesterskap. Han fikk ofte helseplager, og var spesielt plaget med astma under visse forhold. Inntil 1982 var hans eneste medaljeplasseringer kommet i stafett, da han under de olympiske leker 1972 og 1980 var med på å vinne sølv for Norge. På hjemlig grunn, under verdensmesterskapet i Oslo 1982, lyktes det imidlertid for ham å vinne meget populære seirer både både 15 km individuelt og 4 × 10 km stafett for Norge – den siste etter en meget dramatisk innspurt som har gitt opphav til utsagn og spørsmål som er blitt historiske (“Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven?” – “Gi mannen en stav!”). I det spennende oppløpet mot sovjetrusseren Savjalov brakk nemlig Brå staven bare noen hundre meter før mål. Han fikk raskt en ny, og maktet å nå mållinjen side om side med russeren. Etter mye om og men kom måldommerne frem til en salomonisk avgjørelse; Brå og Savjalov ble dømt likt over mål, og Norge og Sovjetunionen delte seieren.

Når han var i form, behersket Brå alle distanser. Hans gjennombrudd kom imidlertid på de lange distansene (50 km), mens han avsluttet som en tilnærmet sprinter, der 15 km var hans sterkeste distanse. Han fortsatte som langrennsløper på topplan helt til slutten av 1980-årene. Under de olympiske vinterleker i Calgary 1988 var han norsk flaggbærer under åpningsseremonien, og oppnådde en fjerdeplass på 15 km. Niendeplassen på samme distanse under VM året etter markerte hans endelige farvel med internasjonale langrennsmesterskap. I mindre renn deltok han imidlertid ennå noen år. En periode var han delvis tilknyttet Landsems skifabrikk, som han også hadde markedsført under sin aktive tid. Etter endt karriere har Brå fortsatt i langrennsmiljøet, først og fremst som inspirator og trener for yngre landslagsløpere.

Oddvar Brå var en allsidig idrettsmann med fem medaljer fra norgesmesterskap i terrengløp. Han fikk Morgenbladets gullmedalje 1973, Holmenkollmedaljen 1975 og Egebergs ærespris 1988.

Verker

  • Gull og glipp. Fortalt til Rolf Hovden, 1980

Kilder og litteratur

  • O. Brå: Gull og glipp, 1980
  • O. Ulseth: Oddvar Brå. Det lange løpet, 1988
  • E. Kamper og B. Mallon: The Golden Book of the Olympic Games, Milano 1992