Faktaboks

Marit Bockelie
Født
9. oktober 1933, Bodø
Virke
Billedkunstner og musiker
Familie
Foreldre: Revisor, senere sosialsjef Thorleif August Bockelie (1894–1968) og Gunnvor Helseth (1906–86). Gift 1958 med arkitekt Erik Thommessen (19.2.1933–), sønn av høyesterettsadvokat Øystein Thommessen (1890–1986) og Ebba Marie Lindeman (1902–74).

Marit Bockelie er både en mangesidig billedkunstner og musiker. Hennes bilder er figurative og frodige, ofte fargesterke og med klare trekk fra folkekunsten.

Hun kom til verden i Bodø, men flyttet i meget ung alder til Tromsø, der hennes far var revisor og senere sosialsjef. I det store, grønne huset på toppen av Storgatbakken kom et mangfoldig talent til syne, preget av inntrykkene fra ishavsbyen med skutene, mastene, trehusene, naturen og med den mektige Tromsdalstinden i bakgrunnen. Marit Bockelie var 11 år da hun første gang deltok med egne bilder på Den nordnorske kunstutstilling, “Nordnorsken”, som den ble kalt. Der deltok hun jevnlig inntil hun 1975 fikk bilder godtatt på Statens Høstutstilling, hvor hun var representert i tre år.

Bockelie studerte ved Statens håndverks- og kunstindustriskole 1953–56. Deretter tok hun steget til Accademia di Bella Arti i Ravenna i Italia, hvor hun studerte mosaikk. Den vakre italienske byen, berømt for sin kunst, ble hennes annet hjem inntil 1959. Da vendte hun tilbake til Norge for å studere ved Statens Kunstakademi i perioden 1960–64. I noen år frem til 1971 arbeidet hun også ved Atelier Nord. Da tok musikken over. Hun hadde åpnet alle sine utstillinger med å spille fløyte, dels alene, men for det meste i samspill med andre musikere. Hun hadde begynt å studere fløyte med Ørnulf Gulbrandsen 1954, og 1956–60 oppholdt hun seg ved Istituto Verdi i Italia. I 1970-årene studerte hun ved Statens Musikkhøgskole, der hun tok avsluttende eksamen på instrumentallinjen 1975 og diplomeksamen 1978.

Marit Bockelie søker i sin kunst å formidle forbindelsen mellom de to disipliner og la dem påvirke hverandre. Som billedkunstner arbeider hun både med tegninger, akvareller, oljemaleri, grafikk og mosaikk og blant hennes mest kjente dekorasjoner er mosaikken i kommunestyresalen i Grimstad på hele 40 kvadratmeter fra 1983. En annen stor dekorasjon vandrer daglig langs den norske kysten med hurtigruteskipet M/S Polarlys. Det er et 1,50 × 1,55 meter stort mosaikkarbeid og viser et hurtigruteskip i en skipslei med ruvende fjell og et gnistrende nordlys over landskapet. På Åsgård sykehus i Tromsø står også hennes Samisk Madonna.

Marit Bockelies frimerkeserier med folkedansmotiver er blitt et stykke vandrende kunst fra hennes hånd. Dessuten har hun vært med på å illustrere verker av Petter Dass, Asbjørnsen og Moes eventyr, foruten en rekke andre bøker. Hennes første separatutstilling kom 1957. Siden den gang har hun hatt åtte utstillinger hvert år, enkelte ganger opptil 14 separatutstillinger. Det er et mylder av motiver som følger i Marit Bockelies spor som bildende kunstner, mange av dem fra Tromsø, der hun ofte har vandret rundt med sin skisseblokk.

Med energi og talent har Marit Bockelie ofret seg for fløyten og musikken. Etter diplomeksamen holdt hun konserter i Oslo, Tromsø og Harstad, hvor hun også spilte under Festspillene i Nord-Norge. Med noen avbrytelser på grunn av utenlandsopphold har hun siden 1954 vært med i Universitetets symfoniorkester i Oslo, også som solist ved flere konserter. Hun har også holdt egne konserter, og med støtte fra Rikskonsertene og Nordnorsk Musikkråd har hun vært på turneer både i Norge og i Danmark.

Marit Bockelie fanger inn naturen og av det mennesket har skapt på land og til vanns, og omgir det med musikk. Karakteristisk er hennes enorme interesse for nordlandsbåter. Som 15-åring satte hun hele Tromsø på ende ved å seile av sted med sine to yngre brødre uten å si fra hvor ferden gikk. 1997 seilte hun hele kysten sørover fra Tromsø til Oslo med nordlandsbåt med sin mann om bord og med venner og bekjente på deler av den lange strekningen. Nå er Marit Bockelie bosatt i Oslo, men hennes hjerte er også i Ravenna og i Tromsø, hvor hun henter sin inspirasjon.

Hennes bilder er innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Bodø kunstforenings faste galleri, Tromsø Kunstforening, Norsk kulturråd og Landslaget Kunst i Skolen.

Verker

    Offentlige utsmykninger

  • Bystyresalen i Bodø, 1960
  • Herredshuset i Målselv, 1961
  • Værvarslingssentralen for Nord-Norge, Tromsø, 1962
  • Regionsykehuset i Tromsø, 1964
  • Tromsøsund Meieri, 1965
  • Tromsdalen Gjestgiveri, 1968
  • Åsgård sykehus, Tromsø, 1968
  • Andenes rådhus, 1972
  • Kommunestyresalen i Grimstad, 1983
  • Kulturhuset i Tromsø, 1994
  • Hurtigruteskipet M/S Polarlys, 1996

Kilder og litteratur

  • S. Helliesen: biografi i NKL,bd. 1, 1982
  • HEH 1994
  • Marit Bockelies hjemmesider på Internett