Faktaboks

Lasse Kjus
Født
14. januar 1971, Ski, Akershus
Virke
Skiløper
Familie
Foreldre: Selvstendig næringsdrivende Ragnar Kjus (1943–) og næringsdrivende Anne Mette Strøm (1945–). Samboer 1999 med student Marianne Berner (26.12.1975–), datter av overlege Niels Sire Berner (1952–) og sykepleier Tanja Hiorth (1952–).
Lasse Kjus

Lasse Kjus i aksjon under et World Cup-renn i Tignes, Frankrike 1990

Lasse Kjus
Av /NTB Scanpix ※.

Lasse Kjus er en av verdens fremste og mest allsidige alpinister gjennom tidene med 16 OL- og VM-medaljer, derav fire gull, 11 sølv og én bronse.

Kjus vokste opp på Siggerud sør for Oslo, men som barn brukte han de fleste vinterkveldene i Kirkerudbakken i Bærum. Foreldrene og storebroren Jørgen kjørte ham dit hver eneste dag fordi unge Lasse hadde hørt at man var nødt til å komme fra Oslo eller Bærum for å bli god på ski. Klubben hans har da også vært Bærums Skiklub.

Etter å ha gått på Norsk Skigymnas 1987–90 vant han gull i storslalåm, sølv i utfor og alpin kombinasjon og bronse i slalåm og super-G i junior-VM 1990. Som senior startet han å konkurrere i slalåm og super-G i VM 1991 og deltok i de olympiske lekene i Albertville 1992, der han kjørte ut. Den første internasjonale seieren fikk han med gull i kombinasjonen i VM 1993, og under lekene på Lillehammer 1994 ble han olympisk mester i samme øvelse. 1996 hadde Kjus et svært godt år, da han i tillegg til å vinne den alpine verdenscupen sammenlagt også fikk sølv i kombinasjonen og oppnådde fjerdeplasser i utfor og storslalåm.

1997 tok han VM-sølv i utfor, super-G og storslalåm. Fra OL i Nagano 1998 hadde han med seg sølvmedaljer både i alpin kombinasjon og i utfor. Toppåret i Kjus' karriere kom 1999, da han som førstemann i den alpine skihistorien tok to gull og tre sølv i løpet av et og samme mesterskap. Under VM i Vail, Colorado vant han gull både i super-G (delt med Hermann Maier, Østerrike) og storslalåm, og det ble sølv i utfor, slalåm og alpin kombinasjon. Han vant også den alpine verdenscupen sammenlagt det året og ble valgt til Årets alpinist av de internasjonale skijournalisters forening (AIJS). Etter sesongen 2005/06 la han opp som alpinist.

I alt har Lasse Kjus 60 pallplasseringer i verdenscupen, hvorav 18 rennseirer: i utfor (10), kombinasjonen (4), super-G (2) og storslalåm (2). Han har også fem senior-NM og har vunnet verdenscupen sammenlagt to ganger, 1996 og 1999.

Skikarrieren til Kjus har imidlertid ikke alltid vært en endeløs dans på roser. Han har en medfødt luftveislidelse og blir lett syk. Etter suksessene 1999 måtte han stå over deler av den påfølgende sesongen på grunn av sykdom. Samtidig visste hans konkurrenter at han alltid var å regne med når han ble friskmeldt igjen, selv om hans renntrening til tider var svært begrenset.

Til tross for at han har hatt sine feider med den norske pressen, oppleves Lasse Kjus som en relativt rolig og jordnær person av de fleste rundt ham. Det gjenspeiles også i hans karakteristiske kjørestil. I motsetning til sin østerrikske erkerival Hermann Maier, var Kjus svært rolig og behersket i aksjon, og det kunne ofte se ut som om han kjørter langsommere enn sine konkurrenter, selv om tilfellet nesten alltid var det motsatte. Den tilsynelatende forsiktige teknikken suppleres av hans nærmest unike talent for å føle underlaget, en av suksessfaktorene bak hans gode resultater.

Lasse Kjus er i tillegg til alpin skisport interessert og engasjert i andre idretter, både som en del av treningen og på fritiden. Den allsidige treningsbakgrunnen han kunne dra nytte av som skiløper inkluderte bl.a. fekting, ballett, trampolineturn, turn, in-line-skøyting, kampsport, padling, sykling, ballsport, motorsport og seiling.

Lasse Kjus har også markert seg som forretningsmann. 1999 grunnla han klesprodusenten Lasse Kjus (LK) International med Kjus Systems skiklær som den profilerte merkevaren. Han er selv deleier med 20 prosent og medlem av selskapets styre. Etter en lang karriere som aktiv alpinist har han selv vært med på å designe klærne, med bakgrunn i vinterforholdene han kjenner så godt.

Kilder og litteratur

  • Opplysninger fra Lasse Kjus og Anne Mette Kjus