Faktaboks

Karl Norbeck
Født
20. juni 1867, Ullensaker, Akershus
Død
14. april 1939, Oslo
Virke
Bryter og sirkusdirektør
Familie

Foreldre: Gårdbruker og vognmann Christoffer Larsen Norbæk (1830–1910) og Marthe Andreasdatter (1829–1912).

Gift 1895 med Louise Mathisen (26.11.1867–1934).

Cirkusdirektør Norbeck
Karl Norbeck var norsk sirkusdirektør og bryter.

Karl Norbeck var en norsk sirkusdirektør og bryter. Han oppholdt seg som ung i USA, men kom i 1895 tilbake til Norge og drev i årene 1905–1929 Cirkus Norbeck.

Han livnærte seg en tid også som «sterk mann», og det ble fortalt at han kunne klemme femøringer sammen og rive av to kortstokker på langs. Han arbeidet også energisk for bryting, boksing og vektløfting og deltok i årene 1900–1910 i mange profesjonelle brytekamper.

Norbeck var æresmedlem av IF Ørnulf i Oslo.

Tidlige år

Norbeck vokste opp i Ullensaker. Som 15-åring dro han til sjøs, og 20 år gammel emigrerte han til USA. Først fikk han jobb som gruvearbeider i Pennsylvania, senere arbeidet han i New York-området, som matros på rikfolks båter i sommerhalvåret og som bygningsarbeider i vinterhalvåret. Senere var han sekretær i Sjømennenes og fyrbøternes forening i Brooklyn, hvor han arbeidet for bedre lønn og rettferdighet for norske sjøfolk.

Bryter og atlet

Karl Norbeck

Karl Norbeck i basketak med Danmarks sterkeste mann, bryteren Bech-Olsen. Tegning 1906.. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Karl Norbeck
Av /※.

Norbeck hadde stor interesse for friluftsliv, idrett og fysisk fostring, og han var en av stifterne av Den Norske Turnforening i Brooklyn. Under USA-oppholdet begynte han å delta i offentlige brytekamper mot betaling. De første kampene ble avholdt på restauranter der premien var et måltid mat, men det utviklet seg fort til oppvisningskamper mellom de aller sterkeste. En periode arbeidet han også som politimann. Som atlet vant han ry over store deler av det amerikanske kontinentet for sine knep, vendinger og brytetriks. Han er imidlertid ikke noe sted omtalt som slåsskjempe eller brutal.

Karl Norbeck kom tilbake til Norge i 1895 og begynte en bokse- og bryteskole i Kristiania, der han også var brytetrener i IF Ørnulf. Han beskrives som en rettskaffen og skikkelig mann. Han hadde klare meninger og var opptatt av å fortelle datidens ungdom hvordan de kunne ta vare på kroppen sin. Det verste han visste, var sigarettrøyking. I 1904 gav han ut boken Hvordan skal jeg blive sterk?

Norbeck ble tidlig i livet interessert i dyr. Faren var skysskar i Ullensaker, og Karl var ikke gamle gutten før han var med faren på turene. Senere i livet drev han selv hesteoppdrett og deltok i mange travløp, men han var alltid forsiktig med å kjøre hestene for hardt.

Cirkus Norbeck

I 1904 kjøpte Norbeck et svensk sirkus som hadde gått konkurs og tok det ut på turné. Mottakelsen var blandet: Mange betraktet sirkus som useriøst klovneri, og i noen byer ble han nektet å sette opp teltet sitt, mens utenlandske sirkus ble hilst velkommen. Men Norbeck hadde tro på sirkusideen. Fra 1905 til 1930 stilte han fast med Cirkus Norbeck på Bestefarstomta i Oslo sentrum, der Odd Fellow-bygningen ligger i dag. Gjennom 25 elleville sesonger gledet han byens befolkning med stort anlagte forestillinger som inkluderte opptil 50 mann og 20 hester. Han arrangerte også brytekamper i manesjen, og han tok gjerne selv imot utfordringer fra andre «sterke menn». Det gikk frasagn om hans overlegne seirer i fem kamper på rad mot den danske bryteren Bech-Olsen.

Norbeck hadde ikke bare fysiske kjempekrefter, men også en stor porsjon mot og psykisk styrke. Under en forestilling i Cirkus Norbeck kom en brunbjørn seg løs og satte kursen mot benkeradene, hvor det holdt på å bryte ut panikk. Da gikk direktøren selv inn i manesjen. Under veldig applaus tok han bjørnen rundt livet, bar den tilbake på plass og bandt den forsvarlig.

Karl Norbeck var nært knyttet til hjembygda Ullensaker. I 1932 donerte han 10 000 kroner til Ullensaker Idrettslag til bygging av et Idrettens Hus med folkebad på Jessheim. I takknemlighet reiste idrettslaget mange år senere en byste av sirkusdirektøren.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jørn-Kr. Jørgensen: Norsk biografisk leksikon 2
  • With, 2. utg., 1920
  • A. Krohn: Karl Norbecks liv og kampe. Hvordan han blev Norges sterkeste mand, 1923
  • G. Jacobsen (red.): IF Ørnulf 1893–1993, 1993
  • H. Berthelsen: Gjøglerleksikon, Tønsberg 1995

Faktaboks

Karl Norbeck
Historisk befolkningsregister-ID
pf01036392016146

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg