Jon Rønningen

Faktaboks

Jon Rønningen
Født
28. november 1962, Oslo
Virke
Bryter
Familie
Foreldre: Fagarbeider Per Kristian Rønningen og Berit Ragna Varsi. Gift 1) med Hilde Mollstad Andresen; 2) med Hanne Kvernberg (25.2.1961–).

Jon Rønningen er med to olympiske gullmedaljer samt VM- og EM-gull den største utøveren i norsk brytehistorie.

Allerede under de olympiske lekene i Los Angeles 1984 var Jon Rønningen på plass, men her måtte han ta til takke med en femteplass. Så fulgte seirene under lekene i Seoul 1988 og Barcelona 1992, der han vant 52-kilosklassen, og i Atlanta 1996, da han måtte vende skuffet hjem etter å ha tapt sine to første kamper.

Det var selvsagt stor begeistring i alle kretser over at Jon Rønningen gikk til topps i Seoul, men det er triumfen i Barcelona som vil bli husket. Hans armenske motstander, Alfred Ter-Mrktsjkjan, hadde skaffet seg en 1–0 ledelse på en rulle tidlig i kampen og skulle bare unngå feil i de siste sekundene. Men da hadde han ikke regnet med den lille nordmannens seiersvilje. Rønningen festet et grep da det gjenstod 7 sekunder av kampen, da to sekunder var igjen, begynte han kastet, og ett sekund før full tid smalt armeneren i matten. Her var det virkelig snakk om olympisk innsats.

Rønningen gikk til topps som 22-åring under verdensmesterskapet hjemme på Kolbotn 1985. Da sovjetrusseren Minsait Tasetdinov til alles overraskelse måtte gi tapt for Rønningen i finaleoppgjøret, ble dagen karakterisert som et vendepunkt i norsk bryting. Og suksessen fortsatte. 1986 ble det sølv i VM og bronse i EM, 1988 tok han sølv i EM ved siden av OL-gull, og to år senere ble det EM-gull i Poznan. Han tok også bronsemedalje i VM i Varna 1991. Han var på seierspallen i 8 store internasjonale mesterskap.

I de nordiske mesterskapene ble Jon Rønningen juniormester 1980 og senere seniormester 9 ganger. Han er blitt norgesmester hele 12 ganger; sitt første NM-gull tok han 1979 i 48-kilosklassen, litt over 16 år gammel. Han var allerede den gang så dyktig at han tok sølv i det nordiske juniormesterskapet. Sønnen Anders har vært like tidlig ute og ble seniornorgesmester som 16-åring. Familien Rønningen har i det hele tatt satt sitt preg på norsk bryting, noe også merittlisten til Jons bror Lars Rønningen (1965–) forteller, med bl.a. to EM-gull, fem nordiske mesterskap og 8 norgesmesterskap.

Jon Rønningen fikk Kongepokalen fra NM 1987, og allerede etter VM-seiren på Kolbotn 1985 fikk han Morgenbladets gullmedalje. Etter lekene i Seoul fikk han Fearnleys olympiske ærespris og Sportsjournalistenes statuett.

Kilder og litteratur

  • Forfatterens eget arkiv
  • R. Bryhn og K. A. Tvedt: Kunnskapsforlagets idrettsleksikon, 1990
  • SNL, bd. 12, 1998