Faktaboks

Johan Andreas Wilhelm Büchner
Født
22. mars 1730, Erfurt, Kurfyrstedømmet Mainz (nå i Tyskland)
Død
1815, Erfurt, Preussen (nå i Tyskland)
Levetid - kommentar
dødsdato ukjent
Virke
Stadsfysikus
Familie

Foreldre: Faren var prest Christopher Wilhelm Büchner i Erfurt, morens navn er ikke kjent.

Ugift.

En kort Afhandling om Børne-koppernes Indpodning, til Underretning for dem paa Landet som i Henseende til Situationen, mangler Lægens Hielp
Büchner skrev om innpodning av kopper (koppeinokulasjon) som forebyggende tiltak. Dette var en forløper for vaksinasjon. Forskjellen på inokulasjon og vaksinasjon på denne tiden var at under inokulasjon brukte man smittestoff (f.eks. puss fra en koppebyll) fra en person som var syk av kopper, mens under vaksinasjon brukte man i stedet smittestoff fra kukopper, en langt mindre alvorlig sykdom. Vaksinasjon innebar derfor mindre risiko, og tok derfor etter hvert over for inokulasjon.

Johan Andreas Wilhelm Büchner var en norsk lege. Büchner var stadsfysikus (fylkeslege) i Bergen fra 1761 til 1806. Han innførte blant annet innpodning (inokulasjon) av kopper som forebyggende behandling (1771), en forløper for vaksinasjon. Han gjennomførte også forbedringer i jordmorvesenet.

Bakgrunn

Büchner vokste opp i Erfurt, men ble som 14-åring sendt til Jena. Etter to års studier ved universitetet der dro han til Halle for å studere medisin, og bodde i 9 år hos sin onkel, professor og geheimemedisinalråd Andreas Elias von Büchner. I 1758 tok han den medisinske doktorgrad på et arbeid om brekkmidlers anvendelse.

Stadsfysikus

I oktober samme år reiste han til Bergen, etter at han hadde fått et tilbud fra byens stadsfysikus Johann Gottfried Erichsen om å vikariere for ham. Erichsen var opptatt med annen offentlig virksomhet, blant annet som bestyrer for salpeterverkene i Danmark og Norge. Etter at Büchner hadde bestyrt embetet for ham i tre år, avstod endelig Erichsen stadsfysikatet for 1500 riksdaler, og Büchner overtok offisielt høsten 1771. Fra 1778 hadde han tittel av justisråd.

Som stadsfysikus var Büchner sterkt engasjert i tidens viktige samfunnsmedisinske spørsmål. Han publiserte blant annet et skrift om det dårlige jordmorvesenet i Bergen, hvor jordmødrenes udyktighet hadde «dræbt flere Barselkoner end man skulde troe og forestille sig». Skriftet inneholdt også forslag til en bedre ordning, og resulterte i at det ble ansatt en jordmor med eksamen fra København, med en lønn på 100 riksdaler.

Koppeinokulasjon

Han skrev også om radesyke og om innpodning av kopper (koppeinokulasjon) som forebyggende tiltak. Metoden, som kom til Europa fra Østen, var meget omstridt, fordi den innebar at man påførte friske personer smittestoff fra syke via et kutt i huden. Når metoden fungerte som den skulle, fikk den inokulerte personen et lett sykdomsforløp og ble deretter immun mot kopper. Imidlertid hendte det også at de som ble utsatt for metoden ble alvorlig syke og døde.

Büchner var opprinnelig blant motstanderne. Da det brøt ut kopper i Bergen våren 1765, og stiftamtmannen hentet inn hjelp utenfra for å foreta koppeinokulasjon, nektet Büchner å være til stede for å lære metoden. Men da det på nytt brøt ut kopper i 1771, begynte han selv å foreta innpodning, med stor suksess – «af 103 Inoculerede døde 2». Koppeinokulasjon ble 1810 erstattet av kukoppevaksinasjon (det vil si at man i stedet for smitte fra kopper brukte smitte fra kukopper, som var en ufarlig sykdom). Koppeinokulasjon ble fra da av forbudt på grunn av den store risikoen den medførte.

Fordi Büchner var mye syk, ble Lars Monrad (1762–1836) utnevnt til «adjungeret og succederende» stadsfysikus så tidlig som i 1787. I 1803 fikk Büchner tillatelse til å reise til utlandet på grunn av sykdom; han besøkte blant annet Karlsbad for behandling. Han ble imidlertid boende i Tyskland og fikk innvilget avskjed med pensjon i 1806. Han døde 85 år gammel i fødebyen Erfurt.

Utgivelser

  • Specimen academicum de nimio apoplegmatisantium usu, utpote frequenti morborum catharrhalium causa, Halle 1754
  • De emeticorum in medicina castrensi salutari et noxio usu, dr.avh., Halle 1758
  • En kort Afhandling om Børne-Koppernes Indpodning, Bergen 1778

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Larsen, Øivind: biografi i Norges Leger, bind 1, 1996
  • Larsen, Øivind: biografi i Norsk biografisk leksikon, andre utgave (NBL2)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg