Faktaboks

Jakob Margido Esp
Født
7. juni 1943, Byneset (nå Trondheim), Sør-Trøndelag
Virke
Skuespiller og forfatter
Familie
Foreldre: Gårdbruker Aksel Esp (1906–67) og Agnes Ervik (1917–). Ugift.
Jakob Margido Esp
Jakob Margido Esp
Av /NTB Scanpix ※.

Jakob Margido Esp er en allsidig skuespiller og landskjent som den frittalende og fordomsfulle trondhjemsfruen “Flettfrid Andresen”.

Esp gikk på elevskolen ved Trøndelag Teater 1961–64. Etter endt utdannelse var han frilansskuespiller med oppdrag bl.a. ved Nationaltheatret, før han ble ansatt ved Rogaland Teater (1969–72). Han har vært ved Trøndelag Teater siden 1972.

Som allsidig scenekunstner har Jakob Margido Esp spilt roller i all slags dramatikk. Han har gjort seg kraftig bemerket i teaterets komedie-, musikal- og kabaretforestillinger. Kabareten Store Lille Otto, basert på Otto Nielsens viser, ble teaterets største suksess gjennom tidene, med 182 forestillinger, turné og opptak for fjernsyn. Til kabaretsuksessene hører også Vi går i Hjorten, med materiale fra Trondheims gamle revyteater, og prosjektforestillingen Tatt på fersken.

Esps repertoar spenner fra Dario Fo-forestillingene Vi betale itj! og En tilfeldig anarkists hendelige død via rollen som Nydeli' Nydeli' i Frank Loessers musikal Guys and Dolls og morderen i Agatha Christies Mord på prestegården, til Estragon i Becketts Mens vi venter på Godot, Krogstad i Ibsens Et Dukkehjem og Trigorin i Tsjekhovs Måken. I moderne dramatikk har han bl.a. spilt i Til lykke med dagen av Bjørneboe, Largo av Havel, Sterkere enn Supermann av Roy Kitt og Nabogutta av Tom Griffin. Han var også med i Trøndelag Teaters første oppsøkende gruppeteaterforestilling Foreldrene (1976).

Esp ble landskjent 1983, da hans teatrale “alter ego” Flettfrid Andresen debuterte som samfunnskommenterende røst i NRKs Nitimen. Allerede året etter ble den elskverdige, men fisefine fruen fra Øvre Singsaker visuell via fjernsynet, som meget aktiv medprogramleder i en sending fra Hotell Royal Garden i Trondheim. Flettfrid var også tittelen på platedebuten 1984, da hun proklamerte at CD-versjonen var for de soignerte, mens allmuen kunne gå til anskaffelse av kassetten. I bokform har fruen latt sin røst høre med Opp alle jordens velsoignerte (1991) og Det er typisk norsk å være Gro (1994). Flettfrid spilte kassererske i filmkomedien Deilig er fjorden (1985) og var 1999 hovedpersonen i Edvard Rønnings teaterstykke Flettfrid tar saken, som var en stor publikumssuksess på Trøndelag Teater. I dette stykket møtte publikum også en visualisert versjon av Flettfrids beste venninne Dutta Møst, i Svein Wickstrøms skikkelse. Fru Andresen har i tillegg opptrådt i de fleste mulige og umulige situasjoner rundt om i landet, ikke minst ved prisutdelinger av ymse slag, og har hyppig latt sitt overpyntede overklassevesen beskue i fjernsynet.

Jakob Margido Esp selv har i mellomtiden gitt ut den dypt alvorlige boken Hvis du kommer langt nok ut (1993) og var 1998–2001 medlem av Verdikommisjonen.

Verker

  Bøker

 • Opp alle jordens velsoignerte, 1991
 • Hvis du kommer langt nok ut, 1993
 • Det er typisk norsk å være Gro, 1994

  Innspillinger

 • Flettfrid, LP, 1984

Kilder og litteratur

 • HEH 1994
 • biografier i TFL, 1991, og SNL, bd. 4, 1996
 • Filmen i Norge. Norske kinofilmer gjennom 100 år,1995
 • opplysninger fra Jacob Margido Esp

Portretter m.m.

  Kunstneriske portretter

 • Maleri (Esp som “Flettfrid Andresen”), 1996; i Flettfrids Suite, Britannia Hotel, Trondheim