Henning Berg

Faktaboks

Henning Berg
Født
1. september 1969, Eidsvoll, Akershus
Virke
Fotballspiller og trener
Familie
Foreldre: Tore Berg (1944–) og Gerd Marie Skår (1943–). Gift 1) 17.6.1995 med Hilde Olaisen Romundgard (30.8.1972–), datter av Magnus Romundgard (1937–) og Marie Devold (1943–), ekteskapet oppløst; 2) 9.6.2001 med Line Stille (6.5.1971–), datter av salgssjef Kurt Stille (1934–) og Gunvor Mathilde Udsigt (1943–).

Henning Berg var en av de betydeligste spillerne i den mest fremgangsrike perioden i norsk fotball i 1990-årene. Han er den spiller som per 2007 har nest flest A-landslagskamper for menn, og han spilte for flere av de største klubbene i Norge og Storbritannia.

Berg vokste opp på Lørenskog. Han spilte organisert fotball for KFUM Oslo gjennom hele oppveksten, der debuterte han også på seniornivå. Sommeren 1988 ble Henning Berg invitert over på treningsopphold i Manchester United. Selv om han ikke fikk kontrakt, var det en fin anerkjennelse å ta med seg. Det samme året begynte han å spille for Vålerenga, og han ble tatt ut til sin første kamp på aldersbestemte landslag. Henning Berg ble i Vålerenga i to sesonger, men da VIF rykket ned, gikk han til Lillestrøm sportsklubb. I LSK kom Berg sammen med mange av landets beste fotballspillere, og 1992 tok landslagssjef Egil Olsen ham inn på A-landslaget.

Landslagsplassen skulle bli Bergs billett til en karriere i utlandet. Etter at han kom inn som innbytter i en kamp mot England på Wembley høsten 1992, fikk Berg kontrakt med Blackburn, og i januar 1993 var han på plass i klubben. Her ble han en sentral spiller på et lag i fremgang. Sesongen 1994/95 ble Blackburn engelske ligamestere. Henning Berg ble dermed den første norske ligamester i engelsk fotball.

Foran sesongen 1997/98 ble Berg hentet til Manchester United. Han ble klubbens tredje nordmann, Ronny Johnsen og Ole Gunnar Solskjær var allerede i Uniteds stall. I Manchester feiret Henning Berg sine største triumfer. Sesongen 1998/99 brakte mest heder. Da ble klubben først engelsk ligamester, så sikret den seg FA-cuptrofeet, før den kronet verket ved å vinne mesterligafinalen. Alt på 10 dager. Dermed ble Berg også den første spilleren som vant Premier League med to klubber. Han fikk imidlertid ikke spille i de avgjørende storkampene i sesongavslutningen på grunn av en kneskade. Med Berg fortsatt i stallen tok United ligamesterskapet også i den påfølgende sesongen. Henning Berg ble alltid “den tredje nordmannen” i United. I perioder hadde han suksess i Uniteds forsvar, men han måtte hele tiden kjempe for plassen på laget, og etter hvert satt han mer og mer på benken. Han var ikke tilfreds med det, han ønsket seg bort.

September 2000 ble Henning Berg først leid ut til, og så kjøpt tilbake til gamleklubben Blackburn. Med det var Berg tilbake i den engelske klubben han trivdes best i. Her ble han en sentral spiller igjen i de følgende sesongene. En tittel til var Berg også med på å ta i sitt andre opphold i Blackburn. 2002 ble klubben ligacupmester. Etter at han røk uklar med klubbens manager, gikk Henning Berg fra Blackburn til Glasgow Rangers 2003. Dette ble hans siste klubb. Etter et skadeavbrekk bestemte han seg for å avslutte sin karriere som aktiv spiller 2004.

Henning Bergs siste kamp ble hans landskamp nummer 100. Kampen ble spilt på Ullevaal Stadion, og da han gikk av banen for siste gang på landslagsarenaen, var en epoke over i norsk fotball. I sine 12 år på landslaget hadde Berg vært med på alle de største triumfene i norsk herrelandslagsfotballs historie etter den annen verdenskrig. Han ble en viktig spiller for landslaget under VM 1994. Henning Berg spilte solid, og etablerte seg for alvor i landslagets forsvar. VM 1998 ble mindre vellykket for Berg. Han leverte en meget variabel innsats i turneringen, og til tross for tidligere suksesser var han misfornøyd med å bli brukt som høyreback i stedet for å få spille i midtforsvaret. Etter at Nils Johan Semb overtok som landslagssjef, ble Berg fast kaptein på landslaget. Han var med på å ta landslaget til EM som kaptein, men EM 2000 ble en nedtur. Han ble skadet i forkant av mesterskapet og fikk bare spille i åpningskampen.

Allerede da spillerkarrieren gikk mot slutten, planla Henning Berg å fortsette som fotballtrener. Han realiserte disse planene da han ble engasjert som trener for FC Lyn 2005. Henning Berg ble kåret til årets Kniksen 1999, og han ble tildelt Kniksens hederspris for 2004.

Kilder og litteratur

  • I. Bertelsen m.fl. (red.): Oppslagsbok om norsk fotball, 2000
  • J. Førsund: Berg, 2004
  • SNL, bd. 2, 2005 (www.snl.no)
  • Berg.Tid., 9.1.2005
  • NTBtekst 22.4.2005