Faktaboks

Hans Brimi
Hans Willie Brimi
Født
22. desember 1917, Vårdalen (Garmo) i Lom, Oppland
Død
14. juni 1998, Lom
Virke
Folkemusiker
Familie
Foreldre: Gårdbruker Carl William (“Willi”) Brimi (1893–1977) og hustru Anna Marie (1893–1986).

Hans W. Brimi var felespiller fra Lom og en nyskaper innen norsk folkemusikk.

Han vokste opp på slektsgården Nordre Brimi i Vårdalen. Foreldrene var musikalske. Faren var født i Chicago, og kom til Vårdalen da han var 11 år gammel. Han spilte piano. Hans Brimis farmor var både pianistinne og sangerinne. Morfaren til Hans og morens to brødre spilte fele. Moren og tjenestefolket på gården ble de største inspirasjonskildene hans.

19 år gammel kjøpte han ei "vrakfele" hos Carl M. Iversen i Oslo for 180 kroner. Felemakeren Knut Rudi i Øystre Slidre satte den i stand, og denne fela brukte han så lenge han levde.

Hans W. Brimi spilte tradisjonell folkemusikk fra bygdene i Ottadalen. I tillegg var han en av de fremste nyskapere innenfor norsk folkemusikk. Inspirasjon til mange av komposisjonene sine hentet han fra Nordsetra ved fjellvatnet Tesse i Jotunheimen, der Nordre Brimi har seter. Da han fylte 80 år, ble det utgitt en CD med hans beste innspillinger, både av egen og andres musikk.

Brimi var en svoren motstander av kraftutbygging i Jotunheimen. “Jeg er redd kraftutbyggerne,” sa han. “Jeg tror ikke på dem når de sier at de skal bygge ut vassdrag så forsiktig. Jeg tror ikke et ord av det de sier. For jeg har sett nok av hærverket deres.” Under erstatningsskjønnet i 1943, da Tesse ble ødelagt, ble det sagt i Vårdalen at kraftutbyggerne ruinerte et vann som i generasjoner hadde vært et stabbur for ei karrig fjellbygd.

Hans Brimi gjorde mer enn 400 innspillinger for NRK, til dels sammen med Lom Spelmannslag; han vant klassen for vanlig fele 13 ganger på Landskappleiken og erobret en rekke førstepremier på andre kappleiker.

Hans W. Brimi ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull, Kulturprisen for Gudbrandsdalen og en rekke utmerkelser innenfor folkemusikkmiljøet.

Kilder og litteratur

  • A. Møller: Hans med fela, 1977
  • d.s.: Den vare tonen, 1997