Faktaboks

Gunn Wærsted
Født
1955, Vråliosen i Kviteseid, Telemark
Virke
Siviløkonom og næringslivsleder
Familie
Foreldre: Kraftverksjef Atle W. Wærsted (1916–) og Ester Helgerud (1920–). Samboer med Knut Balchen (26.10.1946–).

Gunn Wærsted brukte bare drøye 10 år fra hun var ferdig utdannet siviløkonom til hun var den største fondsforvalteren i Norge. Senere har hun bekledd lederstillingen i et av landets største forsikringsselskaper, og fra 2001 er hun sjef for landets største sparebankkonsern. Hun er en av de første kvinnene som ved hjelp av solid utdannelse og hardt, målrettet arbeid har tatt skrittet opp i det absolutte toppsjiktet i norsk næringsliv. Selv sier hun: “Jeg er ikke tilhenger av kvotering.”

Wærsted er født i Telemark, men flyttet til Drammen som seksåring og vokste opp der. Etter examen artium drog hun til Oslo og studerte ved Bedriftsøkonomisk Institutt, der hun tok siviløkonomeksamen 1979. Yrkeskarrieren begynte som økonomisekretær i Andenæsgruppen samme år. Hun steg raskt i gradene og forlot gruppen som finanssjef fem år senere.

Hennes neste jobb var i Nevi, den friskeste og mest nyskapende delen av forsikrings- og finansmiljøet rundt Vesta, Hygea og Investa i Fyllingsdalen i Bergen. I begynnelsen av 1980-årene var Fyllingsdalen-miljøet den eneste kapitalbasen som kunne ta kampen opp mot de tunge finansinstitusjonene i hovedstaden. Perioden var preget av liberalisering av kapitalmarkedet, og Wærsteds karriere handlet raskt om å ha valgt riktig hest og ha tålmodighet til å ri den i mål. Det gjaldt forvaltning av private sparepenger, der bankene hittil hadde hatt nærmest monopol i markedet.

Wærsteds frontalangrep på de etablerte bankene kom med opprettelsen av Nevi Investor 1987. Forretningsideen var å tilby privatpersoner like gunstige vilkår som større bedrifter, ved å flytte pengene fra bankkontorer med lav rente og investere dem i aksjer, obligasjoner og pengemarkedet. Nevis suksess var at de satte inngangsbilletten så lavt at mange kunne være med og investere i fondene. Ved lanseringen i januar 1987 sa Wærsted at hun håpet de tre fondene kunne få hånd om et par milliarder kroner i løpet av to–tre år. Dagen etter var de første 100 kundene på plass, og det ble starten på en eventyrlig vekst. “Høyrentesjefen i Nevi” forvaltet 2,6 milliarder kroner i november 1989, og 1992 – fem år etter starten – hadde DnB Investor (som det da het) 110 000 kunder, 16 fond og hele 3,6 milliarder kroner å forvalte.

Da tok Gunn Wærsted ytterligere et skritt opp, nå som banksjef og leder for det strategiske forretningsområdet Individ, som bestod av Den norske Banks mest velstående privatkunder. Av folk som kjenner henne, er Wærsted blitt beskrevet som beskjeden, men intelligent, hardt arbeidende, målrettet – og sta. Kombinasjonen av tidligere suksess og personlige egenskaper gjorde at hun flere ganger ble valgt som ny leder når “gamle” Nevi etter tur ble fusjonert inn, først i Bergen Bank og deretter sammen med Bergen Bank inn i Den norske Bank (DnB). Dette gjaldt også da DnB overtok livsforsikringsselskapet Vital: Wærsted ble administrerende direktør i Vital Forsikring ASA og konserndirektør i DnB Holdning ASA fra 1996 til hun 2001, etter 13 år i DnB-systemet, ble headhuntet som toppsjef i Sparebank 1 Gruppen.

Wærsted unngår fokus på sitt privatliv og er heller ikke glad i fremstillinger av kvinnelige toppsjefer som “superkvinner”. Men allerede 1987 kunne Aftenposten skrive: “31 år, siviløkonom og tobarnsmor med allerede fire sjefsstillinger bak seg”. I Oslo har hun hatt to sønner (født henholdsvis 1980 og 1985) og samboer, mens jobbene i stor grad har vært delt mellom Oslo og Bergen. I en årrekke betydde det omtrent daglig pendling med fly over Langfjellene; ut grytidlig om morgenen og retur så tidlig som mulig på ettermiddagen. Da Gunn Wærsted 1998 ble utropt til “Årets forretningskvinne”, benyttet hun talerstolen til å ta et oppgjør med det hun oppfattet som stigmatisering av kvinner i lederstillinger: “Kvinnelige ledere er interessante fordi de er kvinner. Men vi ønsker fokus på det vi gjør, ikke hvordan det er å være eneste kvinne på møter, hvordan det er å være i skjørt blant dresser,” sa hun. “Kjønn er en irrelevant problemstilling. Man blir ikke en god rollemodell når man blir stigmatisert.”

Som toppsjef i Sparebank 1 Gruppen har Gunn Wærsted foreløpig gjort seg mest bemerket som den som stakk hull på finansballongen Finance Credit. Det var hennes bank som til slutt avslørte regnskapsmanipulasjonen og svindelen i selskapet høsten 2002. Samme år ble hun av bladet Økonomisk Rapport omtalt som landets mektigste forretningskvinne. Hun var formann i Aksje- og Obligasjonsfondenes Forening 1989–90 og er medlem av Børsrådet fra 1992 og styreleder i Finansnæringens Hovedorganisasjon fra 2005.

Kilder og litteratur

  • HEH 1994
  • diverse avisartikler
  • opplysninger fra den biograferte