Faktaboks

Elizabeth Norberg-Schulz
Født
27. januar 1959, Oslo
Levetid - kommentar
gift i Roma med dirigent, musiker, pedagog og programsjef Vittorio Bonolis (1941.1.16)
Virke
Sanger
Familie
Foreldre: Arkitekt, professor Christian Norberg-Schulz (1926–2000) og Anna Maria de Dominicis (1925–).
Elizabeth Norberg-Schulz
Elizabeth Norberg-Schulz
Av /NTB Scanpix ※.

Elizabeth Norberg-Schulz er opera- og konsertsanger med en internasjonal karriere. Siden gjennombruddet 1986 har hun gjestet de fremste operascener over hele verden.

Hun vokste opp på Ris i Oslo og i Roma, med norsk far og italiensk mor. Faren var – ved siden av sitt yrke som internasjonalt anerkjent arkitekturteoretiker – en habil pianist og lærte henne å bli glad i musikk. Etter skoletid var det alltid privattimer, i ballett, piano, fransk og sang (med Anne Brown), dessuten timer ved Elisabeth Gordings barneteater. Sommeren 1974 kom hun inn på Santa Cecilia-konservatoriet i Roma, med piano som instrument; sangere ble ikke tatt inn så unge. Året etter slapp hun til på sangstudiet, der hun fikk pedagogen Rosina Vedrani Laporta som lærer i sang. Det var hos henne Elizabeth Norberg-Schulz lærte sin vokalteknikk, med tre ukentlige sangtimer i ti år. Hun tok videregående skole ved siden av musikkstudiene, med italiensk examen artium 1978, samme år som hun tok diplomeksamen i pianospill. 1982 fikk hun diplom i sang.

1982–86 var Norberg-Schulz medlem av koret ved det italienske radio og tvselskapet RAI. I disse årene fulgte hun sommerkurser ved Peter Pears' og Benjamin Brittens skole i Storbritannia, under lærere som Hans Hotter, Peter Pears, Elisabeth Söderström og Elisabeth Schwarzkopf. Sistnevnte hadde hun også privattimer med. 1986 vant hun 2. pris i Mozart-konkurransen i Salzburg i januar, deretter 1. pris i den internasjonale konkurransen for unge operasangere i Spoleto i Italia i mars/april, og senere samme år 3. pris i ARD, Radio Bayerns internasjonale konkurranse. Spoleto-seieren medførte kurs og operadebut samme sted som Gilda i Rigoletto 1986. Året etter sang hun Lucias parti i Lucia di Lammermoor.

Etter debuten fulgte nye engasjementer på scener i både Italia og resten av Europa. I perioden 1986–2000 sang hun nesten hvert år på La Scala i Milano, først i mindre roller som Barbarina i Figaros bryllup (1986), senere hovedroller som f.eks. Susanna i samme opera (1997). I Norge ble hun først kjent gjennom opptredener i Oslo og under Festspillene i Bergen 1987 og 1988. På Den norske Opera sang hun første gang 1989, tittelrollen i Lucia di Lammermoor; i Oslo har hun også sunget betydelige roller som Oscar i Maskeballet, Gilda i Rigoletto, Mimi i La Bohème, Micaëla i Carmen, Sofie i Rosenkavaleren, Norina i Don Pasquale, og i 2008-2009 Adele i Flaggermusen i det nye Operahuset.

1991 sang hun Pamina i Tryllefløyten under festspillene i Salzburg, til stor suksess. Deretter fulgte årlige engasjementer, hvor hun sang Falken og die Hüte der Schwelle i Richard Strauss' Die Frau ohne Schatten, Nanetta i Verdis Falstaff, Servilia i Mozarts La Clemenza di Tito og Xenia i Mussorgskijs Boris Godunov, foruten i Brahms' Ein Deutsches Requiem. 1991–98 var hun også fast tilknyttet Wiener Staatsoper, der hun sang 20–25 forestillinger – bare hovedroller – i løpet av tre måneder hvert år. 1992 fikk hun ekstra oppmerksomhet i deres oppsetning av Donizettis Elskovsdrikken, som Adina mot Luciano Pavarotti. Hun debuterte på Covent Garden i London 1994, i rollen som Liú i Turandot, og på Metropolitan i New York 1995 som Oscar. Senere har hun regelmessig gjestet alle de største operahusene i verden.

Hun har også sunget med verdens fremste orkestre dirigert av dirigenter som Abbado, Muti, Solti, Karajan, Kleiber, Mazel, Osawa, Haitink, Masur, Jansons, Christie......bare for å nevne noen.

Hennes repertoar er uvanlig bredt og spenner fra roller som Vannella i Pergolesis Lo frate 'nnamorato og Asteria i Händels Tamerlano via roller hos Rossini, Donizetti og Bellini til Grete i Humperdincks Hans og Grete, Lauretta i Puccinis Gianni Schicchi og Constance i Poulencs Dialogues des Carmelites. Ved siden av operaroller synger hun i konserter med kirkemusikalske verker som Mozarts og Brahms' rekvier, vokalpartier i store symfonier og tyske, franske og norske lieder/romanser.

Norberg-Schulz' stemme er jevn og vakker og har utviklet seg fra partier av lys Mozartkarakter til en fyldigere og mere lyrisk stemme. En bunnsolid teknikk, perfeksjonistisk innstilling og stilistisk spennvidde tillater henne i tillegg til det omfattende operarepertoaret både å bevege seg sikkert og stilriktig med julesanger i nye arrangementer, som på CDen Hellige natt, og foredra kompliserte vokale linjer i nyere verker med kontroll og nyanse. Scenisk opptrer hun med autoritet og sterk utstråling. Hun har gjort en rekke gode CD-innspillinger, med lieder/romanser, kirkemusikk og opera.

1992 mottok hun Kritikerprisen, 1993 Grieg-prisen og The Grammy Award for hennes innspilling av Brahms Rekviem, i 2003 den italienske Minerva-prisen og i 2004 den internasjonale Verdi-prisen. I 2004 ble hun kåret til ridder av 1. klasse av Sankt Olavs orden, og i 2007 kommandør av den italienske republikk. Siden 2006 er hun professor i sang ved universitetet i Stavanger.

Verker

    CD-innspillinger (et utvalg)

  • W. A. Mozart: C-moll-messe (dirigent Sir Georg Solti), 1991 DECCA
  • G.B.Pergolesi: Lu Frate 'nnammurato (dirigent Riccardo Muti), 1992 RICORDI
  • E. Grieg: Sanger, 1993 BMG
  • G.Verdi: Falstaff (dirigent Sir Georg Solti),1993 DECCA
  • G.B.Pergolesi: Stabat Mater (The Hannover band, dirigent Roy Goodman), 1994 BMG
  • L.Van Beethoven: Fidelio (dirigent Colin Davies),1995 BMG
  • W.A.Mozart: Die Zauberflote ( dirigent Halasz), 1995 NAXOS
  • J. Brahms: Ein Deutsches Requiem (dirigent H. Blomstedt), 1995 DECCA
  • G.Mahler: 8º Symfoni (dirigent Colin Davies),1996 PHILIPS
  • Schumann, Brahms m.fl.: Duets (sm.m. Monica Bacelli), 1996 VNP
  • Hellige natt, julesanger, 1996 KKV
  • Italienske mirakler. En reise i vin og musikk (sm.m. Aage Kvalbein m.fl.), 1999 KKV
  • G.Rossini: Moïse et Pharaon (dirigent W. Junowsky), 2001 ROF
  • G.F. Händel: Tamerlano (dirigent T. Pinnock), 2002
  • G.F.Haendel: Serse (dirigent William Christie), 2003 VIRGIN

    DVD-innspillinger

  • R. Strauss: Die Frau ohne Schatten, 1999
  • G.F.Haendel: Tamerlano (dirigent T. Pinnock) 2202

Kilder og litteratur

  • Norske aviser 1987–2003
  • NRKs musikk-, program- og fjernsynsbaser
  • opplysninger fra Elizabeth Norberg-Schulz, 2003