Industridesigner. Foreldre: Johan E. Hareide (1926–) og Anne Marie Vaagen Hareide (1927–). Gift med Bjørg Holsvik (1969–), datter av Per Olav Holsvik og Janne Karin Holsvik, født Volstad.

Einar Hareide er en av få norske industridesignere som har fått et navn i norsk offentlighet og som har bred internasjonal erfaring som bildesigner. Etter at han 1999 sluttet som sjefdesigner hos Saab Automobile i Sverige og startet egen virksomhet i Norge, er han blitt bredt profilert i mediene og har fått rollen som frontfigur for det norske designmiljøet.

Hareide vokste opp på øya Hareid utenfor Ålesund. Etter videregående skole i Ulsteinvik og ett år på linjen for tegning, form og farge ved yrkesskolen i Herøy fulgte ett år på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole (SHKS) i Oslo 1980–81, før han fortsatte studiene utenlands. 1981 begynte han ved Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg, hvor han fikk graden Master of Design 1985.

Det siste året ved skolen utviklet Hareide en “fremtidsbil” for Saab som prosjektoppgave. Dermed kunne han knytte kontakter hos Saab, og lysten til å fortsette som bildesigner vokste seg sterk. Neste stopp var ett års studium ved Center for Creative Studies i Detroit, USA, som regnes blant de beste skolene innenfor bil- og transportdesign.

Fra Detroit gikk veien tilbake til Sverige og bilfabrikken Saabs hovedkontor i Trollhättan. Hareide ble ansatt i designavdelingen under designsjef Björn Envalls ledelse 1986 og jobbet med videreutviklingen av Saabs 900-serie personbiler.

Etter tre år i Saab søkte Hareide jobb i designavdelingen hos Mercedes i Tyskland 1989. Her arbeidet han med utviklingen av eksteriøret på Mercedes' E-serie. Han designet en eksteriørmodell med runde lykter og kan ta en stor del av æren for at Mercedes skiftet fra rektangulære frontlykter til rundere former.

1991 fikk Hareide en telefon fra sin gamle sjef Björn Envall, som gjerne ville ha ham tilbake som sjefdesigner for eksteriøret på Saabs personbiler. 1995 overtok Hareide det øverste ansvaret som Design Director hos Saab Automobile. Da General Motors kjøpte 50 % av Saab 1989, ble den relativt sett lille bilfabrikken tilført ressurser som gav muligheter for utvikling av en helt ny serie bilmodeller, med 9-3 og 9-5 i spissen. På folkemunne ble disse bilene karakterisert som Saabs “vinn eller forsvinn”-modeller som skulle bringe Saab tilbake på banen som en verdig konkurrent til Audi, BMW og Mercedes i klassen for luksusbiler.

1. januar 2000 etablerte Hareide eget firma i Møllebyen i Moss. Ved starten hadde Hareide Designmill AS fem ansatte. Høsten 2001 er antall ansatte økt til åtte. Firmaet har et bredt spekter av oppdrag for norsk industri: Skokolleksjon for Viking, ambulansebåt for Brødrene Aa, buss for Vest Karosseri, batteristarthjelp for biler, servise i keramikk for Lannem, kinostoler for Skeie og designstrategi for Savo er bare noe av det firmaet har arbeidet med de to første årene. Senere har firmaet hatt firmaer i den maritime sektoren og i bilindustrien blant sine hovedkunder. En piknikpute som ble utviklet til kunstfestivalen Momentum i Moss sommeren 2000, er siden videreutviklet i samarbeid med Helly-Hansen.

I 2006 etablerte firmaet et kontor i Göteborg, og i 2010 flyttet Hareide Designmill fra Moss til Oslo og byttet navn til Hareide Design

Med sine klare uttalelser i media har Hareide raskt fått et navn i norsk offentlighet. Som juryleder for Norsk Forms designutstilling Form 98 tok han ansvaret for at bare 21 av 357 innsendte bidrag ble akseptert. Siden har han vært flittig brukt som foredragsholder og i ulike juryer. Hareide var leder av Utvalget for næringsrettet design, som på oppdrag fra Nærings- og handelsdepartementet la frem forslag til en offentlig handlingsplan i juni 2001.

2000 ble Hareide utnevnt til gjesteprofessor i transportdesign ved Designhögskolan i Umeå i Sverige og 2001 til professor II ved Institutt for Industridesign i Oslo. Han mottok Scandinavian Design Prize 1994 for Saab 900 og har fått Utmärkt Svensk Form to ganger, for Saab 900 (1994) og Saab 9-5 Estate (1999). Høsten 2001 var Hareide én av 12 designere i utstillingen “Inspirert design” på Kunstindustrimuseet i Oslo.