Daniel Larsen Schevig

Underoffiser og eidsvollsmann. Foreldre: Bonde Lars Danielsen Schevig (1762–1826) og Anna Haagensdatter Holt (1764–1852). Gift 3.11.1811 i Beitstad med Anne Ingebrigtsdatter Sæter (1784 (døpt 21.4.)–1.6.1857), datter av Ingebrigt Sæter og Gurine Sivertsdatter. Tremenning av Sivert Paulsen Bratberg (1780–1816; se NBL1, bd. 2).

Faktaboks

Født
1786
Fødested
Beitstad (nå Steinkjer), Nord-Trøndelag
Død
6. oktober 1833
Dødssted
Beitstad
Levetid - kommentar
(døpt .6.4
(døpt .6.4

Daniel Larsen Schevig var underoffiser og representerte 1. Trondhjemske infanteriregiment under Riksforsamlingen på Eidsvoll 1814.

Schevig tilhørte et storbondemiljø i Nord-Trøndelag. Hans farfar, Daniel Torbergsen Malmo, hadde 1778 kjøpt den gamle offisersgården Skevik. Her vokste Daniel Larsen opp som odelsgutt. Han fikk sin utdannelse på omgangsskolen i bygda.

Daniel Larsen ble tidlig soldat; han gjorde seg bemerket og fikk grad som sersjant. Han deltok i krigshandlinger, og ved omorganiseringen av Dannebrogordenen 1808 ble han tildelt Dannebrogsmændenes Hæderstegn og ble såkalt Dannebrogsmand.

1814 ble han valgt som den andre deputerte for 1. Trondhjemske infanteriregiment til Riksforsamlingen på Eidsvoll. På Eidsvoll forholdt han seg i likhet med mange av bondestanden passiv, men han ble regnet med til selvstendighetspartiet. I avstemningene holdt han seg til sine to sambygdinger, sogneprest Midelfart og den mer markerte lærer Sivert Bratberg.

Det ingen ting som tyder på at Daniel Schevig deltok i styre og stell etter at han vendte tilbake fra Eidsvoll, verken i hjembygda eller andre steder. Han drev sin gård, men neppe særlig godt, da hans enke ble nødt til å selge halve gården, og hans eneste barn, datteren Gurine, endte som kone på en plass under Skevik. Hun levde antakelig av en pensjon hun fikk som datter av en eidsvollsmann.

Daniel Schevig og Sivert Bratberg ble 1914 hedret med en bauta på Beitstad gamle kirkegård, hvor Schevig er gravlagt, mens den tredje eidsvollsmannen fra bygda, sogneprest Midelfart, ikke er nevnt på minnesmerket, noe som skyldtes den sterke posisjonen Venstre lenge hadde hatt i bygdemiljøet.

Kilder og litteratur

  • Y. Nielsen: Norge i 1814, 1904
  • H. Koht: biografi i NBL1, bd. 12, 1954
  • H. Kvam: Beitstadboka, bd. 3, Steinkjer 1994

Kommentarer (2)

skrev Anne Hulbækdal

I utdypningsartikkelen om Daniel Larsen Schevig er det en påstand om at sogneprest Midelfart skal være utelatt fra minnesbautaen på Solberg gamle kirkegård i Beitstad av politiske årsaker. Som ansatt ved Steinkjer bibliotek har jeg hatt kontakt med historieinteresserte, tidligere lokalpolitikere her på Steinkjer om dette utsagnet. De har et annet syn på dette som jeg herved gjerne formidler til redaksjonen av SNL.Daniel Schevig og Sivert Bratberg ble begge gravlagt på Solberg gamle, nå nedlagte, kirkegård i Beitstad. I følge "Stortinget og statsraadet 1814-1914" av Tallak Lindstøl (bind 1) kan de to respektive gravstedene "knapt paavises". Siden det ikke fantes noen synlige gravsteiner etter de to mennene som begge deltok under Riksforsamlingen i 1814, tok ungdomsslaget i Beitstad initiativ til å reise en minnesbauta over Schevig og Bratberg i forbindelse med 100års-markeringen av Norges grunnlov. Vennlig hilsen Anne Hulbækdal, Steinkjer bibliotekKilde: http://ask.bibsys.no/ask/action/show?pid=90042981x&kid=biblio

svarte Tidligere redaksjon for historiske og politiske fag

Hei Anne Hulbækdal,Tusen takk for et interessant innspill.Vi har ikke mulighet til å redigere artikler fra Norsk biografisk leksikon, men jeg vil videreformidle kommentaren din til Terje Bratberg som er forfatter av artikkelen.I tillegg vil kommenteren bli stående til teksten, slik at andre som leser den kan se at det finnes andre synspunkter her.Med vennlig hilsenMarte Ericsson RysteRedaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg