Politiker. Foreldre: Veterinær, politiker og kirkeverge Per Høybråten (1932–90) og laborant Åse Margrethe Hallen (1929–).

Faktaboks

Født
2. desember 1957
Fødested
Oslo

Dagfinn Høybråten er en profilert politiker, som trygdedirektør, som statsråd og som partileder. I ettertid vil han trolig huskes for innføringen av Røykeloven.

Høybråten vokste opp på Nesodden, men bodde tre år i Sandnes, mens faren var kontrollveterinær der. Faren var politisk aktiv i Kristelig Folkeparti og vararepresentant til Stortinget. Dagfinn Høybråten tok eksamen fra videregående skole 1976 og ble cand.polit. 1984. Interessen for politikk startet tidlig, og 1979 ble han leder i Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU). Samtidig var han rådgiver for KrFs daværende parlamentariske leder Lars Korvald. I 1983, da KrF dannet regjering med Høyre og Senterpartiet, ble Dagfinn Høybråten politisk rådgiver.

Etter at Willochs regjering gikk av 1986, kastet Høybråten seg med full styrke inn i en karriere utenfor politikken. Han startet som konsulent i Kommunenes Sentralforbund (KS) og ble etter fire år i organisasjonen utnevnt til direktør. Høybråten lot seg lokke til en stilling som rådmann i Oppgård kommune 1994, men ble allerede 1997 utnevnt til Trygdedirektør.

Dagfinn Høybråten har vært med i den politiske ledelsen i alle regjeringer som KrF har deltatt i siden 1980-årene. Han var statssekretær i finansdepartementet 1989–90, sosial-og helseminister 1997–2001, helseminister 2002–04 og arbeids- og sosialminiser 2004–05. Ved valget 2005 ble han valgt inn på Stortinget som 4. representant for Rogaland.

I samarbeidsregjeringen frontet Dagfinn Høybråten et totalforbud mot røyking på alle serverings- og utesteder. Dette ble innført fra 2004 etter stormende protester fra mange hold. Røykeloven ble imidlertid raskt akseptert, og selv mottok Dagfinn Høybråten i 2002 Røykfriprisen for sitt arbeid.

Dagfinn Høybråten var også sentral i sammenslåingen av arbeidsmarked, trygd og sosialtjenester (NAV-reformen). Da Valgerd Svarstad Haugland trakk seg som partileder i 2004, nådde Dagfinn Høybråten sitt foreløpige politiske høydepunkt som ny leder i KrF. Siden den gang har han vært den ubestridte leder i partiet, som har slitt med å finne sin plass mellom den rødgrønne regjeringen og høyresiden. Det gjenstår fortsatt å se om Dagfinn Høybråten klarer å gjenreise KrF og utnytte partiets strategiske vippeposisjon i Stortinget, slik hans forgjengere har gjort.

Høybråten har også vært aktiv medlem av Det Norske Misjonsforbund, hvor han satt i styret fra 1993 til 1995. I 1990-årene ble han også engasjert i Oasebevegelsen, en karismatisk inspirasjons- og fornyelsesbevegelse, som jobber inn mot det kristne miljøet.

Kilder og litteratur

  • www.stortinget.no/representantene/biografier

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg