Faktaboks

Christian Ringnes
Født
3. mars 1954, Oslo
Virke
Forretningsmann
Familie
Foreldre: Administrerende direktør Christian Kaurin Ringnes (1916–99) og Bjørg Bøe (1921–). Gift 1983 med driftsleder Denise Peterson (30.5.1960–). Sønnesønns sønn av Ellef Ringnes (1842–1929).

Eiendomsinvestor og milliardær Christian Ringnes er en livsnyter og et festmenneske. Han elsker sitt renommé som en festlig fyr, og han har hentet sin forretningsfilosofi fra de glade selskaper: Etter en rus følger en bakrus. Og jo sterkere rus, desto sterkere bakrus. Festen er ofte på det sterkeste rett før lysene slukkes ...

Overført på eiendomsmarkedet har han gjort sine største varp nettopp med denne filosofien. Første gang var da han solgte mesteparten av eiendomsporteføljen under festens absolutte toppunkt 1987, neste gang da han forutså eiendomsfallet på begynnelsen av 2000-tallet. Selv om han ikke alltid har truffet innertier med sine spådommer, lytter bransjen nøye til hans årlige oppsummeringsforedrag. Milliardformuen er bevis nok på at han oftere har rett enn feil.

Ringnes stammer fra en gammel bondeslekt fra gården Ringnes ved Krøderen. Hans oldefar, Ellef Ringnes, var en av de to brødrene som startet Ringnes Bryggeri, og faren etablerte Norsk Scania Vabis, som ble landets største importør av store lastebiler. Christian Ringnes vokste opp i en familie med god råd på Oslos beste vestkant. Han var flink på skolen, og planen var å studere jus. Men etter forberedende prøver vraket han jusstudiet til fordel for siviløkonomi ved handelshøyskolen i Lausanne. Han gikk ut med beste karakter 1978 og valgte å studere videre ved Harvard Business School i Boston, USA, der han tok sin M.B.A.-grad 1981. Herfra gikk veien videre som håndplukket konsulent i prestisjetunge McKinsey & Co. i København.

Ringnes' viktigste karrierevalg var likevel at han søkte – og fikk – stillingen som administrerende direktør i Eiendomsspar AS 1984. Dette ble starten på et økonomisk eventyr for både Ringnes og de andre aksjonærene. Siden 1985 er Eiendomsspar-aksjen blitt 30 ganger mer verdt (mot omtrent en tidobling for resten av Oslo børs). Per 2006 eide og forvaltet Eiendomsspar ca. 410 000 kvadratmeter, og selskapet hadde årlige leieinntekter på over en halv milliard kroner. Fra 1993 er Ringnes administrerende direktør i Victoria Eiendom. Han sitter også i en lang rekke styrer.

Ved siden av eiendomsdriften har Christian Ringnes gjort seg bemerket som en gavmild Oslo-entusiast, han og har bidratt til en rekke offentlige utsmykninger og skulpturer i byen. I begynnelsen av 2000-tallet kjøpte og rehabiliterte han Ekebergrestauranten, en av landets tidligste funkisbygninger, for flere titalls millioner kroner, og han har bekjentgjort planer om å bygge en skulpturpark i området rundt restauranten, med figurativ kunst som hyller kvinnen. Ringnes ble 2005 hedret som årets bypatriot av Oslo Bys Vel. Han har også vært en ivrig støttespiller for Miljøstiftelsen Bellona.

Som hobby har Christian Ringnes bygd opp verdens største samling av småflasker, og med basis i denne samlingen på over 50 000 nummer grunnla han “The Mini Bottle Gallery” i Oslo 2003.

Kilder og litteratur

  • HEH 1994
  • SNL, bd. 12, 2006 (www.snl.no)