Faktaboks

Carl Normann
Født
22. oktober 1886, Östersund, Sverige
Død
8. januar 1960
Virke
Fotograf og postkortforlegger
Familie

Foreldre: Sivert Larsen og Sofie Normann.

Gift 1909 med kokke Dora With (6.11.1882–17.3.1979), datter av Mads A. Britanius With og Gunhild Rebekka Andresen-Krogh (f. 1850).

Røldal - Sauda
Postkort fra veien Røldal - Sauda, tatt ca. 1965.
Av /Nasjonalbiblioteket.

Carl Normann var en norsk fotograf og postkortforlegger. Han var kanskje den i sin tid mest kjente postkortfotografen i Norge.

Normanns Kunstforlag var lenge det største firmaet i sin bransje. Forlaget var i familiens eie fra 1906 til 1986, da det ble solgt til Fjellanger-Widerøe AS. Widerøe solgte i 1999 forlaget til svenske Pictura AB som fortsatt driver forlaget.

Bakgrunn

Normanns familie bodde i Trondheim og emigrerte til Amerika da han var 16 år, uten at han ble med. Han begynte i fotograflære hos Oskar Holte i Trondheim, og satset etter hvert på postkortproduksjon. Til da hadde postkortmarkedet vært dominert av utenlandske firmaer, som kopierte andres bilder.

Normann brukte sykkel for å fotografere rundt Trondheim på søndagene. Etterpå tok han en ny runde for å selge kortene. Kunder var landhandlerier, og motivene kunne være butikken, kirken, jernbanestasjonen eller et utsyn over bygda.

Karriere

I 1909 giftet Normann seg med Dora With fra Kragerø, som var kokke ved Frimurerlogen i Trondheim. Hun kom til å spille en avgjørende rolle i kortforlaget som administrator og forretningsfører. Ekteparet flyttet til Kristiania og drev først virksomheten fra ett rom og kjøkken i Dronningens gate 2.

Virksomhet på Hamar

I 1916 bosatte familien seg på Hamar. Her innredet Normann en forretning med mørkerom og atelier og ansatte folk til mørkeromsarbeid. Med motorsykkel, og fra 1920 i egen bil, kom han seg mer rundt i landet, noe man kan se av produksjonen. Bilene går igjen på kortene, både på de bildene han selv tok og på dem sønnene tok. Normanns kort er en billedreise gjennom bilhistorien.

Frem til 1920 ble kortene laget ved lyskopianstalter i Kristiania og Tyskland. Lyskopiene hadde en mye grovere struktur enn de senere fotokortene. Normann laget også fotokort i Tyskland, senere hos Karl Harstad i Oslo og andre norske fotorotasjonsbedrifter.

I 1935 gikk hele forlagets arkiv fra 30 års produksjon tapt under en storbrann på Hamar. Etter denne ulykken reiste han og en av sønnene landet rundt i de neste årene for å få bygd opp et nytt arkiv.

Etablering i Oslo

Gudvangen
Postkort fra Gudvangen, Nærøyfjord i Sogn og Fjordane. Utgitt på slutten av 1960-tallet av Normanns kunstforlag. Fotografens røde kassebil er godt synlig på bildet. Bilen går igjen i mange av Normanns fotografier.
Av /Nasjonalbiblioteket.

I 1941 ble Normanns Kunstforlag AS etablert i Oslo. I 1948 etablerte Normann Grensen Fotoindustri i Grensen 5/7. Fra 1967 holdt firmaet til i en nybygd gård på Valler i Bærum. Forlaget gav også ut turistbøker, bildemapper, slides og andre turistartikler.

Normanns sønner overtok firmaet 1951, og drev det til det ble solgt i 1986.

Utmerkelser

På 70-årsdagen i 1956 fikk Carl Normann Kongens fortjenstmedalje i gull for sitt virke innen reiseliv og turisme.

Fotoarkiv

I 2002 ble 13 000 av firmaets kortoriginaler overlatt til Billedsamlingen ved Nasjonalbiblioteket i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Normann, R. (1967). Normanns Kunstforlag. Litt familiehistorie, upublisert, Mesnali
  • Normann, R og A. Normann, Arne (1984). «Carl Normann, Norges store kortpioner», Norsk Fotohistorisk Årbok 1983/84
  • Nasjonalbiblioteket (utg. 2003): Normanns Kunstforlag

Faktaboks

Carl Normann
Historisk befolkningsregister-ID
pf01063299004920

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg