Faktaboks

Bugge Wesseltoft
Jens Christian Bugge Wesseltoft
Født
1. februar 1964, Porsgrunn, Telemark
Virke
Musiker, komponist og produsent
Familie
Foreldre: Musiker Erik Wesseltoft (1944–) og farmasøyt Randi Ersdal (1944–). Gift med Marie Arneberg (1965–).

Bugge Wesseltoft er tangentinstrumentalist, komponist, bandleder og produsent. Han er aktiv innen jazz, rock og beslektet musikk og eier dessuten plateselskapet Jazzland Recordings.

Etter videregående skole i hjembyen Skien, med skolemusikk og danseband i oppveksten, ble Bugge Wesseltoft profesjonell musiker allerede 1983. Som 16-åring startet han i punkeband, men påvirkningen fra faren, som er jazzgitarist, kom tidlig, og etter at han flyttet til faren i Oslo 1984, har det stort sett dreid seg om musikk med røtter i jazz, selv om han også har vært benyttet som musiker og produsent av pop- og rockeliten i Norge. Opprinnelig hadde han tenkt å studere musikk, men spillejobbene ble for mange, han har ingen formell musikkutdannelse.

Mot slutten av 1980-årene ble Bugge Wesseltoft involvert i en rekke pop/rock prosjekter og i jazzgrupper som U and Z, Et Cetera og Oslo Groove Company. Han ble anerkjent som et stort pianotalent, og han spilte med Knut Riisnæs Quartet 1989 og ble like etter kontaktet av Arild Andersen og Jan Garbarek.

Fra 1988 var Bugge Wesseltoft et sentralt medlem av Talisman Group. 1990 ble han medlem av Andersens band og var med på Sagn, Andersens bestillingsverk til Vossajazz, og på oppfølgeren Arv. Samme år ble han invitert med av Garbarek til hans bestillingsverk til 30-årsjubileumet til Moldejazz – Molde Canticle – og den påfølgende CDen. I tiden som fulgte, ble han i stadig større grad involvert med de største norske jazzmusikerne. 1991 ble han en del av en kvartett med bassisten Bjørn Kjellemyr, trommeslageren Audun Kleive og trompeteren Nils Petter Molvær, og han var også med i Terje Rypdal's Quintet. Året etter ble han med i Jon Ebersons Jazzpunkensemble.

1993 var det Bugge Wesseltofts tur til å bli tildelt bestillingsverket ved Vossajazz. For første gang fikk han mulighet til å skrive et større verk og samtidig involvere de musikerne han ønsket. Verket A Little War Story ble en stor suksess, og han hadde med seg Rypdal, trommeslageren Jon Christensen, Kjellemyr, Molvær, saksofonisten Vidar Johansen og trommeslageren Rune Arnesen.

Samme år begynte Bugge Wesseltoft et samarbeid med vokalisten Sidsel Endresen. Repertoaret har bestått av originale tolkninger av standardlåter samt eget originalstoff og har ført til CDene Nightsong, Duplex Ride og Out Here In There. Han har også bidratt på Endresens solo-prosjekter Exile og Undertow.

Begynnelsen av 1990-årene var tiden da jazzmusikere begynte å spille på klubber sammen med DJ-er, og Bugge Wesseltoft var tidlig involvert i dette nye uttrykket, clubbing. Hans “New Conception of Jazz” så dagens lys 1994, og han samlet mange av de nye spennende utøverne i norsk jazz: bassisten Ingebrigt Håker Flaten, trommeslagerne Anders Engen og Rune Arnesen, gitaristen Eivind Aarset samt Vidar Johansen, Bjørn Kjellemyr og Nils Petter Molvær. Bugge Wesseltoft mikset og redigerte den i stor grad improviserte musikken, og platen New Conception of Jazz ble utgitt 1996 på Bugge Wesseltofts eget nystartede selskap Jazzland Recordings.

I utgangspunktet skulle Jazzland være et selskap for Bugge Wesseltofts egne utgivelser, men ganske snart kom artister som Eivind Aarset, Audun Kleive, Wibutee, Beady Belle, Torun Eriksen, Håvard Wiik Trio og Atomic til, og selskapet etr blitt meget anerkjent både her hjemme og i utlandet.

Med sitt eget band har Bugge Wesseltoft senere gitt ut Sharing (1998), Moving (2001), Live (2003) og Film ing (2004) – alle på Jazzland. Oppskriften har i stor grad vært den samme: Bugge Wesseltoft har samlet sitt eget band og en rekke gjester i studio: Vokalisten og oudspilleren Dhafer Youssef, perkusjonisten Richard Gensollen og saksofonisten Joshua Redman har alle vært med. Siden 2005 har New Conception vært lagt på is – Bugge Wesseltoft synes han hadde fått det ut av tankegangen som var mulig.

De seneste årene har Bugge Wesseltoft jobbet bl.a. med bandet Ragatronics sammen med DJ Per Martinsen og tre indiske musikere. Der kombineres impulser fra en rekke kilder og kulturer. Samtidig har han jobbet med et soloprosjekt der han benytter alle slags tangentinstrumenter, sampling- og loop-teknikker.

Bugge Wesseltoft fikk Spellemannprisen 1996, 1998 og – sammen med Sidsel Endresen – 2002. Han fikk Kongsberg Jazzfestivals pris 1997 og Buddy-statuetten, norsk jazz' høyeste utmerkelse, 2004.

Verker

    Et utvalg

  • A Little War Story, til Vossajazz 1993
  • Nightsong (med Sidsel Endresen), 1994
  • New Conception of Jazz, 1996
  • It's Snowing On My Piano, 1997
  • Duplex Ride (med Sidsel Endresen), 1998
  • New Conception of Jazz: Sharing, 1998
  • New Conception of Jazz: Moving, 2001
  • Out here In there (med Sidsel Endresen), 2002
  • New Conception of Jazz: Live, 2003
  • New Conception of Jazz: Film ing, 2004

Kilder og litteratur

  • SNL, bd. 15, 2007, eller: www.snl.no
  • www.no.wikipedia.org
  • www.buggewesseltoft.com