Britannus Berntsen

Fiskebåtreder og skipper. Foreldre: Fisker Bernt Ingebrigtsen og Oline Iversdatter Alnes. Gift med Bertha Rasmusdatter Skarbøvik.

Faktaboks

Født
27. november 1862
Fødested
Ålesund, Møre og Romsdal
Død
29. januar 1939
Dødssted
Ålesund

Britannus Berntsen var opphavsmannen til storsildfisket til havs, og han var også senere en viktig deltaker ved kartleggingen av fiskeressurser, spesielt sild.

Hans far var fisker, og bare 16 år gammel var han med på torskefiske og senere bankfiske på Storegga, både med svensk fiskeskøyte og norsk fartøy. I 24 årsalderen ble han fører av skonnerten Stanley som gikk på Shetland med tørket lange. En periode drev han også fiske på vestkysten av Island etter lange og brosme.

Under fisket på bankene hadde han ofte observert forekomster av sild. Sildefisket var fra gammelt av drevet på Sunnmøre, men bare inne i fjordene og da som vårsild (gytende sild). Berntsen mente det var mulighet for å fiske til havs med drivgarn etter sild. 1894 foreslo han for styret i Ålesund fiskerforening at de bevilget 12–1300 kroner til garnfiske på havet etter storsild, men det ble avslått. Først 1897, etter gjentatte søknader, bevilget Stortinget 5100 kr til forsøksdrift for tre fartøyer fra Ålesund, deriblant båten til Britannus Berntsen. Forutsetningen var at fiskerne selv skaffet et tilsvarende beløp. Fisket startet allerede i august og varte helt til jul. Resultatet var over all forventning. Dermed fikk de vist at drivgarnsfiske til havs etter sild var god forretning og at sesongen for sildefiske kunne forlenges betydelig. Dermed var grunnlaget lagt for et viktig storsildfiske til havs.

Britannus Berntsens erfaringer fra fiske og evner som observatør kom senere til god nytte. Da staten i 1900 opprettet Fiskeristyrelsen i Bergen (fra 1906 Fiskeridirektoratet) under ledelse av Johan Hjort, ble fiskeforsøk og kartlegging av ressurser en viktig oppave. Berntsen ble ved flere anledninger engasjert som leder eller observatør. Han var med på tokt med det nye forskningsfartøyet Michael Sars i Norskehavet, spesielt sildeundersøkelser.

1903 var han observatør med S/S Teisten utenfor Troms og Finnmark. Han påviste flere drivverdige fiskefelt bl.a. for kveite. Året etter var han igjen på tokt som skipper på fiskebåten Fri og påviste flere drivverdige fiskefelt for torsk ved bl.a. Sklinna, Skjærven og Brimstein. 1909 var han med i en departemental komité som fikk mandat til å samle inn materiale til en ny lov om vårtorskefiske i Romsdal.

Etter flere år med fiske drev han fra 1914 som fiskekjøpmann og dampskipsreder i Ålesund.

1915 ble han ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for fortjenester av storsildfiskets utvikling.

Kilder og litteratur

  • “Om sildefisket langs Norges Vestkyst væsentlig omkring Stat etteråret 1897 og i Januar 1898”, i Norges Fiskerier nr. 3/1897, s. 219–230
  • J. Hjort: “'Michael Sars' 1. tokt”, i Norges Fiskerier, 1900
  • d.s.: “Norsk Havfiske. Udsigt over havfiskets udviklingshistorie”, i Norges Fiskerier 1905, s. 217–416
  • K. Bugge: biografi i NBL1,bd. 1, 1923

Kommentarer (2)

skrev Roger Engvik

Navnet er skrevet feil, med to n'er. Han heter Britanus Ingebrigt Berntsen, og han er ikke født i Ålesund. Han ble født på garden Ertresvåg i Haram 27. november 1862 og ble døpt i Haram 4. januar 1863. Foreldrene var: Bernt Martinus Ingebrigtsen(Taftesund)Ertresvåg f. på Taftesund i Borgund (nå Ålesund)den 8. november 1832, gift 31. mai 1863 med Oline Johanne Iversdatter Alnes, f. 30. august 1835 på Massigarden, Alnes i Giske, Borgund.<br /><br />Britanus giftet seg 30. mai 1887 i Borgund med Berthe Helene Rasmusdatter Skarbøvik født 12. mai 1865 på Villumsplass, Skarbøvik i Borgund (nå Ålesund). De hadde etter det jeg har funnet 8 barn, 5 døtre og 3 sønner.<br />I følge Ålesund skipperforenings historie døde han i Bolsøy, Møre og Romsdal - og i følge opplysninger om gravlagte i Ålesund (på nett) døde han 29. januar 1939. Han ligger gravlagt i Ålesund.

svarte Roger Engvik

Fikk i dag sjekket Sunnmørsposten sin omtale av dødsfallet til Britanus Berntsen i 1939. Han døde i sitt hjem i Moldelia i Molde og hadde vært sjuk en tid. Båren hans ble ført til Ålesund med båt og kom til Skateflukaia torsdag 2. februar. Den ble ført til Fiskerforeningens lokale og begravelsen foregikk derfra fredag 3. februar 1939, med stort fremmøte av folk. Han ble gravlagt på Nørve kirkegård.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg